La publicació “Un futur per l’aigua pública” revela que, al llarg dels últims 15 anys, s’han produït 235 casos de remunicipalització dels serveis d’aigua a 37 països, un procés que beneficia ja a més de 100 milions de persones. A més, el ritme de la remunicipalització s’està accelerant dràsticament, i s’ha duplicat en el període 2010-2015 respecte al 2000-2010

Els casos de remunicipalització s’estan concentrant en països amb elevats ingressos, on s’han donat 184 remunicipalitzacions per 51 en països d’ingressos baixos i mitjans. La gran majoria han tingut lloc a dos països: França (94), seu de dues de les majors companyies privades d’aigua del món -Suez i Veolia- i els Estats Units (58).

En 92 dels 235 casos registrats es va procedir a cancel·lar els contractes, és a dir, en aquests 92 casos els contractes privats van demostrar ser tan insostenibles que els governs locals van optar per remunicipalitzar malgrat els riscos de litigi i de reclamacions d’indemnització per part de les companyies privades.

La publicació arriba després de la decisió de Jakarta, al març de 2015, d’anul·lar el contracte d’abastament d’aigua que tenia privatitzat, citant com a motiu la violació del dret humà a l’aigua de 9,9 milions de residents. Es tracta de la major remunicipalització al món.

L’edició en català del llibre inclou també un capítol sobre la situació a Catalunya, on a pesar d’haver-hi un predomini de la gestió privada -afectant a un 84% de la població-, els darrers anys s’han donat diversos casos de remunicipalització de l’aigua i molts més municipis estan en procés de transitar cap a un model de gestió pública i no mercantil.

El llibre ha estat editat pel Transnational Institute, Public Services International Research Unit, Observatoire des Multinationales i Municipal Services Project. Per a l’edició catalana ha comptat amb el suport d’Enginyeria Sense Fronteres i la plataforma Aigua és Vida.

Per la Plataforma Aigua és Vida

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here