Actualment, l’únic mitjà per controlar la fauna és l’ús de les armes de foc, autoritzat per la Generalitat
La setmana passada, una cacera massiva de tudons al costat del camí de València i de l’entrada dels Espais Naturals del Riu, observada per moltes persones que passejaven per la zona, va crear una forta polèmica, especialment a les xarxes socials.

Arran d’aquesta situació, l’Ajuntament del Prat també ha expressat la seva preocupació pel fet que l’única mesura que s’aplica actualment per combatre els danys que provoca la fauna als conreus del Parc Agrari sigui la caça. 

Canvi de gestió del problema

Des de fa mesos, diversos ajuntaments del delta, entre els quals el del Prat, estan treballant amb el Parc Agrari per poder plantejar properament a la Generalitat una gestió centralitzada dels danys de fauna en els conreus que impliqui una gestió professionalitzada del problema i que signifiqui un canvi en la situació actual, exclusivament centrada en l’ús d’arma de foc per persones privades. 

Els ajuntaments esperen així poder reduir els riscos per a les persones, disminuir l’eliminació d’exemplars de fauna i afegir elements de gestió, seguiment i prevenció que siguin sostenibles en el temps. Tot i així, els ajuntaments són conscients que no es podran evitar del tot els danys als conreus, ja que hi van a menjar espècies urbanes o periurbanes que tenen poblacions inesgotables. 

Permisos de la Generalitat

El terme municipal del Prat és, segons resolució de la Generalitat emesa a petició de l’Ajuntament, zona de seguretat per a la caça. Això vol dir que la caça amb arma de foc està prohibida durant tot l’any.

No obstant, els sindicats dels pagesos es queixen per danys als conreus causats per diverses espècies d’ocells (bàsicament periurbans com ara coloms, cotorres, tudons, garses i estornells, però també gavines, polles d’aigua i ànecs coll-verds) i d’altres animals (conill, senglar). Arran d’aquestes queixes, la Generalitat emet resolucions d’emergència cinegètica per danys als conreus, tot permetent la caça d’aquestes espècies. Aquestes resolucions, que haurien de ser excepcionals, han esdevingut en la pràctica habituals i pràcticament permanents. 

Font: Ajuntament del Prat de Llobregat 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here