Concretament, segons l’Associació, perdrien les competències de violència els següents jutjats del Baix Llobregat: Cornellà, El Prat, Esplugues, Martorell i Sant Boi
Un dels aspectes més destacables de la Llei Orgànica 1/04 de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere va ser el canvi de la competència territorial judicial, que tradicionalment era i és el lloc de comissió del delicte però que en temes de violència de gènere, passava a ser el de la localitat del domicili de la dona que havia patit violència, per a buscar proximitat de les dones a la justícia, facilitar-los l’accés, i minimitzar els desplaçaments i les incomoditats.
Per a Dones Juristes, la proposta del TSJC va en la direcció contrària: “el canvi de planta i demarcació judicial obstaculitza l’accés a la justícia de les dones que han patit violència. Si fins ara moltes dones opten per no denunciar o per retirar la denúncia i tots els indicadors apunten a l’augment de les retirades de denúncies, la dificultat afegida de la distància allunya les dones de la justícia i augmentarà la impunitat de les conductes i delictes de violència sexista”.
En el comunicat, l’Associació alerta que, “es dona la paradoxa de que, per exemple, una dona de Vilafranca del Penedès, si no ha denunciat violències, es podrà separar o divorciar als jutjats de la seva localitat, però si interposa una denúncia per violència de gènere haurà d’anar al Jutjat de Violència sobre la Dona de Gavà, a 50 km de la seva població, jutjat que també coneixerà d’un posterior procés de separació, divorci o extinció de parella estable; el mateix una dona de Falset, que haurà d’anar a Tarragona, a 44 km; una dona d’Olot, a Girona, 54 km: una dona de Cervera, a Lleida, 60 km. o una dona de Berga, a Manresa, a 50 km. de la seva localitat”.
“La proposta és un despropòsit que vulnera la protecció institucional a les dones en situació de violència i prima altres jurisdiccions per sobre de la de violència sobre la dona, que, en el fons, sempre han considerat menor”, explica el comunicat.
La iniciativa es justifica a partir de “l’escassa càrrega de treball que avui dia tenen determinats jutjats de violència sobre la dona de las quatre províncies”, fet que les Dones Juristes desmenteixen: “la major part de jutjats que assumeixen funcions VIDO pateixen un gran col·lapse per manca dels recursos humans i materials necessaris”.
“Aquest acord, que ha d’aprovar el govern de l’estat a proposta del Consell General del Poder Judicial i amb informe de la Conselleria de Justícia, és la culminació d’un procés de retallades en la lluita contra les violències masclistes i concretament, als jutjats de violència de gènere, que a Catalunya han passat d’una plantilla de 467 efectius l’any 2010 a 448 l’any 2015”, sentencien.
Per contra, el Departament de Justícia ha descartat completament aprovar i executar aquest estudi que proposava centralitzar i comarcalitzar -i per tant tancar diversos jutjats de violència – l’atenció judicial a víctimes del masclisme que ara ofereixen 29 jutjats mixtos –de primera instància i d’instrucció– arreu de Catalunya.
Veient la confusió al territori que l’estudi s’aplicaria i de manera immediata, el conseller va enviar una carta les alcaldies que apareixien com a afectades per l’aplicació d’aquest estudi per aclarir que no s’aplicaría.
Malgrat l’anunci de la conselleria, fins avui, el Manifest ha tingut aquestes adhesions d’entitats i partits polítics:
Plataforma Unitaria contra les Violències de Gènere
Cercle Feminismes i Sexualitats Podem Catalunya
Vilafranca en Comú
CUP Vilafranca
Podem Ribarroja d’ Ebre
Podem Calafell
Secretaria d’Igualtat d’UGT de Catalunya
Secretaria de la Dona CCOO de Catalunya
Consell d’Igualtat PSC
Secretaria de les Dones PSC
Sec. Igualtat UGT Valles Oriental
PSC Granollers
Associació Ca la Dona
Tamaia Viure sense violència
Xarxa Feminista
Comissió de Dones del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona
Asociación para la Defensa de los Derechos de la Infancia y la Adolescencia (ADDIA)
Moviment Democràtic de Dones de Catalunya
Genera – Associació en Defensa dels Drets de les Dones
Sánchez-Albornoz, Consultoría
Creación Positiva
Adda per Dones – Associació Atena
Lísipe Advocades
Àmbit Prevenció
Associació de Dones Àgora. Mollet del Vallès
Dones amb Iniciativa
Dones amb iniciativa de Terres de l’Ebre
Joves d’Esquerra Verda
Fundació Maria Aurèlia Capmany
Grup de recerca Antígona (UAB)
La Segarrenca – Associació per a la Igualtat
Cooperacció
Xarxa Internacional de Dones Periodistas i Comunicadores amb visitó de genere (XIDPICAT)
#On són les dones?
GrediDona Universitat de Barcelona
Xibeques del Cau
Club Cortum
Fundació l’Alternativa
SOM Gramenet
Àrea de Dones de Comunistes de Catalunya
Comunistes de Catalunya de Mollet
El fath per Dones
Esquerra Unida i Alternativa (EUiA)