El Consell Municipal de Dones de Sant Feliu de Llobregat, ha presentat aquest dimarts, 25 d’abril, el protocol d’actuació contra agressions sexistes en contextos festius populars, com una eina de treball per combatre la violència masclista, prevenir-la i conscienciar la ciutadania sobre la necessitat de rebutjar i denunciar qualsevol tipus d’agressió vers les dones. Es tracta del primer protocol d’aquestes característiques de la comarca del Baix Llobregat, el qual s’aprovarà properament en el ple municipal
L’objectiu principal del protocol, que es posa en marxa com a prova pilot a les Festes de Primavera d’aquest cap de setmana, és que tothom, homes i dones, es puguin relacionar de forma segura, lliure i respectuosa. En aquest sentit, a les activitats festives que es faran aquests dies es llegirà prèviament un manifest de denúncia contra les agressions sexistes. Alhora, en les barres de bar dels diferents esdeveniments es penjaran cartells amb l’eslògan “No és No, respecta’m. Si et sents agredida vine aquí”, en què es convidarà les dones que se sentin agredides a trobar un espai segur per denunciar-ho.
Màxima implicació
El protocol pretén ser un instrument de sensibilització de la ciutadania i de tots els col·lectius que participen en l’organització d’actes festius al municipi. Constitueix també una eina que evidencia que els ajuntaments poden ser actius i dur a terme accions que facilitin la denúncia de les agressions vers les dones.
Tot i que qualsevol persona pot actuar davant d’una agressió sexista, hi ha col·lectius que per la seva visibilitat, formació i sensibilització han d’estar implicats especialment en el protocol en contextos festius. Es tracta dels informadors de Salut, el personal o voluntariat de la Creu Roja, el personal de seguretat, els tècnics municipals, el personal dispensador de les barres, les entitats ciutadanes i la policia local. En aquest sentit, abans de les festes s’han fet sessions formatives a aquests col·lectius per orientar-los sobre com actuar davant una agressió sexista, seguint el que s’estableix al protocol.
Segons la regidora de Dones i Polítiques d’Igualtat, Lidia Muñoz, “el més important és evidenciar i denunciar unes conductes que no poden ser acceptades socialment, i conscienciar entitats i ciutadania que tots i totes som agents implicats en la lluita contra la violència masclista”. Pel que fa al protocol, un cop verbalitzada l’agressió, en cas que sigui greu es contactarà amb la Policia o altres cossos de seguretat, però segons Muñoz l’essencial és “que la dona no se senti sola ni que pensi que ella és la culpable, i que en tot moment vegi que es creu el seu relat i es respecta la seva voluntat”. La regidora també ha destacat el fet que el protocol preveu “implicar l’agressor per fer-li saber que la seva conducta no és acceptada”. Paral·lelament, Muñoz ha agraït fermament a totes les membres del Consell Municipal de Dones que s’hagin implicat des del primer moment en el projecte.
Les entitats i col·lectius als quals s’ha fet partícips del protocol, han rebut positivament la iniciativa, la qual anirà creixent i incorporant noves accions per conscienciar la ciutadania sobre la necessitat de combatre plegats la xacra de la violència masclista. Així, un cop finalitzades les Festes de Primavera, s’avaluarà la difusió i aplicació del protocol, s’establiran aspectes a millorar, i el text es portarà a debat i votació en el ple municipal.