Eva Granados, número 2 de la candidatura del PSC, contesta Carme Forcadell que “els actes dels seus companys de viatge no beneficien la lluita de les dones per la igualtat”
Davant les declaracions de la nº2 de Junts pel Si, Carme Forcadell, assegurant que “les dones són part beneficiada d’un nou país, ja que avui en dia supleixen bona part dels serveis socials” i que “les dones podran fer de dones, no de cangurs en cas de les àvies o de companyes en cas de les cuidadores” els i les socialistes reivindiquem que la vocació feminista, si era aquesta la seva pretensió de la candidata Forcadell, centra la seva lluita en eliminar la discriminació que patim les dones, en defensar els nostres drets i en buscar la igualtat d’oportunitats, amb una vocació internacionalista, treballant per a totes les dones del món i en cap cas en la configuració de fronteres.
La número dos de la candidatura socialista, Eva Granados, ha recordat a Carme Forcadell que “durant els mandats d’Artur Mas les dones catalanes hem estat més desprotegides per les retallades de l’Estat de Benestar, més aturades, ha crescut la desigualtat i ha augmentat la violència masclista com a conseqüència de les retallades en les polítiques de prevenció i de suport a les víctimes”. Granados ha passat revista del full de serveis de Convergència en la lluita per la igualtat, “que CDC, 60% de Junts pel Sí i partit del presidenciable de la seva candidatura té un full de serveis lamentable en la lluita per la igualtat de les dones, és un fet”.
Va votar en contra de la llei de promoció de l’autonomia personal i de la dependència del govern socialista, llei que ha permès l’atenció i els drets a les dones cuidadores no professionals. Així mateix, quan Rajoy va retallar la llei de la dependència el 2012 traient la cotització a la seguretat social a les cuidadores, el grup de Convergència no es va oposar.
Va aprovar la Reforma Laboral del PP que ha precaritzat el mercat de treball i ha atemptat especialment contra els drets dels treballadors rebaixant salaris i dificultant la conciliació de la vida laboral, familiar i social, generant una sobrecàrrega en les dones que posa en risc la seva salut i els seus processos de creixement personal, social ilaboral i augmenta la probabilitat d’exclusió i pobresa endèmica.
El primer que va fer CiU quan va arribar al Govern va ser desmantellar la Direcció General d’Igualtat d’Oportunitats del Departament de Treball, que s’havia demostrat del tot eficaç en la lluita contra les desigualtats per raó de gènere en el món de treball.
Les retallades en matèria de cura dels infants (escoles bressol), la compactació de jornades lectives, les retallades dels ajuts per a la cura de la gent gran (paràlisi i desmantellament dels serveis de dependència) són, entre d’altres, polítiques promogudes pels governs d’Artur Mas, amb el suport d’ERC, per a què les dones es quedin a casa.
Ha reduït de forma accelerada la taxa d’ocupació femenina (42,8%) i han augmentat la seva precarització laboral. Això ha estat especialment greu per a les dones que són cap de família monomarental (el 65% d’aquests famílies estan al llindar de la pobresa augmentant el risc d’exclusió dels infants).
En els seus cinc anys de govern, s’han retallat sistemàticament els sistemes educatiu, de salut i de serveis socials, que són els pilars fonamentals sobre els que pilota la lluita contra les desigualtats, comportant les seves polítiques una clara pèrdua dels drets adquirits per les dones.
“No podem deixar de rebutjar aquest concepte tan arcaic i regressiu sobre les dones que traspua darrera les declaracions de la senyora Forcadell, que recorda aquelles manifestacions de l’expresident Aznar sobre “la mujer – mujer” o de Ruiz Gallardón quan parlava de “las mujeres auténticamente mujeres” defensant la seva reforma de la llei de l’avortament. “Ni la senyora Forcadell ni els seus companys de viatge beneficien la lluita de les dones per la igualtat amb les seves propostes i amb els seus actes”, ha conclòs Eva Granados.