ICV-EUiA va celebrar dissabte al Prat de Llobregat l’acte central de la campanya a nivell nacional, davant mig miler de persones, amb la presència d’alcaldables de tot el territori i l’executiva del partit. Els ecosocialistes van reivindicar que els seus vots serviran per «transformar les ciutats, no només gestionar-les». L’acte va comptar amb les intervencions de Lluís Tejedor, l’alcalde de la ciutat, Joan Herrera, Dolors Camats i Joan Josep Nuet, a part de membres de les llistes a les capitals de província
Els ecosocialistes van parlar dels Ajuntaments del Baix Llobregat com «la primera trinxera» en defensa dels drets socials i la igualtat. Els eixos centrals que van presentar van ser la lluita per eradicar les desigualtats, i la recuperació dels serveis públics. El punt on es va fer més èmfasi va ser en la defensa de la municipalització del servei d’aigua. En aquest sentit, Janet Sanz, actual regidora d’ICV-EUiA a l’Ajuntament de Barcelona i candidata per Barcelona en Comú, va esperar «tornar-se a trobar a l’Àrea Metropolitana amb Lluís Tejedor, defensant un servei d’aigua per a tots i totes».
En aquesta línia, Joan Herrera va reivindicar El Prat com «el Municipi amb menys desigualtats per motius de renda de tota Catalunya» i com «un exemple de les millores a l’àrea metropolitana, aconseguides sempre per l’esquerra». El líder ecosocialista va recordar, també, l’oposició del municipi al projecte d’Eurovegas, «El Prat no s’ha doblegat davant les exigències de les multinacionals». A més, els diferents oradors van reivindicar la defensa dels barris populars de les ciutats metropolitanes, així com la sanitat i l’educació pública.
D’altra banda, els ecosocialistes no es creuen les dades macro-ecònomiques; «no es disminueix l’atur, simplement la gent deixa de confiar en trobar feina», va afirmat Dolors Camats. Tot i això, la líder d’ICV va recordar que a part de ser un moment dur, també hi ha molta esperança. En aquest sentit, va recordar l’aniversari del Moviment 15M i les manifestacions massives de les últimes diades. Per últim, Camats va criticar l’ús del discurs de l’odi, «molt present en aquesta campanya». «No permetrem que s’assenyali el nouvingut com un problema».
Suport de Syriza
El representant de Syriza, Stavros Karagkounis, ha donat suport a les candidatures d’IC-EUiA i a les candidatures de confluència on és present, i va criticar que es vulgui enfrontar els treballadors del sud amb els del nord. Karagkounis va cridar a que l’efecte Syriza s’estengui pel sud d’Europa; «Reclamo el vot per ICV-EUiA perquè estic convençut que repercutirà positivament en les condicions de vida a Grècia».
Des d’EUiA, Joan Josep Nuet va voler recordar que «el 60% dels 4.000 candidats i candidates d’ICV-EUiA ,van per primer lloc en una llista electoral», i va reivindicar el seu paper en candidatures de confluència. Tot i això, Joan Herrera va marcar perfil propi: «volem criticar aquelles esquerres que només gestionen, les que es limiten a la denúncia o les que creuen que la independència és la solució a tots els mals». I va reivindicar ICV-EUiA com una coalició d’esquerres que «pot recollir la indignació, però també gestionar el dia a dia».
La cortina de fum
En aquesta línia, Herrera va assegurar que el tema central de les eleccions és la lluita de desigualtats. «No permetrem que ens parlin de la crispació, o que posin en dubte la immersió lingüística», va acusat el PP de fomentar la xenofòbia i a CiU de entrar al joc. «Mentre parlen del procés, eliminen el país quotidià», va sentenciar. En aquest sentit, David Companyon va cridar a votar la millor opció per les classes populars a cada ciutat.
Companyon va dubtar de l’independentisme de CiU i va dir que «si mai volem una República catalana, haurem de desobeir».