El comitè executiu pretén convocar una nova reunió l’1 de febrer
El comitè executiu del Pacte Nacional pel Referèndum ha presentat aquest dilluns el manifest que se’ls va encarregar elaborar en la cimera de finals de desembre. I al text, els vuit integrants insta el Govern i l’Estat a “superar les dificultats polítiques i els apriorismes i a assolir finalment l’acord que estableixi les condicions i les garanties justes i necessàries” per a la celebració d’un referèndum.
Al text, el comitè executiu també assegura que “dona suport a les iniciatives i acords” que sorgeixin del Parlament per a “l’articulació d’aquest referèndum”. El grup impulsor posarà en marxa també una campanya per cercar adhesions a Catalunya, l’Estat i Europa. Tot plegat ho pretén validar en una nova reunió del Pacte l’1 de febrer.
El manifest del comitè executiu del Pacte Nacional pel Referèndum insta els govern de Catalunya i l’Estat a superar “les dificultats polítiques i els apriorismes, i assolir finalment l’acord que estableixi les condicions i les garanties justes i necessàries per a la celebració d’un referèndum reconegut per la comunitat internacional”. De fet, ho defensa així perquè sigui “políticament vinculat i efectiu”.
“El que és inacceptable és donar un ‘no’ per resposta sense debat, ni discussió ni arguments, i amagar-se en una pretesa legalitat que sobradament s’ha acreditat que no és veritat que no hi hagi la possibilitat, sinó que es decisió política” convocar un referèndum sobre el futur polític de Catalunya, ha assegurat en roda de premsa aquest dilluns el portaveu del comitè executiu, Joan Ignasi Elena.
Alhora el text també reconeix el Parlament com la institució democràtica on es manifesta la voluntat popular del país i per això assegura que “dona suport a aquelles iniciatives i acords que hi sorgeixin per l’articulació d’aquest referèndum”, afegeix el manifest. Segons Elena, el text fixa que el Parlament “té la facultat de tirar endavant un acord perquè hi hagi un referèndum que dirimeixi el conflicte”. “És la mirada que té, no té indirectes ni va més enllà, ni obre noves vies.
Les noves vies que es puguin obrir les decidirà el Pacte Nacional, no depèn de nosaltres”, ha reblat el coordinador del comitè executiu envoltat dels altres set membres que en formen part: Maite Arqué, Francesc de Dalmases, Carme Laura Gil, Itziar González, Francesc Pané i els baixllobregatins Jaume Bosch i Carme Porta.
De la cimera del 23 de desembre al Parlament, també en va sortir l’encàrrec d’iniciar una campanya d’adhesions i precisament en aquest sentit el grup executiu pretén buscar-ne no només a Catalunya sinó també a l’Estat i a la resta del món, amb la mirada posada a la Unió Europea. D’entrada volen demanar a les entitats que s’havien adherit al Pacte Nacional pel Dret a Decidir, donin suport ara també al nou marc: institucions, càrrecs electes, entitats i particulars.
I en la mateixa línia en clau estatal: “Creiem que hi ha molt recorregut, cada vegada hi ha més persones més enllà de les institucions que creuen que la millor manera de dirimir els conflictes és a través del vot lliure”, ha assegurat Elena en roda de premsa a la seu de Centre Excursionista de Catalunya. Madrid i Brussel·les són ciutats a l’agenda del comitè executiu, que ha evitat parlar de terminis i calendaris. El comitè executiu posarà en marxa un web per adherir-se al manifest, que volen traduir a deu llengües.
Tot plegat, però, no arrencarà fins l’1 de febrer, la data que el comitè executiu ha fixat per una nova cimera del Pacte Nacional pel Referèndum , una trobada que haurà de validar precisament la campanya i el manifest.
Font: ACN