Les obres al CAP Mas Font per adaptar les consultes a la nova normativa forçaran la centralització d’aquests serveis al CAP Maria Bernades. Els republicans denuncien que des de començaments d’any s’han deixat de prestar serveis d’atenció pediàtrica els dissabtes a tot Viladecans. Amb la construcció d’un tercer ambulatori s’ha transmès la voluntat d’unificar tots aquests serveis en un sol CAP, quelcom mal vist per usuaris i professionals i un model que es vol exportar a municipis veïns. A més, ERC ha presentat una proposta de resolució sobre els serveis oftalmològics de l’Hospital de Viladecans, i demana que es compleixin les resolucions parlamentàries sobre aquest hospital

ERC ha presentat a la Mesa del Parlament una proposta de resolució on insta el Govern de la Generalitat a solucionar, de forma urgent i consensuada amb els professionals afectats, les reubicacions dels serveis de pediatria, salut sexual i reproductiva que comportaran les obres d’adequació al CAP Mas Font, ubicat al Passeig de la Marina de Viladecans.

L’actuació per adaptar les consultes a la nova normativa obligarà a centralitzar aquests serveis al CAP Maria Bernades, situat a l’Avinguda Verge de Montserrat, forçant així els usuaris a desplaçar-se a la part alta de la ciutat.

La petició respon al malestar generat entre el col·lectiu sanitari i la població, més encara quan des de començaments de 2014 s’han deixat de prestar serveis d’atenció pediàtrica els dissabtes a tot Viladecans. Una decisió que es va prendre sense comunicar-ho abans als veïns i als professionals.

D’altra banda, arran de la construcció d’un tercer ambulatori previst en els actuals pressupostos de la Generalitat, des del Departament de Salut s’ha transmès la voluntat d’unificar els serveis de pediatria, salut sexual i reproductiva en un sol Centre d’Atenció Primària. Quelcom mal vist d’entrada pel col·lectiu de professionals implicats i pels propis usuaris, si això exclou una millora contrastable en els serveis prestats.

Davant d’aquesta possible centralització es tem per una baixada en la qualitat dels serveis i per un empitjorament en les condicions laborals dels treballadors. Aquesta centralització de serveis d’atenció pediàtrica també es preveu a la resta d’equipaments del Servei d’Atenció Primària (SAP) Delta del Llobregat, sense el consens dels professionals, quelcom que està comportant molta incertesa en el futur de l’atenció als infants d’aquest territori.

La candidata municipal d’ERC i assessora del Grup Parlamentari, Bàrbara Lligadas, va lliurar la resolución dijous passat al registre del Parlament . En les seves paraules, “és inaceptable que els ciutadans i els professionals hagin de patir aquesta incertesa en un assumpte tan sensible com és la pediatria o els serveis de salut sexual i reproductiva. Per això hem presentat aquesta mesura al Parlament, perquè se solucioni de forma consensuada entre les parts implicades, que és com s’haurien de prendre aquestes decisions”.

Per tot plegat, Esquerra també demana una reorganització del sistema de gestió del SAP Delta del Llobregat de manera que s’incrementi el personal assistencial, basant-se en experiències d’èxit com la de l’Equip Pediàtric del Penedès Sud.

Així mateix, els republicans insten el Govern a treballar, de forma consensuada amb els professionals i l’Ajuntament, la distribució de serveis que es durà a terme un cop entri en funcionament el CAP Montbaig de Viladecans. Això és, tenint en compte que els serveis de pediatria, salut sexual i reproductiva només podran ser centralitzats en un únic centre sanitari sempre que això comporti una millora en els serveis prestats i no es produeixi cap disminució en la plantilla. També concreta que les possibles centralitzacions de serveis assolides per consens vagin acompanyades de bones comunicacions amb la resta de la ciutat.

Finalment, ERC també insta el Departament de Salut a garantir l’atenció a la població pediàtrica durant els dissabtes a través dels serveis sanitaris de Viladecans.

Per altra banda, el mes d’abril de 2014 s’ha denunciat la retirada de part de la població que atenia el servei d’oftalmologia de l’Hospital de Viladecans, els 126.000 usuaris que pertanyien a l’àrea de Sant Boi, que han passat a ser atesos per l’Institut Català de Retina (ICR), una organització privada per tal de millorar l’accessibilitat de la població de Sant Boi als serveis, segons el Departament. A més de la seva titularitat pública, el cost del servei prestat per l’Hospital de Viladecans és més econòmic que en qualsevol clínica privada, de manera que no s’entén per què s’ha pres aquesta decisió.

Les resolucions 525/X i 527/X del Parlament mandaten el Govern perquè informin abans de l’agost de 2014 de quin model de cooperació sanitària i sociosanitària en xarxa territorial del sector sanitari Baix Llobregat Centre–Litoral i l’Hospitalet de Llobregat adoptaran i de garantir per mitjà del contracte del centre la suficiència financera anual de l’Hospital de Viladecans per a la continuïtat de la cartera de serveis actual i l’increment futur, i també la capacitat futura d’assolir la demanda assistencial, mèdica i quirúrgica, del Baix Llobregat.

  1. Per aquests motius, el Grup Parlamentari d’Esquerra Republicana de Catalunya presenta la següent proposta de resolució:
  2. Complir les resolucions parlamentàries sobre l’Hospital de Viladecans.
  3. Presentar al Parlament els costos de la reestructuració de la prestació dels serveis d’oftalmologia tenint en compte la pèrdua de servei a l’Hospital de Viladecans així com la derivació o assignació de serveis a altres centres.
  4. Avaluar al cap d’un any de l’ampliació de la cartera de serveis d’oftalmologia a l’Hospital General del Parc Sanitari Sant Joan de Déu la satisfacció de les persones usuàries i la quantitat i la qualitat de l’activitat.
  5. Utilitzar la capacitat assistencial disponible a l’Hospital de Viladecans des-prés de reestructurar el servei d’oftalmologia per recuperar les altes d’oftalmologia de la seva zona de referència directa (les ABS de Viladecans, les ABS de Gavà, les ABS de Castelldefels i l’ABS de Begues), que es realitzaven en centres de Barcelona ciutat majoritàriament, i per millorar les llistes d’espera.
  6. Estudiar la possibilitat de traslladar a l’Hospital de Viladecans l’atenció als pacients de la seva àrea d’influència en alguna altra especialitat.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here