La feina feta durant els darrers 25 anys pel Consorci per la Normalització Lingüística va ser recordada i posada en valor durant l’acte celebrat al pati de Ca n’Ametller, a Molins de REi, el passat 10 de juny i al que hi van assistir representants dels catorze municipis que conformen el Consorci. Una conferència i una la visita inaugural a una exposició sobre 1.714 van completar el programa de la sessió

L’any 1989 es va constituir el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) i l’Ajuntament de Molins de Rei en va ser membre fundador, juntament amb 18 ajuntaments més de tot Catalunya, la Diputació de Girona, i la Generalitat de Catalunya. El Consorci té com a objectiu promoure l’extensió del coneixement i l’ús de la llengua catalana entre la població adulta.

Avui dia, a Catalunya, hi ha 22 Centres de Normalització Lingüística, els quals engloben més de 100 serveis locals de català repartits per tot el territori. En el cas del Consorci de Molins de Rei, aixopluga a 14 municipis de l’entorn: Abrera, Castellbisbal, Cervelló, Corbera de Llobregat, Esparreguera, Martorell, Olesa de Montserrat, Pallejà, Sant Andreu de la Barca, Sant Vicenç dels Horts, Palma de Cervelló, Vallirana i Molins de Rei.

Es dóna la circumstància que Molins de Rei va inaugurar el Centre de Normalització Lingüística de Ca n’Ametller l’any 1985, tres anys abans de la Creació del Consorci, i va ser un dels quatre Centres pilots que es van crear a Catalunya després de l’aprovació de la primera llei de Normalització Lingüística.

Amb l’acte de celebració és va pretendre posar de relleu tota la feina feta durant aquests anys per millorar el coneixement i l’ús de la llengua catalana mitjançant els parlaments dels responsables del Centre, de l’Ajuntament i de la Generalitat de Catalunya. Posteriorment tots els assistents van escoltar la conferència “1.714 i l’intent de desaparició del català” que va pronunciar Eva Pons, professora titular de Dret Constitucional de la Universitat Autònoma de Barcelona i experta en dret lingüístic. Finalment tothom va participar de la visita inaugural a l’exposició “Et prenc la paraula. 1.714 EL CATALÀ AHIR, AVUI I DEMÀ”.

Durant els 25 anys d’activitat el treballadors del Consorci han fet centenars de cursos de català, per als catalans que no van poder aprendre la llengua a l’escola, però també per a tots els nouvinguts que han volgut aprendre la nostra llengua. Han corregit i traduït, milers de fulls i han organitzat nombroses campanyes per al foment i l’ús i del català en els diversos àmbits de la societat.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here