Els museus adscrits a la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona van incrementar l’any 2013 un 3,8% el seu públic, sobrepassant per primera vegada la xifra del milió de visitants. Concretament 1.029.637 persones van visitar al llarg del 2013 els museus de la XML, xifra que representa un 39% del total de la població dels municipis adherits

El públic de les exposicions temporals i els usuaris d’activitats són els segments que més han crescut en el darrer any, amb un 18,8% i un 24 % respectivament, en contraposició al públic de les exposicions permanents que ha mostrat un lleu retrocés -un 3,2% menys respecte l’any anterior-.

Concerts, recitals de poesia, visites teatralitzades, rutes i itineraris, visites i activitats nocturnes, activitats infantils i familiars…..són algunes de les moltes activitats complementàries que se sumen a la tradicional oferta expositiva dels museus. Pel que fa a les exposicions temporals, també s’ha constatat un increment en l’oferta i en el 2013 la XML va realitzar un total de 309 exposicions temporals, un 5,1% més que el 2012, amb una mitjana de 4,7 exposicions temporals per museu.

Aquestes dades consoliden els museus com a equipaments de proximitat i veritables dinamitzadors culturals del territori, més enllà del seu important paper com a equipaments de custodia i preservació de les col·leccions i del patrimoni cultural local. En aquest sentit, cal remarcar que en el 2013 els museus de la XML custodiaven més de 912.000 objectes de caràcter arqueològic, artístic, etnològic o natural entre d’altres, i que representa un 3,1% d’objectes més que el 2012. Els museus s’enfronten així al repte de gestionar uns fons i unes col·leccions en constant creixement.

Una altra dada rellevant és que aquest increment de serveis, activitats i de públic s’ha realitzat pràcticament amb el mateix personal i el mateix pressupost que el 2012. En el 2013 el pressupost total de la XML era de poc més de 19 milions d’euros -3 milions menys que el 2009, que era de 22 milions d’euros, el màxim històric- i amb una mitjana de 300.000 € de pressupost per museu -un 1,4% menys que l’any anterior-. Pel que fa al personal total de la XML, tot i que hi ha hagut un petit augment d’un 5,8% -amb 21 treballadors més en total-, cal tenir en compte que també s’ha afegit un nou equipament a la XML en el darrer any. Aquestes dades reflecteixen un alt nivell d’eficiència en la gestió dels recursos per part dels museus de la xarxa.

Una altra dada econòmica a destacar és que es manté a l’alça la taxa d’autofinançament dels museus locals, que el 2013 va ser d’un 16,5% -en el 2008, als inicis de la crisi estava situada en un 10,8%-, i que representa més de 3 milions d’euros de recursos generats pels museus. Aquests ingressos, procedents principalment de la venda d’entrades i d’altres activitats de pagament,  permeten en certa mesura compensar les aportacions cada vegada més minses de les administracions públiques i deixen entreveure l’esforç de reconversió de molts equipaments per a mantenir e incrementar uns serveis de qualitat adreçats al conjunt dels ciutadans.

Davallada del públic escolar

Tot i aquest increment de visitants, els museus de la XML han notat una davallada del públic escolar, que des d’inicis de la crisi l’any 2008, ha anat disminuint any rera any. Així el 2013 es van contractar un 1,4% menys de tallers didàctics i un 9,5% menys d’activitats escolars respecte l’any anterior. Aquesta disminució progressiva del públic escolar es deu, en part, a que les escoles han restringit les sortides per raons pressupostàries com a conseqüència del context de crisi econòmica.

Aquests i altres indicadors elaborats anualment per l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona a partir de les enquestes rebudes dels 65 museus dels 52 municipis de les la província de que formen la Xarxa de Museus Locals, van ser presentats als directors i tècnics dels museus de la xarxa el passat 27 de juny en una reunió realitzada a les esglésies de Sant Pere de Terrassa-  Museu de Terrassa.

Al Baix Llobregat, l’exemple de Martorell

Els Museus de Martorell, que formen part de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona (XML), han rebut 7.273 visites el 2013, gairebé 2.000 més que l’any anterior. Aquestes dades consoliden els museus com a equipaments de proximitat i dinamitzadors culturals del territori, més enllà del seu important paper com a equipaments de custodia del patrimoni cultural local.

L’any 2013 l’Enrajolada va rebre 4.026 visites, 1.099 més que el 2012; El Museus Municipal Vicenç Ros 751, mentre que el 2012 va registrar 646 usos; el Muxart Espai d’Art i Creació Contemporanis és l’únic que decreix en nombre de visitants amb 723 persones, 242 menys que el 2012; el Centre d’Interpretació del Patrimoni Històric La Caserna va rebre 913 visitants, 474 més que el 2012 i el jaciment de Santa Margarida va doblar el nombre de visitants, passant de 236 a 420.

Concerts, recitals, visites teatralitzades, rutes i itineraris, visites i activitats nocturnes, talles infantils i activitats familiars són algunes de les moltes activitats complementàries que se sumen a la tradicional oferta expositiva dels museus d’aquesta localitat baixllobregatina.

Pel que fa a les exposicions temporals, Museus de Martorell va registrar 4.066 visites, mentre que les conferències, xerrades, presentacions de llibres, activitats familiars, espectacles i itineraris especials han sumat un total de 2.993.

La tècnica de difusió i activitats de Museus de Martorell, Yolanda Insa, diu que “els museus es consoliden com a equipaments de proximitat i veritables dinamitzadors culturals del territori, més enllà del seu important paper com a equipaments de custodia i preservació de les col·leccions i del patrimoni cultural local. Els museus s’enfronten així al repte de gestionar uns fons i unes col·leccions en constant creixement”.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here