El recinte firal ja va acollir ahir al matí a centenars de visitants que van voler assistir a la inauguració oficial de la 64a Fira d’Espàrrecs de Gavà
Programa d’avui diumenge
Acte inaugural
L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, va ser l’encarregada de tallar la cinta inaugural de la 64a Fira d’Espàrrecs de Gavà. Per l’ocasió va estar acompanyada pel president i el vice-president de la Cooperativa Agropecuària de Gavà, respectivament Josep Pañella, i pel Director dels Serveis Territorials a Barcelona del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya, Josep Pena.
Sánchez va voler destacar que “és un orgull poder compartir la inauguració d’aquesta Fira amb els alcaldes que han vingut d’altres localitats del Baix Llobregat, amb la resta d’autoritats i representants de la nostra societat, i amb els veïns de Gavà, aquest és un bon exemple de com vivim nosaltres aquesta Fira, aquesta gran festa de la nostra ciutat”.
L’alcaldessa va destacar que “l’empenta dels pagesos és la que fa que aquesta Fira sigui un èxit, que ens mostri tal com som, que serveixi per unir aquests productes de la terra amb la ciutadania ja que després els podrem adquirí en el mercat o fins i tot tastar al GastroGavà”, una empenta que “significa una capacitat i una voluntat de continuar tirant endavant, que és una cosa que hem de fer tots plegats”.
L’alcaldessa va aprofitar per reivindicar que “quan parlem del Parc Agrari i del sector agrícola, està molt bé que parlem del seu valor ambiental i paisatgístic i que apel·lem a aquest sentit més poètic i romàntic del Parc Agrari, però és necessari que no només signifiqui això, és necessari que el fem eficient, que el fem productiu, que el dotem de vitalitat i que li donem les eines per tal que sigui una activitat econòmica productiva que, tot i que segurament no té la mateixa importància que tenia a principis del segle XX, és una activitat que hem de reivindicar”.
I va ser en aquesta línia que Sánchez ha assegurat que “s’han de fer esforços i hem de treballar tots plegats des de les institucions per l’agricultura”, i va demanar “més suport per part de la Generalitat, jo crec que és necessari i ens cal per poder fer efectives aquestes ganes de modernitzar, d’innovar, i sobretot de fer que aquest territori no només sigui atractiu des d’aquest punt de vista romàntic sinó que també sigui un territori amb capital productiu”.
Josep Pañella també es va dirigir als assistents i va assegurar sentir-se “especialment emocionat degut a l’àmplia participació dels companys pagesos i la il·lusió que estan demostrant”. Pañella va recalcar que la Fira “és fruit de l’esforç de tota la pagesia de Gavà”, i va manifestar el seu desig que “la nostra ciutat es senti orgullosa del treball que fan els pagesos dia a dia”.
Salvador Barri va assegurar de la seva banda que “no hem d’oblidar mai d’on venim, no hem d’oblidar mai que Gavà té unes arrels a la terra, i tot i la nostra proximitat a Barcelona, amb la pressió que tenim de l’Àrea Metropolitana, Gavà té una identitat molt singular que no tenen moltes ciutats, aquí un encara se sent com en un poble, i això és molt maco i diu molt de la gent de Gavà”.
En aquesta reivindicació de la pagesia, Barri va demanar “donar-li la importància i el valor que té la pagesia per tot el que representa a Gavà i tot el que li ha aportat a la seva identitat”, i finalment va recordar que “tot aquest treball és fruit de tota la gent que durant anys i generacions ha estat treballant la terra i ha estat marcant i fent una empremta a la ciutat de Gavà, per tant aquest no és només un reconeixement a la pagesia sinó que és també un reconeixement a la identitat del nostre poble i de la nostra ciutat”.
Finalment, Josep Pena va agraïr la invitació a una Fira que ja porta 64 anys de vida, “una longevitat que s’explica per molts motius, però segurament en primer lloc per la perseverança del sector agrícola i per la capacitat de l’Ajuntament per adaptar als canvis dels temps un esdeveniment amb arrels històriques i de naturalesa agrícola, per tant és un mèrit col·lectiu que cal significar”. Pena va assegurar als assistents que aquesta “no és una fira qualsevol degut a la singularitat del producte que li posa nom i que la fa quasi única”.
