Les causes d’aquest augment són principalment la contractació temporal i l’atur de llarga durada. Segons un estudi recent de l’Observatori Comarcal del Baix Llobregat, un total de 37.889 persones reben algun tipus de prestació d’atur al Baix Llobregat el 2n trimestre de 2014, el 60% del total de les persones aturades registrades a les oficines d’ocupació
El percentatge de persones que cobren prestació sobre el total de persones registrades a l’atur, no ha deixat de disminuir en els últims anys. A finals de 2007, 8 de cada 10 persones inscrites a les oficines públiques d’ocupació percebien algun tipus de prestació econòmica. Al 2014, són només 6 de cada 10.
La disminució del nombre de prestacions ha anat alhora acompanyada d’una variació en la composició de les mateixes.
Les prestacions contributives, aquelles que requereixen una cotització prèvia del treballador o treballadora a la Seguretat Social, han disminuït del 63,7% al 30,4% sobre el total de persones inscrites a l’atur.
Per contra, les prestacions de tipus assistencial han augmentat el seu pes sobre el total: l’any 2007 només un 17% de les persones aturades rebien aquest subsidi d’atur, mentre que l’any 2014 aquesta proporció és del 25%. Entre els motius d’aquest augment proporcional sobre el total de prestacions es troba el fet que moltes persones passen a percebre el subsidi d’atur un cop s’ha esgotat la prestació contributiva, però la percepció d’aquest subsidi també pot venir per altres situacions com ara haver cotitzat en una feina durant un període inferior al mínim per accedir a la prestació contributiva, o per altres motius.
Finalment, la proporció de persones perceptores de la renda activa d’inserció, una dotació econòmica vinculada i orientada a la realització d’accions en termes de polítiques actives d’ocupació i de recerca de feina, també ha augmentat. Mentre que l’any 2007 els perceptors d’aquesta renda només representaven un 1% del total de persones aturades, a mitjans de 2014 gairebé un 5% de les persones inscrites a l’atur reben aquest tipus de renda d’inserció.
Font: Consell Comarcal del Baix Llobregat