Alerta que la desaparició de l’últim espai agrícola de l’Hospitalet deixarà sense refugi moltes espècies d’ocells i trencarà “un connector biològic clau” amb el Delta del Llobregat

Ricard Gutiérrez, exdirector de la reserva natural del Delta del Llobregat, alerta que la reforma del segon tram de la Gran Via a l’Hospitalet suposarà la destrucció de Cal Trabal, l’última zona agrícola del municipi i una peca “clau” en l’equilibri biològic dels espais naturals protegits de la Ricarda i el Remolar. Malgrat que la voluntat de l’Ajuntament de l’Hospitalet és construir un gran parc urbà de 25 hectàrees, Gutiérrez assegura que “quedarà aïllat” de la resta d’espais protegits i amenaçarà l’hàbitat de moltes espècies. 

“No serveix de res preservar físicament un espai si no està connectat amb la resta del territori”, assenyala. Considerat com un espai a protegir per la UE, Cal Trabal acull poblacions hivernals de falcó pelegrí, aligots, més de cent espècies d’ocells i una concentració de 300 ardeids, que tenen a la ribera de l’Hospitalet un dels seus dormidors més importants de Catalunya. “Tot i que no ho sembli perquè està molt deixat, Cal Trabal és una zona viva i dinàmica que cal protegir”, afegeix.

Segons la nova versió del PDU de la Gran Via de l’Hospitalet que divendres va aprovar la Comissió Territorial d’Urbanisme de Barcelona, a la zona de Cal Trabal, l’últim espai agrícola del municipi, s’hi construirà el parc urbà més gran de Catalunya amb una superfície de 25 hectàrees. 

Segons l’Ajuntament de l’Hospitalet, combinarà zones de gespa, horts urbans i recuperarà tres masies que seran rehabilitades per acollir equipaments públics. Sobre els plans del consistori, Ricard Gutiérrez , biòleg, director durant 15 anys de la reserva natural del Delta del Llobregat i un dels seus impulsors, construir un parc urbà en un espai que conté més del 80% de la fauna del municipi i que “és la porta d’entrada metropolitana” a la reserva natural del Delta del Llobregat només s’explica des del “desconeixement”. 

“Cal Trabal és un espai viu de gran importància biològica que atorga sentit a aquesta unitat física que és el Delta del Llobregat”, destaca. “Quan es vol actuar sobre un espai tant valuós com és una zona humida com el Delta del Llobregat s’ha de fer amb molta cura, consultant els experts i analitzant tots els factors”, destaca Gutiérrez. En aquest sentit, recorda que hi ha un mandat de la UE per conservar Cal Trabal ja que forma part de l'”àmbit mínim de conservació” del Delta del Llobregat per la seva importància des del punt de vista biològic i perquè és una porta d’entrada a la reserva de les aus.

El biòleg segura que tot i que la zona està molt degrada, és l’hàbitat de moltes espècies d’aus que l’escullen per alimentar-se, descansar o hivernar i que el que s’hauria de fer és integrar-lo al Parc Agrari del Baix Llobregat. Així, per exemple, acull importants poblacions hivernals de falcó pelegrí provinents del centre i el nord d’Europa que es refugien a les torres d’alta tensió de la zona. També és l’hàbitat d’esparvers, aligots i d’una concentració de 300 ardeids, amb espècies protegides com bernats esplugabous, martinets blancs i martinets de nit.

El que més critica és que amb la construcció d’un parc urbà i les construccions que l’envoltaran s’aïllarà Cal Trabal de les resta del Delta del Llobregat, el que farà que les aus ja no hi vagin perquè l’espai ja no complirà amb la seva funció, que és alimentar i oferir tranquil·litat a les aus. “Si aïlles i modifiques aquest espai, encara que físicament resti, no complirà la seva funció perquè ja no estarà connectat amb la resta del territori”, apunta.

Per últim, recorda que l’Hospitalet és una de les ciutats més densament poblades d’Europa que no es pot permetre el luxe de perdre més espais verds. “El percentatge de zona agrícola que queda al Barcelonès és molt residual però a la vegada és molt valuós perquè és el que ens resta del nostre passat recent. Cal Trabal és un museu a l’aire lliure on hi ha vida i que cal protegir”, sentencia.

Font: ACN

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here