L’esriptora de Sant Feliu de Llobregat va ser guardonada amb el Premi Vaixell de Vapor per la seva darrera novel.la ‘La pel·lícula de la vida’. Aquests premis consoliden a Carranza com una de les veus més interessants de la literatura juvenil del del país
L’escriptora de Sant Feliu, Maite Carranza, ha rebut el XXXII guardó El Vaixell de Vapor 2016, dotat amb 15.000 euros, per l’obra ‘La pel·lícula de la vida’, una història sobre la crisi i la pobresa infantil protagonitzada per una família de classe mitjana que cau en la indigència i descobreix la dificultat de viure.
L’autora d’èxits de la literatura juvenil com “Frena Càndida, frena” o “Paraules emmetzinades”, va explicar durant la presentació de l’obra guanyadora del premi de Cruïlla, que la protagonista del seu llibre és una nena de dotze anys anomenada Olivia, que, de sobte, veu com la seva família de classe mitjana, queda desposseïda de tot, després que la seva mare actriu no trobi feina, no cobri l’atur i tingui deutes.
El jurat va destacar que es tracta d’un títol “molt reivindicatiu, però res dramàtic, amb un punt d’humor, i que pot llegir un lector adult”.
L’autora baixllobregatina va asseverar durant la roda de premsa que portava pensant en aquesta història des de fa uns sis anys, però no trobava com fer-ho fins que va decidir crear el personatge d’una nena que veu com cau tot el que hi ha al seu voltant.
Per a la novel·lista i guionista de Sant Feliu, els treballadors del món de la cultura són “les grans víctimes invisibles de la crisi, gent que pertanyia a l’anomenada classe mitjana, que de cop i volta es troba desposseïda de tot, amb zero ingressos”.
És el que passa amb la mare d’Olivia que, de ser una actriu que trepitjava escenaris, passa a “caure en la indigència”. Un altre personatge que patirà les conseqüències d’aquesta situació, que acabarà en un desnonament, és el germà d’Olívia, Tim, a qui li faran creure que tot el que està passant al seu voltant és perquè s’està rodant una pel·lícula per uns productors secrets, que, encara que el faran plorar, també el portaran a un final feliç.
Carranza es va mostrar molt satisfeta pel guardó, un referent de la literatura infantil i juvenil dels últims trenta anys, i d’haver coincidit amb l’altra guardonada. Anna Manso -que va ser premiada amb el Premi Gran Angular per el llibre ‘Allò de l’avi’ -; una vella amiga de la baixllobregatina, “amb la qual hem viscut moltes coses, el que significa tenir un doble premi “. Carranza és la primera vegada que rep el premi però Manso repeteix el ‘Gran Angular’, ja que el primer el va rebre a l’edició del 2008 per la seva obra ‘Canelons freds’.
Així, enguany l’Editorial Cruïlla va apostar per premiar dos llibres que tracten temàtiques actuals com els desnonaments i la corrupció, amb un llenguatge dirigit a infants però també apte per a persones adultes, com va explicar el passar dijous 13 d’octubre en roda de premsa, la responsable de comunicació de l’editorial, Carolina Palau.
Palau va explicar que aquesta és una edició molt especial perquè han coincidit dos llibres que tracten temàtiques de contingut social que posen a l’abast del lector, i en clau de denúncia, “històries molt necessàries sobre qüestions, desafortunadament, molt actuals”.
Maite Carranza és escriptora, guionista i col·labora com a professora d’escriptura de guions amb diverses universitats de Catalunya i de l’Estat. Molts títols de la seva extensa obra escrita (més de 40 llibres de literatura infantil, peces de teatre i un llibre de literatura per a adults), han estat guardonats amb premis tan importants com el Premi Edebé (2010 i 2002) o el Premi de la crítica Serra d’Or de narrativa juvenil (1987), entre d’altres. Recentment va obtenir el Premi Cervantes Chico 2014 en reconeixement a la seva trajectòria en literatura infantil i juvenil. També ha rebut nombrosos reconeixements nacionals i internacionals per la seva tasca com a guionista de programes i sèries televisives, algunes d’elles tant conegudes com El Poble Nou o el Cor de la Ciutat.
Font: EFE i EuropaPress
Font imatge: Ajuntament de Sant Feliu