Pena va destacar també el fet que, per organitzar aquesta Fira d’Espàrrecs, “l’Ajuntament va de la mà del teixit econòmic i social de la ciutat, el que fa que la Fira tingui la potència que té actualment i la converteix en un esdeveniment particular i singular al lloc on s’ubica”.
El representant de la Generalitat va anar més enllà en lligar aquesta Fira amb l’agricultura de proximitat: “Davant dels reptes que afronta el nostre sector primari, que van de la mà del canvi climàtic, del relleu generacional, de la globalització econòmica, i de la necessitat d’introduir les noves tecnologies en un sector on tradicionalment no han tingut una presència important, la producció de proximitat ens ofereix moltes oportunitats per aconseguir rendes econòmiques més justes pels nostres productors, per desvetllar vocacions agràries entre els més joves, i per produir varietats més adaptades als canvis climàtics, entre d’altres, i per tant fires com aquesta són un aparador absolutament necessari per la producció de proximitat que cada cop està sent més demandada pels nostres consumidors”.
Pena va concloure, doncs, assegurant que amb aquesta Fira d’Espàrrecs “el que se’ns ofereix és un futur esperançador pels nostres productors, pels nostres productes, i per descomptat per aquesta Fira”.
La comitiva inaugural va permetre als primers visitants admirar la totalitat de paneres i obres exposades enguany. Entre aquestes, lògicament, les premiades en les quatre categories tradicionals: lots d’espàrrecs, paneres de qualitat, paneres artístiques de fruita i verdura fresca, i paneres artístiques de llavors.
Paneres i lots d’espàrrecs guanyadors de la Fira
El pavelló Jacme March s’ha convertit, una fira més, en una veritable sala d’exposicions amb les tradicionals paneres de fruits del camp que les famílies pageses de la ciutat preparen amb grans dosis de paciència i moltes hores de dedicació.
Després de valorar totes les paneres participants, el jurat va donar a conèixer el resultat de la seva deliberació, els esperats premis a cada categoria. En la de lots d’espàrrecs, origen de la mostra, el primer premi ha estat concedit a Narcís Plans. Els segon i tercer els han rebut els lots de Joan Codinach i Francisco Margarit, respectivament.
En la categoria de paneres de qualitat, el primer premi ha estat per a la Família Vives Rosa, mentre que el segon premi ha estat atorgat a Martí Vives i el tercer, a Andreu Margarit.
En la categoria de paneres artístiques fetes amb fruita i verdura fresca, el primer premi ha estat atorgat a Carme Roig, que ha fet la figura en gran dimensions d’una noia en un gronxador, el segon premi ha estat per Família Martorell Nalda per la reproducció dels personatges de la pel·lícula de Disney La Bella i la Bèstia i el tercer per a la família Sanfeliu Capitán per a la recreació d’una furgoneta surfera camí d’una platja.
Especialment difícil ho ha tingut el jurat per triar els guanyadors en l’apartat de paneres artístiques fetes amb llavors. Mari Carmen Nalda ha guanyat el primer amb la reproducció del quadre d’una figura femenina idíl·lica. El segon premi ha estat per a Bruguers Ivern, amb la reproducció d’un quadre de típica estampa modernista, mentre que el tercer, que l’ha guanyat Cristina Nuñez, esdevé la reproducció d’una saleta d’estar amb les seves butaques, la tauleta i, fins i tot, un làmpada.
Gran ambient a GastroGavà
GastroGavà s’ha erigit com un dels grans atractius de la fira amb una notable presència de comensals tant divendres a la tarda com ahir dissabte. Enguany, el certament, que suma la seva quarta edició, compta amb un espai més ampli de terrassa i una proposta de tast de de vins d’una quinzena de varietats amb els establiments Bacu’s, Celler la Vinya, Gavavins i Touche Barcelona Celler. El visitant pot adquirir un tiquet de 10 € per fer 4 tastos i emportar-se una copa.
