El projecte, dissenyat i finançat per l’AMB, amb la cessió del terreny per part de l’Ajuntament, esdevé una oportunitat per habilitar espais agrícoles amb caràcter social en els entorns urbans de la conca del riu Llobregat i s’emmarca dins el projecte europeu SIDIG-MED

A l’acte d’inauguració dels horts, ubicats a la carretera de Sant Boi a Sant Climent, hi va assistir l’alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret; el tinent d’alcalde de Ciutat Sostenible de Sant Boi, Josep Puigdengolas; el coordinador d’infraestructures de l’AMB, Antoni Farrero; i el director de la Fundació Marianao, Josep Torrico

L’actuació consisteix en la construcció d’horts periurbans amb impacte ecològic mínim, dissenyats i gestionats mitjançant un sistema participatiu i que posa el focus en la inclusió social. “Treballem en un hort destinat a persones en risc d’exclusió social amb un doble objectiu: la producció pròpia d’aliments de quilòmetre zero i la capacitació tècnica dels ciutadans que s’incorporin al programa.

L’objectiu és crear una espai de relació i participació que doni suport a les persones de tota la ciutat”, expliquen des de l’AMB.

Assignació de parcel·les i xarxa d’horts urbans

Un cop engegat el projecte, serà la Fundació Marianao, per concessió de l’Ajuntament de Sant Boi, l’encarregada de gestionar, a partir d’ara, aquestes 36 parcel·les de terreny i les seves instal·lacions annexes, que ocupen mitja hectàrea aproximadament.

La Fundació Marianao és una entitat social sense ànim de lucre del municipi, amb un llarg recorregut de projectes socioeducatius per a la comunitat local i, més àmpliament, al Baix Llobregat.

Un terç de les parcel·les han estat assignades, en primera instància, a ciutadans inscrits en els serveis socials municipals; un altre terç s’han assignat per sorteig a ciutadans del municipi interessats en el projecte, i el darrer terç s’ha assignat a entitats i associacions.

La intenció futura de l’AMB és ampliar el projecte i crear nous horts d’aquestes característiques en altres zones i municipis de l’àrea metropolitana, fins a crear una xarxa d’horts urbans amb capacitat d’interacció. Sempre sota un mateix concepte: l’impacte ecològic mínim sobre la zona.

Per fer front a aquest repte, l’AMB ha apostat per la sostenibilitat. El sistema de reg maximitza l’estalvi d’aigua i minimitza el consum energètic i utilitza energies renovables, concretament plaques fotovoltaiques. Per als equipaments s’han reciclat antics contenidors de mercaderies. Els aliments produïts seran ecològics.

Projecte mediterrani

El SIDIG-MED és un projecte mediterrani en què participen Roma (Itàlia), Mahdia (Tunísia), l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i Amman (Jordània), que lidera el pla a través de l’entitat Royal Botanic Garden (RBG). En els quatre casos s’han impulsat projectes d’agricultura urbana i periurbana com a eines per a la inclusió.

Tot i les similituds, cada zona ha promogut el seu propi projecte amb un plantejament diferenciat i, per tant, l’intercanvi d’experiències i resultats serà fonamental per tal que cadascun dels socis es nodreixi de noves pràctiques.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here