És la primera personalització que es fa de l’interior d’una unitat de tren d’FGC. El sostre i les parets del tren estan decorats amb imatges que representen les columnes, les cadires i els vitralls de l’obra d’Antoni Gaudí que es troba a la Colònia Güell de Santa Coloma de Cervelló, on durant tot el cap de setmana s’hi está celebrant la Festa del Modernisme
El president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Enric Ticó; el director de l’Agència Catalana de Turisme, Xavier Espasa; i l’alcalde de Santa Coloma de Cervelló, Gerard Segú, han presentat aquest dissabte la unitat de tren que Ferrocarrils ha personalitzat amb elements estètics de la Cripta Gaudí. La visita s’ha fet a l’estació de Colònia Güell de la línia Llobregat- Anoia, coincidint amb la Festa del Modernisme que s’hi celebra aquest cap de setmana.
Aquesta personalització, la primera que es fa de l’interior d’un tren, és una iniciativa d’FGC i la Diputació de Barcelona, amb la col·laboració de 3M, Grup ESSA, Nogales Barcelona i Advanced Leisure Services, i vol posar en valor la importància d’aquest monument històric, obra d’Antoni Gaudí, i la seva vinculació amb l’estació de Ferrocarrils.
Material ecològic i sostenible
La decoració del tren amb els elements arquitectònics més representatius de la cripta s’ha adaptat a la configuració i particularitats de l’interior del tren. Així, s’han guarnit el sostre, les portes, els laterals, les parts posteriors dels seients i la paret final del tren amb una decoració especial que mostra els elements identificadors de l’emblemàtic edifici de Gaudí: detalls del sostre, de les columnes, dels vitralls, de l’altar i dels característics bancs de la cripta.
Aquests elements visuals es combinen amb textos explicatius de les característiques tècniques de la cripta i altres curiositats del procés constructiu que el viatger d’FGC pot llegir mentre viatja en tren. A més, el vinil utilitzat, anomenat 3M Envision, és sostenible i lliure de PVC (ploriclorur de vinil), per tant, es tracta d’una solució ecològica.
Patrimoni de la Humanitat
Declarada com a Patrimoni Mundial per la UNESCO des de l’any 2005, la Cripta Gaudí és una de les parts més emblemàtiques del conjunt històric de la Colònia Güell. L’any 1898 Eusebi Güell encarrega a Antoni Gaudí un temple per a la colònia de Santa Coloma de Cervelló. La importància d’aquesta església en l’obra de Gaudí rau en que és la primera vegada que l’arquitecte utilitza de forma unitària les seves innovacions arquitectòniques: els arcs de catenària (paràbola formada per un cable estès entre dos pals i que es modifica en funció del pes), el tractament dinàmic i fluid de l’espai interior o els mecanismes de fusió de l’edifici amb el mitjà natural.
L’església inclou també nombrosos exemples del domini de les arts aplicades per part de Gaudí, tant pel que fa als elements del mobiliari com als ornamentals.
Una gestió amb certificat Biosphere
La Colònia Güell és el primer monument Patrimoni de la Humanitat del món que ha aconseguit el certificat Biosphere Discover, un reconeixement a la sostenibilitat atorgat per l’Institut de Turisme Responsable (ITR), una organització sense ànim de lucre que col·labora amb la Unesco i és membre de l’ONU.
La certificació Biosphere Discover determina que la gestió de les visites a la Colònia Güell i a la Cripta Gaudí segueix uns paràmetres d’organització sostenible del turisme, fomentant l’economia i la identitat local, així com promovent les visites a la Cripta en transport públic.
Bitllets combinats
La Colònia Güell es pot visitar amb FGC gràcies als bitllets combinats de Turistren, mitjançant els quals Ferrocarrils apropa els viatgers als punts d’interès turístic i cultural que es poden visitar propers a les estacions i potenciar així l’oferta de lleure associada a la xarxa.
Així, el Combinat Güell inclou un bitllet d’anada i tornada de dues zones, l’entrada a la Cripta i una guia d’àudio que permeten al visitant descobrir tots els secrets de la història i construcció d’aquest espai.
Font: FGC