Un centenar de persones es van manifestar ahir davant la seu dels Serveis Territorials d’Educació del Baix Llobregat, a Sant Feliu de Llobregat, per reclamar que no es tanqui cap grup de P3 a les escoles públiques d’aquesta comarca al proper curs escolar
La concentració va comptar amb el suport de la Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya (FAPAC), de sindicats i de regidors i regidores de diferents municipis del Baix Llobregat, entre els que hi havia l’alcaldessa de Castelldefels, Candela López, per defensar l’escola de Castelldefels “El Margalló”, on la Generalitat ja ha anunciat que es perdrà un grup de P3 el proper curs.
En declaracions als mitjans, el responsable d’Educació de CCOO del Baix Llobregat, Marc Sangüesa, ha afirmat que en el curs 2016-2017 es tancaran 14 grups de P3 en aquesta comarca, una xifra que ha qualificat de “desproporcionada” tot i que s’obrin grups en altres escoles.
Sangüesa va denunciar que “l’alumnat del Baix Llobregat representa al voltant del 10% del total de Catalunya, mentre que el tancament de grups de P3 a la comarca representa una quarta part del total”.
Per la seva banda, el Departament d’Ensenyament ha informat que el Baix Llobregat comptarà en el proper curs amb 324 grups de P3, 8 grups menys que en l’actual curs escolar, a causa, segons el Departament, de la davallada demogràfica.
Segons dades de l’Idescat, des del 2011 la població de 3 anys ha caigut un 23% a la comarca. Així, la població de l’alumnat escolaritzat a P3 ha disminuït de cara al curs que ve un 9,5% i les sol·licituds als centres públics ho ha fet un 10,4%. No obstant això el nombre de grups de P3 s’ha reduït un 3% en relació al curs passat i, segons el Departament, la davallada ha estat inferior a la previsió inicial.
La davallada demogràfica explica aquesta disminució de l’alumnat de P3, una tendència que en els últims anys s’està consolidant, segons ha indicat el Departament d’Ensenyament. Segons dades de l’Idescat, des del 2011 la població de 3 anys ha caigut un 23% al Baix Llobregat.
El Departament explica que ha dut a terme gestions en municipis que han tingut una disminució de grups de P3 com és cas de Castelldefels, on tot i que s’ha disminuït un grup en un centre que ha obtingut 21 sol·licituds, el municipi disposa de 36 vacants, o el cas d’Olesa de Montserrat, en què una escola també ha perdut un grup que tenia 19 preinscripcions i a la població hi ha un total de 35 vacants.
A 1r d’ESO, en canvi, els 6.524 alumnes preinscrits als centres públics del territori representen un 2% més que el 2015-16. Segons el Departament, per tal de donar resposta a aquest 2% més d’alumnes preinscrits, al setembre 2016 s’obriran als instituts un total de 3 grups nous respecte dels existents aquest 2015-16 en els centres públics del Baix Llobregat.
La FAPAC va emetre el següent comunicat:
- La federació rebutja el tancament dels 55 grups de P3 anunciat per Ensenyament i reclama mantenir totes les línies públiques per garantir la igualtat d’oportunitats.
- La FaPaC denuncia que molts professors se senten amenaçats pels Serveis Territorials d’Ensenyament perquè tenen directrius per “controlar” les reivindicacions de les famílies i no escoltar les seves demandes.
- El descens demogràfic hauria d’haver estat aprofitat per abaixar les ràtios a totes les escoles per sota del màxim de 25 alumnes, com a fórmula per millorar la qualitat de l’ensenyament i per no massificar les aules.