La celebració tindrà lloc a les 18h a la Parròquia de Sant Miquel de Cornellà, després que ahir, que era el dia de l’aniversari, es fes un gran acte commemoratiu a Barcelona. A més, el Museu d’Història de Catalunya acull l’exposició ‘CCOO: 50 anys d’història de Catalunya. 1964-2014’
CCOO de Catalunya està de celebració al complir-se els seus 50 anys d’existència, i celebra aquest 50è aniversari amb la vista posada en un present en el qual reivindica la utilitat d’una organització que busca millorar les condicions de vida de la ciutadania, mentre recorda el seu protagonisme en la lluita contra el franquisme i la recuperació de les llibertats.
Pinzellada de la història de CCOO Catalunya
Ja han passat 50 anys des que, el 20 de novembre de 1964, uns 300 enllaços sindicals i treballadors de diferents sectors es reunissin en assemblea en la parròquia de Sant Medir, a Sants, per crear formalment la primera Comissions Obreres de Barcelona.
Després de diferents cops repressius, aquest primer conat de sindicat es va reorganitzar i va crear la Comissió Obrera Nacional de Catalunya, que va tenir un paper protagonista en la lluita contra el franquisme i per la recuperació de les llibertats democràtiques, a més de defensar millores salarials per als treballadors, la llibertat sindical i el dret de vaga.
Amb 153.082 afiliats, CCOO és avui dia el primer sindicat de Catalunya, està confederada a CCOO d’Espanya i forma part de la Confederació Europea de Sindicats (CES) i de la Confederació Sindical Internacional (CSI).
L’acte d’ahir
El Casino de l’Aliança de Poblenou de Barcelona va acollir ahir l’acte central de la celebració de l’aniversari, on hi van intervenir diverses personalitats.
El secretari general de CCOO d’Espanya, Ignacio Fernández Toxo, va defensar durant l’acte d’ahir, una reforma de la Constitució i va lamentar que alguns no entenguin que Espanya és un estat plurinacional.
El responsable de CCOO de Catalunya, Joan Carles Gallego, per la seva banda, va reivindicar el paper del sindicat en l’avenç de l’autogovern de Catalunya.
Durant la vetllada, també van intervenir l’anterior Secretari General de CCOO Joan Coscubiela -actualment diputat al Congrés per ICV-EUiA- i el president de la Generalitat, Artur Mas.
Mas, davant la situació de tensió que es viu per la querella de la fiscalía, va avisar al’Estat que “el temps apressa” en la qüestió catalana i que els tribunals “no són la manera de resoldre les coses en una democràcia consolidada i madura”.
“El que ens trobem en lloc de respostes polítiques a l’alçada de la política són recursos de la Fiscalia, querelles i tribunals”, es va queixar.
La celebració al Baix Llobregat
Ara fa, doncs, cinc dècades d’aquell esdeveniment i per aquesta raó CCOO celebrarà un acte que justament al lloc que va a acollir les primeres comissions obreres de la nostra comarca, el Baix Llobregat, la Parròquia de Sant Miquel de Cornellà.
El proper dia 4, la celebració s’iniciarà amb la col·locació d’una placa commemorativa a la façana de l’església i desprès es farà una taula rodona, amb Antonia Lozano, Aurora Huerga, Antonio García, Paco Ruiz i Benigno Martínez.
L’acte també comptarà amb la participació de l’alcalde de Cornellà, Antoni Balmón i els secretaris generals de CCOO Toni Mora (al Baix Llobregat) i Joan Carles Gallego.
L’exposició al Museu d’Història
En els actes de commemoració s’hi ha sumat la mostra ‘CCOO: 50 anys d’història de Catalunya. 1964-2014’, que acull el Museu d’Història de Catalunya.
Un dels tres comissaris Carles Vallejo ha manifestat que volen “posar en valor el paper del moviment obrer organitzat en el passat avui i en el futur”.
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i el secretari general CCOO, Joan Carles Gallego, van inaugurar la mostra, on s’hi poden veure cartells de CCOO, vídeos o peces d’artistes d’intel·lectuals com una obra de Miró de maig del 68, un cartell de Tàpies o un poema de Miquel Martí i Pol.
Font: ACN i Efe