A Esplugues es va rebutjar la moció de l’AMC, que presentaven conjuntament ICV-EUiA, CiU, ERC i el regidor no adscrit. Per contra, el PSC va aprovar en solitari una moció, que demana una solució dins la legalitat  i consensuada amb l’Estat. Per contra, a Sant Esteve Sesrovires la moció de suport al 9N es va aprovar malgrat el vot en contra del PP i i gràcies a l’abstenció del PSC

Esplugues

El Saló de Plens es va omplir aquest dimecres 1 d’octubre per seguir la sessió extraordinària convocada arran la presentació per part de 6 regidors (2 d’ICV-EUiA, 2 de CiU, 1 d’ERC i un no adscrit) d’una proposta de resolució sobre la consulta del 9 de novembre al voltant de la independència de Catalunya convocada pel president de la Generalitat, Artur Mas. Al final, i després d’una setmana de negociació entre diferents grups municipals per mirar de consensuar un text unitari, es van presentar dues mocions diferents.

La que es va aprovar va ser la presentada pel PSC, que expressa que “no hi haurà una solució estable a l’actual distanciament que no passi per sotmetre-la al vot ciutadà” i que “no hi ha cap solució viable a la greu crisi institucional que travessem al país que no passi pel diàleg, la negociació i el pacte com a condicions indispensables i prèvies a una consulta de la ciutadania”. Va ser aprovada pel vot dels 10 regidors socialistes. Els 4 del PPC van votar en contra, mentre que els 6 restants (ICV, CiU, ERC i no adscrit) van decidir no votar per expressar el seu desacord.

La moció que presentaven conjuntament ICV-EUiA, CiU, ERC i el regidor no adscrit demanava “mostrar el suport a la convocatòria de la consulta del 9 de novembre de 2014 per decidir lliurement el futur de Catalunya” i “prendre el compromís de l’Ajuntament d’Esplugues amb la realització de la mateixa, facilitant tots els recursos i les eines necessàries per fer-la possible”. Va obtenir 6 vots a favor i els 14 contraris de PSC i PPC.

Per al portaveu socialista, Enric Giner, “el dret a decidir és irrenunciable, però perquè tingui efectes la consulta ha de ser legal i acordada, com a Escòcia, i amb una pregunta clara, no com la que tenim ara plantejada”. L’alcaldessa, Pilar Díaz, va argumentar el no socialista a la moció de part de l’oposició perquè “no es pot demanar a l’Ajuntament més del que es demana al propi Artur Mas, que ha suspès la campanya” del 9N.

La portaveu del PPC, que va votar no a totes dues mocions, va dir que la consulta “no té cabuda a la legislació” i que el seu no era un “sí a la democràcia, a l’Estat de dret, a la convivència, a Catalunya, a Espanya i a Europa”.

Per a Lídia Ibáñez, d’ICV-EUiA, no es va arribar a un acord amb el PSC perquè “no hem volgut renunciar a allò que ens demana la ciutadania, que és donar suport al 9N, ni acceptar un acord que no comprometia a res”.

Albert Comellas, de CiU, ha subratllat que “hem votat en consciència allò que el poble ens demana. A la proposta d’acord socialista, vaig demanar que s’inclogués explícitament el suport al 9N, però ells ho tenen com a tabú”.

Jordi Figueras, d’ERC, va abandonar el Ple en el seu torn de vot de la moció socialista, en desacord amb un text que “diluïa” el suport a la consulta i ha afegit, sobre la legalitat demanada pels que s’oposen a la moció que ell va subscriure, que “estem en un moment històric en què potser haurem de cometre determinades il·legalitats per poder exercir la democràcia”.

El regidor no adscrit Roger Pons també va dir que era “irrenunciable” que el text parlés del 9N, “horitzó pel qual hem de seguir treballant tant políticament com des de les institucions”.

Sant Esteve Sesrovires

L’Ajuntament de Sant Esteve va celebrar dimecres un Ple Extraordinari en el qual es va debatre la moció de suport a la convocatòria de la consulta pel Dret a decidir pel proper 9 de novembre. La proposta, presentada pel grup municipal de CiU, va ser aprovada amb l’únic vot en contra del PP. Els grups municipals de CiU, AraSES i Entesa per Sant Esteve, van votar-hi a favor, i el PSC es va abstenir.

Des de Convergència van agrair a l’alcalde el gest d’acceptar la presentació de la moció, malgrat la recomanació del secretari municipal de no prendre cap acord. El grup de govern del PSC va optar per l’abstenció després de demanar a CiU retirar qualsevol referència a la data del 9N, i no ser acceptada.

L’alcalde de Sant Esteve, Enric Carbonell, va manifestar el seu compromís amb la consulta, tot i que considera que “S’ha de dur a terme en un marc d’acord i legalitat per tal de garantir la participació de tothom en les millors condicions possibles”. Va afegir que no posarà cap impediment a la seva celebració i, en aquest sentit, ja s’ha comunicat a la Generalitat la cessió d’espais municipals i s’ha informat al personal municipal.

En el Ple ordinari celebrat després, el PSC va presentar una altra moció en defensa del dret a decidir en una marc, legal i acordat, i aposta per una reforma constitucional. El document va ser aprovat amb els vots favorables dels socialistes i l’Entesa.

D’altra banda, dimarts, desenes de sesrovirencs es van concentrar davant l’Ajuntament per protestar per l’admissió a tràmit dels recursos de l’estat contra la consulta a la suspensió cautelar dictada pel constitucional. L’acte, que es va desenvolupar en un ambient molt familiar i lúdic va acabar amb el cant dels Segadors.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here