Blaumut és una formació integrada per Oriol Aymat (violoncel), Xavi de la Iglesia (guitarra i veu), Vassil Lambrinov (violí) i Manel Pedrós (bateria). Lletres plenes d’imatges, els arranjaments d’instruments clàssics de corda i el so de diverses andròmines formen l’atmosfera de les seves cançons

Font: Ajuntament de Martorell (http://www.martorell.cat/)

La formació ha aconseguit situar-se al centre de l’escena musical catalana convencent públic i crítica amb el seu primer treball El Turista. Vassil Lambrinov (violí) reconeix que l’èxit els ha sobrevingut, però que continuen treballant amb il·lusió.

El grup combina estils musicals amb lletres sorprenents que es transformen en peces com la coneguda Pa amb oli i sal. Blaumut actua dissabte (23.30h) al carrer Josep Vilar, dins la Festa Major de Martorell 2014.

Quan vau començar a crear aquest cocktail entre el folk, el pop i la música clàssica?Blaumut
Realment no va ser una idea molt pensada. Un grup d’amics que, al llarg dels anys, ens hem anat unint, fent música, sense una clara orientació del nostre treball. Hem acabat barrejant els estils musicals que ens agraden i el que ha sortit és això.

D’on prové el nom del grup, Blaumut?
D’una de les cançons, d’Islàndia, que representa els colors blavosos i el silenci del nord, d’aquí blau i mut.

El 2003 vau començar a fer gravacions casolanes. Per a què us va servir aquesta experiència? 
En Xavier de la Iglesia i jo ens vam conèixer gravant la maqueta d’un amic comú i ens vam adonar que ens enteníem molt bé musicalment parlant. Amb el temps va sorgir la idea d’anar a les nostres cases a assajar i gravar i això va suposar els nostres inicis.

No va ser fins el 2009 que el grup va poder actuar a Barcelona. Com us vau sentir d’alt d’un escenari?
Per a en Xavier i per a mi no era el primer cop que pujàvem dalt d’un escenari. Ell era cantautor i jo havia actuat en el món de la música clàssica. Va ser la nostra primera experiència en conjunt al barri d’El Clot, amb l’ajuda de l’Oriol Aymat, el nostre violoncel. Va ser molt divertit, ens ho vam passar molt bé i el públic també.

L’any 2011 el grup va signar amb la discogràfica Picap i el 2012 vau aconseguir publicar el vostre primer àlbum, El turista. Com va ser la sensació de poder tenir per primer cop el vostre treball a les mans?
Vam treballar en el disc durant mesos, gravant i produint. Quan finalment tens tot el teu esforç a les mans t’evoca una gran il·lusió i satisfacció.

Gràcies aquest disc heu experimentat un gran èxit, sobretot amb el tema ‘Pa amb oli i sal’. Quins ingredients creus que té la cançó per resultar tant atractiva?Blaumut
La discogràfica ens va aconsellar mostrar aquesta cançó com a single, perquè creien que cridaria l’atenció i, veient com han anat les coses, va ser tot un encert per part de Picap. Era una cançó més, però amb un caire optimista, positiu, on la lletra evoca una harmonia que funciona. Aquests podrien ser els ingredients del seu èxit.

La cançó ha sonat a totes les emissores catalanes, a més d’ambientar les mitges parts dels partits al Camp Nou. 
Sentir-nos a les emissores o que ens diguessin que sonàvem al Camp Nou ens va sorprendre molt, no esperàvem que tot anés tant ràpid i tant bé, però estem molt contents i seguim treballant amb molta il·lusió.

El 2013, vau ser guardonats amb el Premi Cerverí de Lletres per la versió musical del poema ‘I beg your pardon’ de Salvador Espriu. De qui va ser la idea de versionar el poema?
La idea va sorgir de la discogràfica Picap, amb motiu del centenari del naixement de l’escriptor Salvador Espriu. Ens van proposar fer una versió d’un dels poemes d’Espriu per al nostre disc i vam escollir I beg your pardon perquè ens va semblar que podríem lligar-li molt bé un tipus d’harmonia que portàvem temps treballant.
Aquest estiu esteu fent concerts arreu de Catalunya i esteu exhaurint entrades.Blaumut
Ja portem un any i mig de concerts i alguna vegada ens ha passat. Al principi ens sorprenia molt que en poc temps tanta gent volgués venir a escoltar-nos. Ens sentim molt agraïts que vinguin i que repeteixin, tenim ganes de donar-ho tot a cada concerts i que la música arribi com més directe al públic millor.

Esteu preparant un nou disc?
Segurament a partir d’octubre començarem a treballar en nous projectes. El cert és que ja hi ha algunes cançons que comencen a voltar-nos el cap. El mes de maig vam fer un concret al Palau de la Música, El turista simfònic, juntament amb l’Orquestra Carbonell de Lleida, un projecte que ens va fer molta il·lusió i que vam tenir la sort d’enregistrar-lo. Estem treballant per intentar que aquest material pugi sortir algun dia a la llum.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here