El preu de les coques de pastisseria oscil·la aquest any entre els 30 i 40 euros el quilo. Són una mica més cares que l’any passat a causa de l’augment del preu del pinyó. No obstant, es preveu un augment del 2% en les vendes d’aquest 2015
El Gremi de Pastisseria de Barcelona preveu vendre a tota la província al voltant de 900.000 coques de Sant Joan durant la revetlla d’aquest dilluns. Es calcula que arreu de Catalunya es vendran aproximadament 1.600.000 coques un 2% més que l’any passat.
Sens dubte, la coca preferida pels consumidors continua sent la clàssica de brioix amb fruites i pinyons, seguida de la coca de llardons de full i la de pinyons farcida de crema. També les segueixen amb èxit les coques amb diferents farciments, com el cabell d’àngel, tant de full com de brioix, i també les més originals que cada vegada tenen més demanda, amb farciments variats com la xocolata, la nata o les fruites naturals.
El preu de les coques de pastisseria oscil·la aquest any entre els 30 i 40 euros el quilo. Són una mica més cares que l’any passat a causa de l’augment del preu del pinyó. Les famílies catalanes es gastaran entre 20 i 60 euros segons el nombre de coques que s’emportin. La majoria de vendes es produiran avui dimarts.
Una dolça tradició
La coca de Sant Joan o de Sant Pere són coques dolces que es mengen durant la nit de Sant Joan i de Sant Pere. Tradicionalment, l’elaboració d’aquestes coques era domèstica i es feia amb pa de farina de blat escollida.
Les confraries de Sant Joan eren les que tenien cura d’elaborar la coca, que s’endolcia amb fruita confitada i es venia en una subhasta per tal d’obtenir fons. Més endavant, la preparació va passar a mans de pastissers i forners, que en van millorar la qualitat i la van anar enriquint amb l’addició de nous ingredients, com ara els pinyons o la crema.
Segons recull Joan Amades en el seu Costumari català, inicialment les coques de Sant Joan i de Sant Pere s’anomenaven simple i planerament cóc i presentava una forma rodona, fent referència al Sol en el seu solstici d’estiu.
Font: ACN i ElBruguers.cat (Ajuntament de Gavà)