Instituïda per Isabel II a partir d’una petició d’un grup de grans propietaris i de l’Ajuntament de Molins de Rei, la primera Fira de la Candelera se celebrà l’any 1852. Avui finalitza aquesta 165ª edició, amb gairebé un miler d’expositors i desenes d’activitats per a tots els públics que es donaran cita avui als carrers de Molins de Rei
Pels volts del 1850, la vila de Molins de Rei tenia menys de 2.000 habitants i l’extensió del municipi (prèvia a l’annexió de Santa Creu d’Olorda) era de 365 ha. Malgrat que l’activitat principal estava constituïda per la vinya, la industrialització (principalment el tèxtil) havia començat, cosa que suposà una modificació substancial del tipus d’economia.
En els orígens, l’activitat firal es reduïa (i no era pas poca cosa…) a mostres agrícoles i de bestiar. Posteriorment, a partir dels anys vint, la Fira pren noves dimensions i coincidint amb el seu centenari, l’any 1951 se celebra la Primera Exposició Industrial, Comercial i Agrícola.
Posteriorment, la Fira s’ha anat adaptant a les noves demandes i necessitats i, sense perdre ni una espurna dels seus orígens agrícoles, ha anat incorporant nous sectors d’importància. A més, nombroses activitats socials, culturals i lúdicofestives s’han desenvolupat al llarg dels anys a l’aixopluc de la Fira.
En aquesta 165a efició, la Fira de la Candelera ocupa una superfície propera als 50.000 metres quadrats, que donen cabuda a prop d’un miler d’expositors vinguts d’arreu del país i repartits en 18 sectors firals diferents. Té especial rellevància la Fira de Vins i Caves, que amb les seves 36 edicions és la més antiga de Catalunya.
A més, enguany hi ha novetats a l’APP gratuïta de la Fira que es va estrenar l’any passat i que amb la seva actualització dóna gran informació sobre la Fira de Vins i Caves, amb una fitxa per cada celler i cada producte i oferint la possibilitat als visitants de puntuar i comentar cadascun dels vins. Uns comentaris que es poden compartir fàcilment per les concorregudes xarxes socials de la Fira. Així mateix convé destacar l’aposta pels drons, que centren l’atenció de la Fira de la Innovació amb exhibicions, xerrades i activitats que aquest any es fan a les instal·lacions de l’escola El Palau.
I pel què fa a la sostenibilitat ressalta la creació d’una zona de promoció dels vehicles elèctrics en el marc de la Fira de l’Automòbil, així com la instal·lació de molts més contenidors des recollida selectiva per la Fira de Vins i Caves.
Tallers de maridatge de vi amb experiències (màgia meteorologia i cinema), la creació d’una guia pels expositors, concerts i activitats solidaries, i el reforç de lavabos neteja i seguretat complementen les principals novetats de la Fira de la Candelera, que enguany ha tingut un pressupost de 491.000 euros.
Avui teniu la darrera oportunitat de visitar-la durant aquest 2016!