Les defenses destaquen la dificultat d’identificar manifestants disfressats de pallasso però agents dels Mossos asseguren que ho van fer amb total certesa. Durant el judici, s’han realitzat concentracions i accions de suport a les persones jutjades, per part del col·lectiu Ni muts ni a la gàbia, entre les que ha destacat l’acció de penjar una pancarta de suport a la Plaça Cerdà de Barcelona
El més d’octubre del 2007 va tenir lloc a Esplugues de Llobregat una manifestació festiva en protesta per les execucions de les primeres obres del pla CAUFEC, on hi van participar més de 1000 persones.
Aquest matí de dilluns se celebrava a la Ciutat de la Justícia de L’Hospitalet la primera de les tres sessions del judici contra sis joves per la seva participació en aquesta manifestació, convocada en contra d’aquest pla urbanístic que preveu la urbanització de més de 40 hectàrees de terreny entre els barris de Can Vidalet i Finestrelles.
En aquella manifestació, presumptament es va entrar en els terrenys on s’havia d’executar el pla CAUFEC però en cap moment hi hagué cap persona detinguda ni es demanà a ningú que s’identifiqués. Tot i això aquest acte de protesta festiu va acabar amb l’obertura d’un procés judicial
Els sis encausats per desordres públics i atemptat a l’autoritat, han negat la implicació en els delictes que se’ls atribueixen i han remarcat el caràcter “festiu” de la protesta, en què desenes de persones van participar vestides de pallasso, entre elles els jutjats.
Per això, les defenses han destacat la dificultat que suposava identificar-los durant la manifestació sense demanar-los els documents d’identitat. En canvi, agents dels Mossos d’Esquadra que han testificat han assegurat que els van identificar “sense cap mena de dubte”. Cal destacar també, que les detencions no van produir-se en la manifestació, sinó en dies posteriors.
Els fets que es jutgen van succeïr doncs, fa set anys durant una de les nombroses manifestacions i accions convocades en contra del pla urbanístic. Un dels encausats, José García, ha explicat a EFE que “durant la manifestació no va haver-hi ni detencions ni identificacions, però temps després ens va arribar la notificació de la denúncia” i assegura que “ens sentim castigats per participar en aquestes manifestacions, de la mateixa manera que ho han fet centenars de persones a les quals no han denunciat”.
García manté que durant els últims set anys la vida dels sis joves encausats ha canviat molt i alguns d’ells ara són pares. De fet alguns dels acusats han assistit al judici acompanyats dels seus fills. “Vam ser triats a dit i vivim tot el procés com un càstig”, diu García.
El fiscal demana per a ells una pena de fins a dos anys i tres mesos per desordres públics, danys i lesions. Cinc dels sis acusats tenen pendent, a més, un segon judici, encara sense data, per altres fets similars succeïts l’any 2009, i una segona condemna suposaria el seu ingrés a la presó.
Manifestacions de suport a les persones encausades
Durant el judici, dues persones s’han penjat d’un dels ponts que creua la Gran Via al seu pas per L’Hospitalet en suport als sis encausats.
Els activistes han utilitzat entenimentades i arnesos per despenjar-se pel pont de la plaça Cerdà, el més proper a la Ciutat de la Justícia, i han rebut el suport d’una desena de persones. L’acció dels joves no ha provocat la interrupció del trànsit.
Suport polític i insitucional
L’Ajuntament d’Esplugues, malgrat la tensió i defensar en un comunicat efectuat fa pocs dies, que “aquest judici i les penes que es demanen no han estat conseqüència del simple exercici del dret de manifestació (…) sinó pel desenvolupament d’aquestes protestes en les que es van provocar danys a materials d’obra i lesions a membres del cos de Mossos d’Esquadra i Policia local”, ha aprovat per majoria diverses declaracions en les quals qualifica de desorbitades les penes que s’exigeixen i sol·licita que aquestes siguin proporcionals amb els fets que es jutgen.
En el darrer comunicat del partit que governa Esplugues, el PSC doncs, també declara que “constata que els fets es van produir i que, per tant, se’n poden derivar responsabilitats però, tanmateix, considerem que les penes sol•licitades als encausats són excessives, quan un dels principis de la justícia ha de ser l’equitat i proporcionalitat”.
Resumint, xoc frontal del consistori amb Ni muts i a la gàbia –veieu la resposta al comunicat del PSC Esplugues-, que defensa la inocència dels encausats, però recolzament institucional per part de l’Ajuntament d’Esplugues per a que es rebaixin les penes de les 6 persones jutjades.
Per altra banda, cal recordar que el mes de març de 2012, el grup parlamentari d’ICV-EUiA va presentar una Proposta de Resolució al Parlament, denunciant la “preocupació per l’evident desproporció entre els fets derivats de les protestes ciutadanes que varen tenir lloc al municipi d’Esplugues els anys 2007 i 2009 en contra del pla CAUFEC i les conseqüències que poden patir els ciutadans i ciutadanes inculpats, pels que es demanen penes de presó en ser considerats els fets com a presumptes delictes en lloc de rebre el tractament de faltes”.
La proposta va ser rebutjada amb l’únic vot a favor -a més del dels impulsors del text- d’Esquerra Republicana, mentre CIU, PSC, PP i Cs hi van votar en contra.
En declaracions a elBaix.cat, el diputat d’ICV-EUiA Jaume Bosch -que va ser qui va presentar la Proposta de Resolució de suport als encausats-, assegurava que “ara toca lamentar la decisió de CIU, PSC, PP i Cs de votar en contra de la proposta d’ICV-EUIA, perquè la resolució del Parlament, cas d’haver estat aprovada, hagués pogut ser utilitzada durant el judici com un element a favor dels encausats”