Elements com la doble coberta, el pati interior per afavorir la ventilació i una galeria solar permetran reduir el consum energètic en prop d’un 60%
La vuitantena d’alumnes de Batxillerat que aquest dilluns han començat les classes a l’Institut de Pallejà han estrenat el primer edifici escolar de Catalunya de consum quasi zero. Emmarcat en una prova pilot del Departament d’Ensenyament, l’edifici té una superfície de 635 metres quadrats amb dues classes principals, dos més de reforç i els lavabos d’alumnes i professors.
Tot el conjunt s’estructura al voltant d’un pati interior que afavoreix la ventilació natural de l’edifici. Per reduir el consum energètic en prop del 60%, passant dels 60 kWh per metre quadrat a l’any als 20, l’edifici compta amb una doble coberta per minimitzar el sobreescalfament interior a l’estiu, gruixos d’aïllament superiors als estàndards habituals, finestres i vidres d’alta qualitat i il·luminació amb tecnologia LED, entre d’altres. A més, utilitza l’aerotèrmia com a sistema de climatització amb un rendiment tres vegades superior al de qualsevol caldera.
L’edifici estrenat aquest dilluns a l’inici del curs escolar 2016-2017 s’avança a una directiva europea que estableix que per a l’any 2018 els nous edificis públics hauran de tenir un balanç energètic gairebé nul. Segons va explicar a l’ACN Joan Ramon Dacosta, arquitecte del Departament d’Ensenyament, el nou espai de l’Institut de Pallejà és una prova pilot que definirà futures actuacions.
L’objectiu inicial, va afegir, és que si el nou edifici compleix amb les previsions d’estalvi energètic, els criteris amb que s’ha construït s’apliquin a partir d’ara a les noves edificacions que impulsi el departament i també a algunes ja existents. Dacosta afegeix que tot i que la construcció de l’edifici ha tingut un cost un 15% superior al d’un edifici convencional, l’estalvi previst s’acosta al 60%. Segons les simulacions, l’edifici tindria un consum total d’energia d’uns 20,9 kWh per metre quadrat cada any, pels gairebé 60 d’una construcció convencional.
Característiques
El nou edifici de l’Institut de Pallejà es pot considerar el primer centre docent de Catalunya de molt baix consum perquè tot el seu disseny s’ha orientat a aconseguir una despesa energètica quasi zero per aconseguir condicions de confort per alumnes i professors.
Així, entre les seves principals característiques hi ha un pati interior amb tendals plegables per impedir l’entrada del sol, la doble coberta al sostre per minimitzar el sobreescalfament interior a l’estiu i una galeria solar per aprofitar l’efecte hivernacle i calefactar l’edifici amb aire prèviament escalfat per mitjans naturals.
Pel que fa als materials i tancaments, els gruixos d’aïllament són superiors als habituals amb vidres i finestres d’alta qualitat. L’edifici utilitza també l’aerotèrmia com a sistema de climatització, el que permet aconseguir un rendiment d’aquesta instal·lació de més de tres vegades del que s’obtindria amb una caldera convencional.
Referent al sistema d’il·luminació, la utilització de la tecnologia LED permet aconseguir uns nivells de luminància molt bons amb consums realment baixos i un període de vida útil més llarg.
La directora de l’Institut de Pallejà, Encarna Pérez, explicava a l’ACN que van rebre l’edifici dijous passat amb “molta il·lusió i ganes” i que, com ja es va decidir el curs passat, s’ha destinat a les tres línies de batxillerat, dues de primer i una de segon, que té el centre. “Ara només cal que els alumnes se’l facin seu”. Per últim, Pérez apuntava que l’institut passarà a final de curs les dades de consum energètic al departament perquè les pugui comparar amb les d’altres anys.
Font: ACN