L’Ajuntament de Castelldefels i l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) van formalitzar el passat 19 de setembre la signatura d’un conveni de col·laboració mitjançant el qual s’impulsa la posada en marxa d’un espai per a la incubació d’empreses vinculades amb la indústria de la fotònica
Aquesta incubadora d’empreses fotòniques està destinada a donar suport als emprenedors des de l’inici, en l’impuls de projectes fotònics per convertir-los en start-up’s d’èxit.
Entre els beneficis diferencials que aportarà el centre als emprenedors es pot destacar:
- L’avaluació del model de negoci i l’avaluació de les seves fonts d’ingressos per experts que coneixen el sector
- Finançament pre-llavor per validar hipòtesis tècniques i també de mercat
- Accés a l’ecosistema fotònic existent (Centres de recerca i universitats, emprenedors, clúster, etc.)
Entre els serveis estàndard que prestarà el servei destaquen:
- Assessorament en el procés de desenvolupament del pla de negoci
- Presentació de propostes de negoci altament validades a possibles inversors
- Suport a l’emprendor en l’accés a les diferents formes de finançament
El model d’incubadora ofereix a aquest tipus d’emprenedoria, on la ciència i la tecnologia de la llum i les seves aplicacions industrials suposen un fet diferenciador, tot un conjunt d’avantatges entre els quals destaquen:
- Projecció internacional: Agregar les iniciatives empresarials en el camp de la fotònica proporciona massa crítica que incrementa la visibilitat exterior.
- Accés a fonts de finançament de forma conjunta (Programa H2020, RIS3CAT, programes de cooperació internacional)
L’ICFO (Institut de Ciències Fotòniques) és un centre d’investigació y formació de ciències y tecnologies òptiques. Es troba ubicat al Parc Mediterrani de la Tecnologia (PMT) de Castelldefels. El Centre va ser fundat al març de 2002 per la Generalitat de Catalunya i la Universitat Politècnica de Catalunya.
Entre les seves activitats d’investigació cap destacar les telecomunicacions òptiques, les técniques de detecció remota, sensors, informació quàntica y fotònica industrial i les biotecnologies.
L’ICFO, com a conceqüència del seu procés investigador, ja ha ajudat a crear algunes iniciatives empresarials que ja operen al mercat de la indústria de l’òptica i la fotònica des de fa uns anys. És el cas de Radantis, dissenyadors i fabricants de sistemes làser i instrumentació óptica, Signadyne, de medició de solucions modulars, Procarelight, de mètodes de seguretat en el treball amb làser, Cosingo, Hemophotonics, de dispositius i solucions innovadores per a la medicina.
L’alcaldesa Candela López va manifestar la voluntat de l’equip de govern de “donar suport i visibilitzar les avantatges diferenciadores que els centres de recerca com l’ICFO ofereixen a la ciutat de Castelldefels per a l’impuls d’un nou teixit productiu d’alt nivell competitiu i directament vinculat amb l’I+D”.
La regidora de Promoció Econòmica i Foment de l’Ocupació, Eva López, va destacar l’encaix d’aquesta iniciativa en “l’estratègia de l’equip de govern que té en un dels seus eixos prioritaris promoure la creació de noves activitats empresarials directament vinculades amb el coneixement generat a la UPC i els seus centres d’investigació”.
L’ICFO, representat pel seu director, Lluis Torner, va agrair la col·laboració i l’aportació econòmica de l’Ajuntament que servirà per a posar en marxa una primera fase del projecte.
Font: Ajuntament de Castelldefels (elCastell)