Aquest catàleg recull més d’una trentena de productes turístics que han de servir per a potenciar Catalunya com a destinació de turisme religiós

El director executiu de l’Agència Catalana de Turisme (ACT), Patrick Torrent, i el bisbe de Girona i president de Catalonia Sacra, Mons. Francesc Pardo, presentaran el primer catàleg de turisme religiós elaborat conjuntament per l’ACT i Catalonia Sacra. L’acte de presentació ha tingut lloc avui  a les 13.00 hores, a la sala Cotxeres del Palau Robert de Barcelona.

Aquest catàleg recull més d’una trentena de productes turístics que han de servir per a potenciar Catalunya com a destinació de turisme religiós. Es tracta d’una nova eina que vol donar als diferents agents turístics la possibilitat d’oferir als seus clients una visió completa del patrimoni artístic i cultural de l’Església, un patrimoni que va des de la petita ermita perduda al Pirineu fins a la gran catedral de les ciutats.

El Catàleg d’Activitats Turístiques conté inicialment una trentena de productes turístics adreçats a col·lectius i agents del sector, però és un marc “viu i obert” a noves incorporacions, segons ha remarcat Dani Font. El document conté quatre tipus de productes turístics. ‘Grans monuments’, proposa visites guiades a monuments de l’Església catalana; ‘Descobertes’, inclou itineraris guiats de tot un dia que recorren diferents esglésies properes d’alt valor històric o artístic; ‘Grans rutes’, amb itineraris a realitzar en prop d’un asetmana; i ‘Esglésies obertes’, que proposa una selecció d’esglésies patrimonialment destacables i que ja tenen un sistema de visita i recepció pròpia, com a suggeriment al visitant individual o familiar. 

El coordinador de Catalonia Sacra ha manifestat que el Catàleg representa “una fita i un punt i a part” en la història de l’entitat. Font ha exposat que si bé s’han dedicat més a la “dinamització de les bondats” del patrimoni religiós, sempre han tingut una “segona ànima” preocupada per la dimensió turística d’aquest patrimoni. “Volíem que generés una activitat més sistemàtica, i que tingués un retorn econòmic per finançar els milers de teulades que custodiem”, ha concretat. 

Amb el Catàleg, els bisbats volen proporcionar als agents turístics la possibilitat d’oferir als seus clients una visió completa del patrimoni cultural i artístic de l’Església. Les propostes abasten tot l’àmbit territorial dels bisbats, des de petites ermites solitàries fins a grans catedrals. La contractació de serveis es pot fer també individualment a través dels canals de comunicació de Catalunya Sacra, que properament començarà a distribuir el catàleg. 

En l’apartat de ‘Descobertes’ (rutes d’un dia), el Catàleg inclou itineraris pel romànic del Baix Llobregat, les parròquies de la Vall d’Aran, els retaules barrocs del Solsonès o el gòtic valencià (Morella i Sant Mateu), entre altres. Pel que fa als ‘Gran monuments, inclou la Catedral de Santa Maria de Girona, la Seu Nova de Lleida, la Catedral de Santa Maria de Solsona, o el Monestir de Santa Maria de Ripoll. En l’apartat ‘En ruta’, de diversos dies de durada i només disponible per a agències de viatges, hi figuren l’itinerari ‘Catalunya 1.000 anys’ i ‘L’església dels Pirineus’. 

Finalment, al llistat d’Espais Oberts’ (amb sistema de visita i recepció propis) hi figuren espais patrimonials com Santa Maria de Castelló d’Empúries, la Catedral de Santa Creu i Santa Eulàlia de Barcelona, el Monestir de Sant Joan de les Abadesses o la Basílica de Santa Maria de la Seu de Manresa. El Catàleg compta amb el suport de l’Agència Catalana de Turisme, dins del seu projecte de marca ‘Arts i Cultura’, que vol ser “el gran contenidor del contingut dels agents culturals del país”. El turisme religiós és un agent cultural “molt important”, ha senyalat el director de l’Agència, Patrick Torrent, ja que “forma part indestriable del que som com a país”. Torrent els ha donat la benvinguda com a “company de viatge” en la tasca de difusió del patrimoni cultural (en aquest cas religiós) com a reclam turístic. 

Durant l’acte també s’ha presentat l’agenda d’activitats culturals 2017 de Catalonia Sacra. L’agenda està formada per una cinquantena d’activitats de divulgació del patrimoni cultural de l’Església, que inclouen visites guiades, conferències sobre obres mestres o tallers de patrimoni, entre altres tipus d’activitats. El periodista Enric Calpena ha estat l’encarregat de presentar i valorar les activitats que formen part de l’agenda.

Destacat del romànic baixllobregatí:

Església de l’Antic Priorat de Sant Ponç de Corbera

L’Antic Priorat de Sant Ponç va ser construït al segle XI, en estil romànic llombard. L’església es troba en excel·lent estat de conservació i és una de les mostres romàniques més importants de Catalunya. Arquitectònicament està molt ben proporcionada, de planta basilical amb transepte, un absis central i dues absidioles, culminada amb un campanar de dues plantes. Conserva petits fragments de pintura mural, presumptament originaris. S’hi poden veure les restes del forn utilitzat en el procés de fossa de les primeres campanes. Tanmateix, les dependències monàstiques i el claustre presumiblement han quedat sepultats per les construccions i modificacions del conjunt que s’han realitzat en èpoques modernes.

Es declarà Monument Històric – Artístic l’any 1931.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here