Els republicans consideren que la classificació de nous terrenys inclosos fins ara en el Parc Agrari constitueix una nova amenaça al sistema i demanen compensacions

La secció local d’Esquerra Republicana de Catalunya a Viladecans s’ha personat davant la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat del Departament de Territori i Sostenibilitat per tal que es tinguin en compte una sèrie de consideracions sobre l’abast de l’estudi ambiental del Pla Director Urbanístic (PDU) d’àmbits d’activitat econòmica del Delta del Llobregat.

L’estudi plantejat per la Generalitat, obert a la participació i consulta de les parts interessades fins la setmana passada, s’inclina per l’escenari amb menor impacte ambiental de les diverses possibilitats plantejades en l’avanç del PDU. Tot i això, planteja classificar un total de 50 hectàrees repartides entre els municipis de Sant Boi i Viladecans incloses en el Parc Agrari del Baix Llobregat.

ERC entén que la classificació d’aquests terrenys, fins ara desclassificats, constitueix una nova amenaça per al futur del Parc Agrari, ja que comportarà una disminució efectiva dels espais lliures i això va en contra dels recursos ambientals, paisatgístics i patrimonials que el caracteritzen. “Qualsevol pèrdua de sòl dins d’aquest àmbit és important i té afectacions per al conjunt del sistema”, ha recordat la cap de llista a les properes municipals Bàrbara Lligadas.

En qualsevol cas, si finalment es procedeix a la classificació de sòls no classificats els republicans proposen que l’estudi ambiental inclogui l’obligatorietat de compensar aquestes 50 hectàrees afectades amb la desclassificació d’altres terrenys d’una superfície equivalent amb usos no desenvolupats però valors ambientals i agrícoles intrínsecs. Per exemple, zones humides de rerepineda que permeten establir corredors paisatgístics.

Can Sabadell

Esquerra fa especial èmfasi en l’afectació prevista al sector de Can Sabadell, dins de l’àmbit Remolar-Filipines. D’una banda, perquè conté una zona inundable en època de pluja que en cas d’urbanització representaria la pèrdua d’una zona humida i un risc d’inundacions. En aquest sentit, Medi Ambient de la Generalitat ja va desestimar el 2010 la construcció del projecte Barça Parc en una zona similar i propera pel “risc d’inundació extremadament alt” i perquè l’edificació i impermeabilització del sòl dificultaria la recàrrega de l’aqüífer que hi ha al subsòl del Delta.

D’altra banda, ERC Viladecans tampoc comparteix que una part del sector de Can Sabadell es proposi com a equipaments, ja que es tracta d’una zona desconnectada de qualsevol àmbit urbà, que difícilment podria donar servei a la ciutat. “No té cap sentit urbanístic ni ambiental, sobretot si tenim en compte que requeriria la urbanització i habilitació de vials i accessos a la zona que trossejarien encaramés un territori ja de per si prou feble i amenaçat”, ha assegurat Lligadas.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here