Es va celebrar un ple extraordinari convocat a petició dels grups a l’oposició ARAses, CiU i Locos por Sanes, per sol•licitar un dictamen a la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat en relació al sistema retributiu dels càrrecs electes en el període 2011-2015

L’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) va enviar aquest juliol a l’Ajuntament de Sant Esteve, l’informe jurídic que aquest havia sol•licitat al gener en relació al règim retributiu del càrrecs electes corresponent al període 2003-2015. 

L’informe, determinava que el sistema de retribució no s’ajustava a llei i que s’havia de corregir. El document qüestionava el sistema però considerava que l’import percebut pels regidors no excedia el límit retributiu màxim que poden percebre els membres de la corporació.

En la sessió plenària de setembre, l’alcaldessa Maria del Carme Rallo va informar als grups municipals que havia sol•licitat, amb data 13 de setembre, un dictamen a la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat, adjuntant els corresponents informes, per tal que com a ens competent es manifesti sobre aquesta qüestió i determini les actuacions a dur a terme. 

En el mateix ple l’alcaldessa va donar còpia de la petició a totes les formacions, tal i com s’ha estat fent amb la resta d’informes i documentació al respecte i que inclou la relació d’indemnitzacions.

En el ple de divendres passat, els nou regidors del govern municipal format per PSC, ERC i Entesa es van mostrar contraris a les peticions de l’oposició per considerar que ja s’estan duent a terme les accions pertinents per aclarir-ho i van assegurar que resten a l’espera del dictamen de la Comissió Jurídica Assessora per actuar al respecte. 

Pel que fa als grups demandants d’aquesta sessió extraordinària, el regidor de CiU es va abstenir en tots els punts, mentre que els dos regidors d’Arases i el de LxS van votar-hi a favor.

La voluntat de l’actual equip de govern és “resoldre aquesta situació amb el compromís i la responsabilitat de seguir informant a la ciutadania fins a la seva resolució” i lamenta la “instrumentalització política per part d’alguns grups a l’oposició”.

El informe jurídic de l’ACM

L’assignació de 200 euros mensuals que percebien alguns regidors per l’exercici de les seves funcions s’hauria d’haver fixat com a dedicacions parcials, amb la corresponent alta a la Seguretat Social, segons l’ACM. 

Així l’informe diu que “Ens inclinem per considerar que en el cas que ens ocupa ens trobem davant d’un defecte d’anul•labilitat. El sistema retributiu establert s’hauria pogut legalitzar ajuntant-lo a la regulació que l’article 75 de la Llei Reguladora de Bases de Règim Local fa del règim de dedicació parcial. D’altra banda, les quantitats percebudes pels regidors mai no van superar els llindars fixats per la Llei de Pressupostos Generals de l’Estat”.

L’informe jurídic de l’ACM ho considera un acte anul•lable. En conseqüència no s’han de retornar les indemnitzacions pagades però s’haurà de corregir el sistema retributiu passant les retribucions percebudes a dedicacions parcials. Els actes anul•lables estan subjectes a una prescripció de 4 anys. Tot i així, el document fa palès que el sistema retributiu era il•legal des de l’any 2003. 

Cal recordar que l’Ajuntament va sol•licitar l’anàlisi de la legalitat d’aquest sistema retributiu des de l’any 2003 al 2015, però aquest tipus de cobrament es remunta a anys anteriors.

En aquest mandat, l’Ajuntament de Sant Esteve ja va corregir el sistema adequant les retribucions a dedicacions exclusives i parcials.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here