Sovint parlem de societat civil, de teixit social, però de vegades no tenim prou presents les iniciatives que podem trobar ben a prop. Cuina Justa és una empresa d’economia social, amb seu al Baix Llobregat, a Sant Boi, que va néixer l’any 2005 com a marca de la Fundació Cassià Just i, en concret, del Centre Especial de Treball creat l’any 1994 com a iniciativa d’un grup de professionals de la salut mental, l’acció social i l’educació que varen decidir impulsar una empresa en el camp de la restauració que cuina mitjançant processos fets a mà
Avui Cuina Justa és una realitat més que consolidada: dona feina a 280 persones, el vuitanta per cent amb fragilitats mentals i en risc d’exclusió social. I aporta qualitat a partir de productes sans, bons i pròxims: una part, produïts al Parc Agrari del Llobregat, a cal Tudela, una finca del Prat, cedida per l’Ajuntament on Cuina Justa realitza el conreu propi de productes ecològics . Parlem doncs d’una empresa que crea valor social i econòmic i genera benefici per als treballadors i treballadores, l’empresa i la societat.
Cuina Justa gestiona cuines externes i menjadors, ofereix menús diaris, ofereix productes V gamma com sandvitxos o amanides, ha consolidat una línia de treball amb productes 4 gamma ( manipulació de fruites i verdures envasades per consumir directament), i s’ha especialitzat en servei de càtering per a esdeveniments i pícnics personalitzats per a col·lectius amb demandes concretes.
En aquests moments els productes de Cuina Justa son adquirits per empreses com Areas, Vueling o Gategourmet, fet que permet que més de cinc mil persones els consumeixin cada dia viatjant amb avió, tren o per carretera. I mitjançant aliances amb empreses potents com Europastry i Guzmán- Gastronomía s’han inserit 40 persones en un lloc de treball estable.
El president del Patronat, Joan Rigol i el director, Àlex Pujol em varen proposar incorporar-me al Patronat després de deixar la meva activitat al Parlament de Catalunya. Vaig acceptar de seguida: havia visitat l’empresa com a diputat i en valorava la seva tasca social i la seva implicació a la comarca del Baix Llobregat. El Patronat és integrat per un grup de professionals de perfils diferents, que en formen part sense percebre ,com és lògic, cap altra remuneració que la satisfacció d’ajudar a impulsar una iniciativa admirable. L’esperit de la Fundació Cassià Just és totalment obert, com és propi del tarannà de l’abat que li va donar el nom i de la comunitat de Montserrat : molts dirigents històrics del PSUC de la clandestinitat me n’havien parlat sempre amb elogis.
Hi ha dues característiques que atorguen a Cuina Justa un sentit especial: d’una banda, la gent que la impulsa i la dirigeix no ho fa perquè tingui familiars afectats; l’opció de la gent amb persones properes amb problemes que impulsen una iniciativa per ajudar-los és totalment legítima i, moltes vegades, per les carències de les administracions, és absolutament imprescindible.
Però aquest no és el cas de Cuina Justa: s’actua per contribuir a construir un projecte que es considera socialment necessari. D’una altra banda, el fet que Cuina Justa ofereixi un producte de qualitat i de proximitat comporta que la seva relació amb les administracions no sigui la de buscar subvencions sinó la de cercar, mitjançant els procediments legalment establerts, encàrrecs i feina.
I amb aquesta darrera consideració voldria acabar: Cuina Justa ja rep encàrrecs d’ajuntaments com el de Barcelona o el Prat de Llobregat. Però molts ajuntaments, les diputacions, molts departaments de la Generalitat o l’Àrea metropolitana de Barcelona, potser encara no coneixen prou què els pot oferir Cuina Justa. I també em refereixo a sindicats, entitats culturals empreses o clubs esportius. Valdria la pena que aquests sectors poguessin comprovar que Cuina Justa els pot ajudar a atendre necessitats puntuals ( d’actes, jornades, etc.) o permanents, amb l’aval de la qualitat i d’oferir un servei que la societat necessita.
Jaume Bosch, Patró de Cuina Justa