Va tenir lloc a la seu de l’Arxiu Comarcal (Sant Feliu de Llobregat), amb l’objectiu de reunir per primera vegada totes les associacions, institucions i persones que actuen a la nostra comarca en matèria de memòria democràtica. Aquesta trobada s’emmarca en el congrés “El Baix Llobregat a Debat”, organitzat per diverses institucions i entitats del Baix Llobregat, entre els que trobem el Centre d’Estudis Comarcals i el Consell Comarcal entre d’altres. En el marc d’aquesta recuperació de la memòria, la capital comarcal presentarà aquest dimecres 25 una iniciativa pionera a Catalunya que permetrà consultar el passat familiar de qui hi estigui interessat, gràcies a un portal web amb accés als padrons històrics del municipi
A la trobada hi ha participat l’alcalde de Sant Feliu Sr. Jordi San José, actuant com a amfitrió juntament amb el regidor de cultura de Sant Feliu Sr. Manel Martínez, la presidenta del Centre d’Estudis Comarcals Sra. Conxita Sánchez, el conseller de cultura i memorial democràtic del Consell Comarcal Sr. Lluís Monfort, la sotsdirectora de Memòria, Pau i Drets Humans de la Generalitat de Catalunya Sra. Mireia Plana, el director del Memorial Democràtic de Catalunya Sr. Plàcid Garcia-Planas, i diverses entitats i persones d’arreu de la comarca amb un important currículum de treball al voltant de la memòria democràtica.
De la trobada, en la que tots els agents participantsvan poder exposar breument els seus àmbits de treball i les seves perspectives, en va sortir una proposta consensuada: iniciar el procés per constituir la xarxa de persones, entitats i institucions memorialistes del Baix Llobregat. Aquesta xarxa haurà de treballar amb uns objectius comuns que permetin enfortir la comunicació entre tots els àmbits que la integrin, tenir una visió general del que s’està treballant a la comarca, generar projectes compartits, potenciar el treball de qualitat que s’està fent des de diversos indrets, i possibilitar un millor accés a finançament per poder dur a terme la multitud de projectes. Des del Consell Comarcal i des del Centre d’Estudis es treballarà en una proposta de funcionament que serà debatuda en una segona trobada que es situarà cap al mitjans d’octubre.
També la trobada va servur per presentar el lloc web www.memorialbaixllobregat.cat, fruit d’un projecte de recerca impulsat des del Centre d’Estudis entre el 2005 i el 2015 i que ha comptat amb la col•laboració del Consell Comarcal del Baix Llobregat. Aquest lloc web pot esdevenir una bona eina per recollir i difondre els resultats dels diversos treballs que actualment es duen a terme a la nostra comarca.
Un web permetrà consultar dades dels avantpassats de Sant Feliu obtingudes a partir dels padrons històrics
El proper dimecres 25 de maig, a les 19 h, es presentarà al Palau Falguera el portal web de consulta dels padrons històrics de Sant Feliu.
Es tracta d’una iniciativa pionera a Catalunya que permetrà a la ciutadania consultar el seu passat familiar, conèixer qui estava empadronat en un carrer o un habitatge concret de la ciutat, o bé identificar les persones que tenien un determinat cognom o exercien un ofici específic. La iniciativa s’emmarca dins els projecte EINES, un treball fruït de la col·laboració del Centre de Visió per Computador i el Centre d’Estudis Demogràfics, ambdós vinculats a la Universitat Autònoma de Barcelona, i l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat. Precisament, a l’acte de presentació hi intervindran Jusèp Boya, director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni; Josep Lladós, del Centre de Visió per Computador-UAB; Anna Cabré, del Centre d’Estudis Demogràfics-UAB, i l’alcalde de Sant Feliu, Jordi San José.
El nou portal permetrà accedir a les dades dels padrons de 1828 a 1930, així com a les de 1881 i 1889. Precisament aquests dos darrers anys s’han transcrit gràcies a la feina d’una vintena de voluntaris de la ciutat que col·laboren en el projecte. Actualment s’està treballant també en els padrons de l’any 1940, que properament s’incorporaran al web. Les persones que tinguin interès en participar en la iniciativa poden enviar un correu electrònic a eines@cvc.uab.es.
L’anàlisi de la informació dels padrons també permet conèixer dades interessants sobre la població com la distribució per edats d’homes i dones, els oficis més freqüents o els noms més comuns. Així per exemple, s’ha constatat que l’any 1881 els oficis més habituals eren els de jornaler i pagès, i que els noms de Josep i Maria eren els que més abundaven.
EINES, un projecte pioner
El projecte EINES ha permès desenvolupar instruments i procediments per a la informatització massiva de les fonts demogràfiques del passat, a partir per exemple d’eines de reconeixement òptic que faciliten la transcripció de dades. L’objectiu final és facilitar la consulta de documents dels arxius i crear bancs de dades d’ús públic.
L’experiència que s’està duent a terme a l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat s’exportarà a altres països europeus. En aquest sentit, el Centre de Visió per Computador ha signat un contracte amb una empresa austríaca per transferir algunes de les tecnologies de reconeixement de documents que s’han fet servir.
Font: Consell Comarcal del Baix Llobregat