La Mostra gastronòmica compta amb la participació d’una quinzena de restaurants: Anhel, Croissanteria Héctor, Ermita de Brugués, Forn M. Cruz La Molletería, La Tapería, Major Trentasis, Masia Solior, Mundo Casero, Nostra Pizza, Pizzeria Margu, Sunset Burger, Tasta’mm i Agrupació de Restauradors de Gavà. El restaurant Les Marines col·labora amb l’obsequi d’un sopar per a dues persones al guanyador del concurs per escollir la millor tapa. Tots ells ofereixen tapes exclusives i de qualitat elaborades amb l’espàrrec com a ingredient principal. Enguany, a més l’Agrupació de Restauradors de Gavà presenta com a tapa l’espàrrec blanc de Gavà al natural.
Les tapes que es poden assaborir són: Espàrrec de Gavà amb la seva crema i vinagreta i caneló de porro amb botifarra negre, de l’Anhel. Muffin d’espàrrec amb gambes, melmelada de tomàquet i all negre i ou amb romesco i pizzeta Hèctor, de Croissanteria Héctor. Caneló transparent i coca de Brugués, d’Ermita de Brugués. Orange passion i red&cheese, de Forn M. Cruz. Arrels de la terra i sweet brownie, de La Molletería. Buit al pa de xapata i pizza Tapería, de La Taperia. Quiche d’espàrrec de Gavà i peus de porc, de Major Trentasis. Pastís d’escalivada amb espàrrec blanc, olivada i/o vinagreta d’anxova de l’Escala i cassola de pagès, de Masia Solior. Croquetes d’espàrrec de Gavà & ibèric, de Mundo Casero. Pizza d’espàrrec de Gavà i La nostra pizza, de Nostra Pizza. Crumble d’espàrrec de Gavà i torrada de bacallà confitat, de Restaurant Pizzeria Margu. California Love, de Sunset Burger. Espàrrec de Gavà & burger i esparraca d’espàrrec, de Tasta’mm. L’Agrupació de Restauradors oferirà Espàrrec blanc de Gavà al natural.
Els visitants tenen a la seva disposició degustacions amb dues opcions de tiquet. La primera consisteix en la degustació de quatre tapes i dues begudes al preu de 12 euros i inclou dos gots. La segona opció té un preu de 3,5 euros i ofereix la possibilitat de consumir una tapa i una beguda, i també inclou un got.
A més, en aquest espai també es fan actuacions i activitats per a tota la família.
El comerç present a la Fira
L’ampliació de la Mostra Comercial és, aquest any, una de les novetats de la Fira d’Espàrrecs de Gavà. En aquesta edició s’ha fet una redistribució dels espais del recinte i comerç local ha passat a ubicar-se en una zona de pas intens de vianants i integrat amb la zona de venda d’artesania i empreses. D’altra banda, també s’ha reubicat i ampliat l’espai destinat a la mostra d’automoció, generant un continu comercial des de l’eix comercial del carrer de Sant Pere.
El recinte firal està dividit en quatre zones: la Zona plaça de Jaume Balmes, on hi ha el Punt d’Informació Turística i de la Fira, GastroGavà, el Mercat del Camp i un escenari per a activitats; la Zona Martí l’Humà on hi ha l’espai infantil “La Fira t’apropa als serveis d’emergència i seguretat”; la Zona Sant Pere, amb la Mostra Comercial, Artesanal i d’Automoció, i la Zona Jacme March amb la Mostra Agrícola, l’exposició fotogràfica del 49è Concurs Nacional de Fotografia, i l’espai “Els Petits Pagesos”, l’espai d’Horticultura urbana i l’exposició escola Jacme March i l’Expotractors.
La Fira ofereix els millors productes de l’horta gavanenca en el seu Mercat del Camp, un espai obert destinat especialment a presentar els productes de km 0 de la ciutat en un entorn més proper al públic, cosa que en facilita el seu coneixement i la venda.
Font: Ajuntament de Gavà (elBruguers)