El servei prelaboral del Prat de Llobregat contribuirà a la millora de l’ocupabilitat de les persones amb trastorns mentals greus i facilitarà que puguin iniciar itineraris d’inserció sociolaboral

La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha anunciat avui arran de la visita al Prat de Llobregat la subvenció de 20 noves places de servei prelaboral per a persones amb malaltia mental en aquest municipi. Aquest servei forma part de la Xarxa local de salut mental del Prat de Llobregat, que desenvolupa projectes, programes i accions per a donar resposta a les necessitats del col·lectiu de persones afectades de trastorn mental per desenvolupar una vida normalitzada.

“El projecte de servei prelaboral del Prat de Llobregat és una peça més d’aquesta xarxa i un element necessari per fer front a la inserció sociolaboral de les persones afectades de trastorns mentals greus, un aspecte clau per poder desenvolupar-se amb autonomia com a ciutadans i ciutadanes de ple dret”, ha destacat la consellera.

Les places d’aquest servei ofereixen un itinerari d’inserció a persones afectades de trastorn mental greu, que necessiten d’un període de capacitació previ en l’adquisició d’hàbits laborals i de competències necessàries per incrementar el seu nivell d’ocupabilitat i així facilitar-los l’accés al món laboral.

El procés d’habilitació es fa amb la pràctica de les tasques laborals i des del suport permanent per aconseguir els objectius definits per a cada usuari. Aquest procés es basa en l’aplicació d’un pla individual definit a partir del diagnòstic psicosocial, tant en la situació de partida com en els objectius a aconseguir.

Les activitats previstes en el servei prelaboral del Prat del Llobregat, s’estructuren en els àmbits següents:

Tutoria per treballar individualment el seguiment i l’avaluació del pla individual d’inserció, així com les incidències i dificultats que es plantegin en la seva aplicació i en el dia a dia.

Tallers de maduració personal per al desenvolupament dels hàbits laborals bàsics, les habilitats personals i socials, es treballa la cura de la salut, autoestima, motivació, recerca de feina, etc.

Tallers de formació laboral teòrica i pràctica per a adquirir coneixements professionals, desenvolupar les habilitats tècniques, conèixer estris, eines i mètodes de treball, així com aprendre les mesures de prevenció de riscos per una activitat laboral segura.

La Xarxa local de salut mental del Prat de Llobregat, en actiu des de l’any 2010, està constituïda per l’Ajuntament, Parc Sanitari Sant Joan de Deu, Grup ATRA, Fundació Orienta i Associació de Familiars Salut Mental Baix Llobregat, amb les col·laboracions d’OSAMCAT i Fundació Cassià Just, Jutjats, Fiscalia i Forenses del Prat de Llobregat.

Munté ha visitat la Fundació Rubricatus i l’Associació SAÓ-Prat

Aquest matí la consellera ha visitat la Fundació Rubricatus, que promou la integració social de les persones amb discapacitat. L’entitat ofereix suport a aquest col·lectiu amb la creació de llocs de treball, la inserció laboral i la prestació de serveis de teràpia ocupacional, així com la creació i la promoció d’activitats que afavoreixen l’autonomia personal. El Departament de Benestar Social i Família subvenciona les 56 places del servei de teràpia ocupacional el Corriol i les 14 places del servei ocupacional d’inserció Sant Isidre d’aquesta fundació.

D’altra banda, Munté també ha visitat l’Associació SAÓ-Prat, que integren Germanes Concepcionistes, Germans Maristes i Germanes Teresianes. L’entitat té l’objectiu d’oferir respostes a l’absentisme, fracàs escolar, problemes en la inserció social i laboral, etc. a infants, adolescents i joves del municipi a través de projectes de caire educatiu, formatiu i d’integració en el món de treball.

El Departament, mitjançant la Secretaria d’Inclusió Social i Promoció de l’Autonomia Personal, la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència i la Direcció General de Joventut, dóna suport a aquesta entitat pratenca.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here