Aquesta nova tecnologia permetrà reduir en un 20% el consum d’energia i allargar la vida útil dels filtres emprats en el procés. La iniciativa sorgeix del projecte europeu Nawades, executat per un consorci internacional en què participen tres organitzacions catalanes: Leitat , Hidroquimia i Knowledge Innovation Market (KIM). L’Agència Catalana de l’Aigua i ATLL Concessionària de la Generalitat S.A. col·laboren en el projecte
La dessalinitzadora del Llobregat, ubicada al Prat, acollirà, entre 2015 i 2016, una planta pilot que permetrà utilitzar la tecnologia de dessalinització Nawades, que farà possible obtenir processos de dessalinització, mitjançant osmosi inversa, més eficients pel que fa al consum d’energia i manteniment.
L’assaig, que comptarà amb la col·laboració de l’Agència Catalana de l’Aigua i d’ATLL Concessionària de la Generalitat S.A., suposarà la primera prova del prototip de la tecnologia Nawades, projecte europeu que investiga sobre la millora de l’eficiència en els processos de dessalinització.
Aquesta iniciativa està executada per un consorci d’onze membres de sis països diferents, entre ells tres organitzacions catalanes que són el centre tecnològic Leitat, l’empresa Hidroquimia i la consultora Knowledge Innovation Market (KIM).
Es calcula que amb l’aplicació d’aquesta tecnologia s’aconseguirà reduir un 20% el cost de producció de l’aigua dessalinitzada i allargar la vida útil del filtre de, com a mínim, 8 anys. També es millorarà l’eficiència en el procés d’osmosi inversa mitjançant la utilització d’una membrana de noves característiques.
A nivell mediambiental, el projecte Nawades permetrà fer una gestió més flexible i integrada dels recursos hídrics, reduint la pressió sobre les fonts d’abastament tradicionals com les aigües superficials o subterrànies, i disminuint també l’impacte ambiental dels processos de dessalinització.
Font: Generalitat de Catalunya