La Declaració de Sabadell, presentada al Congrés, demana la implicació de les administracions en la lluita contra la pobresa energètica i reclama a les companyies que garanteixin el subministrament
Uns 400 congressistes i 80 ponents van participar al 1er Congrés Català de Pobresa Energètica, que es va celebrar entre dijous i divendres a Sabadell. La trobada va servir per donar a conèixer l’anomenada Declaració de Sabadell, que alerta de la “situació d’urgència” davant la pobresa energètica i reclama “una resposta sòlida i adequada”.
Es tracta d’un manifest impulsat pels ajuntaments de Barcelona, Sabadell i Badalona, la Diputació de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Ecoserveis i la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social.
El text, que va ser llegit per l’actriu Silvia Munt, reclama entre d’altres punts que “la Generalitat continuï desplegant els procediments pendents en la matèria, incloent mesures que agilitzin els protocols d’actuació, establint convenis amb les companyies subministradores d’aplicació en tot el territori i assignant els recursos econòmics necessaris que estableix la normativa”.
També demana que “les empreses subministradores es comprometin a garantir l’accés de subministraments bàsics de tota la població i es coresponsabilitzin en la lluita contra la pobresa energètica, d’acord amb el que estableix la Llei 24/2015”.
L’alcaldessa de Barcelona i presidenta de l’AMB, Ada Colau, va apel·lar a la unió de totes les administracions per “obligar i exigir” a les companyies “que estan traficant i especulant” amb l’energia a signar convenis amb els ajuntaments i actuar segons el “principi de precaució”. És a dir: que no tallin el subministrament fins que no es constati una capacitat de pagament per part de la família afectada.
“Ara és al revés”, va recordar Colau, qui va assenyalar que actualment les empreses tallen directament la llum o l’aigua a no ser que hi hagi un informe de vulnerabilitat dels ajuntaments.
L’alcaldessa va recalcar que el “principi de precaució” ja està inclòs en la Llei 24/2015. Una llei que protegeix les famílies davant dels talls. La Generalitat, en aquest sentit, dóna suport al manifest però també recorda que els convenis són uns elements que “jurídicament depenen de la voluntarietat de les parts”, cosa que vol dir que les companyies no estan obligades a signar-los.
El secretari general d’Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesias, va explicar que el Govern “està treballant” en una ordre per forçar les companyies a signar aquests convenis.
El Baix Llobregat va tenir una presència destacada al Congrés, i localitats com Sant Boi, El Prat o Viladecans van presentar diverses ponències relacionades amb projectes que aquestes localitats estan desenvolupant per lluitar contra la pobresa energètica.