L’Ajuntament del Papiol ha decidit tancar finalment, fins a nou avís, Papiol FM, la ràdio municipal del poble que va emetre des de l’any 2006 fins al 2013 al 101.2 del dial. Després de la dimissió del seu coordinador, Pere Vives, la tardor passada, i la falta d’una partida per un substitut als pressupostos del 2014, les reunions d’aquests últims mesos amb les persones col·laboradores de la ràdio no han obtingut una solució consensuada per a la seva continuïtat

Papiol FM va néixer el 9 de desembre de l’any 2006, en el marc de la Festa Major d’Hivern, juntament amb l’espai del Punt Jove, a l’antic edifici de l’Escola Pau Vila al carrer Dr. Trueta. Els dos equipaments municipals anaven lligats de la mà. ja que compartien la voluntat de crear espais de relació i participació en què els papiolencs i papiolenques poguessin desenvolupar les seves inquietuds personals i ajudar a enriquir la vida cultural del nostre poble.

La ràdio Papiol FM volia també suplir la funció que feia l’antic De Bat a bat, amb més pàgines i números, de revista del poble, i permetre d’aquesta manera que la seva funció fos estrictament de difusora de la gestió municipal. Un equip de periodistes de reconeguda experiència professional van encarregar-se de la seva posada en marxa que volia involucrar ràpidament les propostes de la gent del poble que tenia ganes de fer ràdio. Aquesta primera fase de proves va durar fins a inici del 2008, quan es va canviar l’equip que conduïa la ràdio i es va iniciar una segona fase, amb Pere Vives com a coordinador, i amb l’ajuda de Virgínia Olveira i Montse Riu.

Al mateix moment, amb l’aprovació del reglament de la ràdio municipal al Ple municipal, s’institucionalitzava la ràdio municipal i se li donava un fort impuls. L’activitat de Papiol FM s’inspirava, segons el seu reglament, en els principis següents: l’objectivitat, veracitat i imparcialitat de les informacions; la separació entre informacions i opinions, la identificació de qui fa aquestes opinions i la seva llibertat d’expressió amb els límits establerts a l’article 20 de la Constitució; el respecte al pluralisme polític, religiós, social, cultural i lingüístic; el respecte a l’honor, la fama, la vida privada de les persones i quants drets i llibertats reconeix la Constitució; la protecció de la joventut i de la infància i el respecte als valors d’igualtat recollits a l’article 14 de la Constitució. Alhora, es destacava la seva voluntat d’estimular la participació ciutadana en la vida municipal, facilitant l’accés a l’emissora a persones o grups que així ho sol·licitessin i la participació de les diferents associacions, grups culturals i esportius del municipi. La proposta de reglament va obtenir la unanimitat dels vots del Ple, amb els 11 vots favorables del Grup Municipal Junts pel Papiol-AM, del Grup Municipal del PSC, del Grup Municipal de CiU i de la regidora no adscrita Yashmine Cànovas.

Durant dos anys, Papiol FM va continuar creixent amb continguts fets per papiolenques i papiolencs a la seva graella i amb programes d’esports, de cultura, de música i també d’humor. Precisament, els integrants del programa “On caben dos caben tres” van ser els protagonistes del pregó de Festa Major de l’Ajuntament. Papiol FM es plantejava com una ràdio de servei públic (missió de qualsevol mitjà públic), que coneixia el seu territori i atenia tan bonament com podia les seves necessitats, amb un contingut que havia de ser imparcial, proper i útil, i al mateix temps que estimulés i fomentés la comunicació local, a més de ser una ràdio participativa, que impliqués a tots els ciutadans.

La crisi econòmica

L’inici de la crisi econòmica i la necessitat d’ajustar totes les partides dels pressupostos municipals van dur l’Ajuntament a realitzar els primers ajustos dins l’estructura de la ràdio, recuperant una treballadora en tasques d’administració a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà. El regidor de Cultura, Carlos Da Silva, va explicar la situació amb les paraules següents: “L’aposta de l’equip de govern segueix essent la mateixa. Volem una ràdio municipal del Papiol, que sigui un espai on tots els papiolencs puguin fer ràdio i compartir amb la resta del poble les seves inquietuds, il·lusions, coneixements i opinions; sense interferències polítiques i amb respecte. Que aposti per explicar la vida social, cultural i esportiva del poble, promovent un espai de participació proper i amb personalitat. Després de tres anys invertint en aquest model i veient que poc a poc es consolida creiem que és el moment que els voluntaris i voluntàries siguin els que prenguin, encara amb més força, el lideratge d’una ràdio municipal de tots i per a tots”.

El pas a una ràdio de voluntariat

La ràdio entrava en un moment en el qual s’havia de fer un últim pas perquè, poc a poc, es convertís en una ràdio feta exclusivament per voluntaris. La dimissió del coordinador Pere Vives la tardor passada, va ajudar a precipitar els esdeveniments. El regidor de Comunicació, Carlos Da Silva primer i més tard la regidora que el va substituir en les reunions, Marta Gimeno, van iniciar contactes per trobar una persona per coordinar els col·laboradors. Cal recordar que l’Ajuntament ja havia acordat amb els grups un pressupost per al 2014 (amb el suport al Ple per CiU i Esquerra, amb l’abstenció del PSC) on no entrava un partida econòmica per a un coordinador de la ràdio com s’havia fet els altres anys.

S’havia de trobar una solució a la continuïtat del projecte de ràdio municipal totalment voluntarista. Val a dir que només l’equip de coordinació era remunerat, les persones que van realitzar els programes sempre van fer-ho de forma desinteressada. En veure que aquesta figura de coordinador semblava necessària per a la continuïtat del projecte, l’Ajuntament va proposar als quatre col·laboradors de Papiol FM que es van presentar a la reunió convocada amb l’Ajuntament un solució de mínims per la qual es passava d’emetre pel dial a emetre únicament per Internet, amb un sistema de ràdio a la carta. D’aquesta manera, la gent que volia fer ràdio podia seguir fent programes sota la marca de Papiol FM i amb l’equip de Papiol FM i els diners que s’estalviaven amb aquest canvi (cost antena, lloguer…) s’utilitzaven per a un nou coordinador i la seva formació.

A les següents reunions només hi van assistir tres i dos col·laboradors, respectivament, de tots els convocats, i no es va produir una resposta clara i positiva. L’Ajuntament, doncs, vist que la possibilitat econòmica de manteniment del projecte i el compromís del voluntariat han baixat, ha decidit tancar aquesta etapa de la ràdio municipal del poble fins a un nou moment en què els diferents factors que es necessiten per a l’èxit d’un projecte d’aquesta envergadura siguin favorables.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here