Investigadors de la Universitat de Barcelona (UB) han descrit una relació fins ara desconeguda entre la proteïna, denominada ‘HNRNPA2B1’, i el desenvolupament del càncer de pàncrees. La recerca ha estat dirigida per la santfeliuenca Neus Agell, catedràtica de Biologia Cel·lular de la Facultat de Medicina de la UB i investigadora de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS)

La investigació, que publica la revista ‘Gastroenterology’, ha demostrat que en línies cel·lulars humanes cancerígenes aquesta proteïna és essencial per tal que funcioni la proteïna KRAS oncogènica, vinculada amb l’inici i la progressió tumoral. Segons els investigadors, la interacció entre HNRNPA2B1 i la proteïna codificada pel gen KRAS és una diana terapèutica potencial per al tractament del càncer de pàncrees, un dels tumors amb pitjor pronòstic.

Segons explica la professora Neus Agell, “més del 90% dels càncers de pàncrees contenen mutacions del gen KRAS, que ajuda la cèl·lula a interpretar el que passa al seu voltant i li indica quines accions ha de fer a continuació, com per exemple reproduir-se o morir”.

Durant més de 30 anys, els científics han intentat infructuosament d’inhibir el KRAS per aturar el desenvolupament tumoral. “L’estratègia del nostre grup és conèixer millor com regula la cèl·lula l’activitat i el funcionament de KRAS, de manera que si no podem inhibir directament l’acció del KRAS oncogènic, el que fem és mirar d’impedir la interacció amb d’altres proteïnes per evitar que funcioni, i influir així en els tumors”, ha dit Agell.

Aquesta investigació se suma a un treball anterior del mateix grup en què van localitzar altres mol·lècules que també intervenen en la regulació de l’activitat de KRAS en la cèl·lula. El pas següent d’aquesta investigació per al grup de la UB és conèixer millor com funcionen aquestes modificacions de KRAS, per tal de disenyar fàrmacs que puguin bloquejar el tumor.

En la recerca també han participat científics de l’Institut Català d’Oncologia (ICO), de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), del Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques (CNIO) i de l’Institut del Càncer Dana-Farber, adscrit a l’Escola de Medicina de Harvard (EUA).

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here