A primers de maig van començar aquestes jornades organitzades a partir de la voluntat de representants de tots els municipis del Parc i que busquen posar en relleu un passat agrícola comú de gran rellevància. Van començar el passat 14 de maig a Sant Feliu de Llobregat i van marxar de la comarca per tornar-hi en els propers dies
A finals del segle XIX la vinya era ben present a les muntanyes de Collserola. Ocupava totes les vessants del Baix Llobregat, d’Esplugues al Papiol; el vessant del Vallès fins a Montcada i també valls interiors com les de Sant Medir i el Forat del Vent. Només a la zona de Santa Creu d’Olorda, s’hi conreaven 380 ha de vinya.
Fins els anys seixanta del segle passat hi havíem encara diverses vinyes en actiu, de manera que afortunadament es disposa del testimoni de veïns que han conreat la vinya, han regat amb el brou bordelès, han tingut cura dels ceps, dels cups i les premses… i han pogut gaudir d’un bon most amb regust d’esforç, de tossuderia, de confiança.
Durant diversos caps de setmana, fins l’agost, tot un seguit d’activitats ens transportaran per la història i les vivències del passat agrícola de molts masos i masies de Collserola, que ens han deixat un ric patrimoni construït i una memòria d’usos i costums que cal preservar.
Es van iniciar les Jornades el diumenge 14 de maig a Sant Feliu de Llobregat, amb un taller experimental d’estampacions fetes amb vi. El 21 de maig es va fer a Cerdanyola, al museu de Ca n’Oliver, una visita guiada al museu i al jaciment, un taller per infants on van aprendre a fer segells d’àmfores i els grans, van poder aprendre a preparar un vi a la grega.
El dissabte 27 de maig, la gent de la Cooperativa L’Olivera van obrir les portes de la finca de Can Calopa de Barcelona per explicar el seu projecte social i ensenyar la recent restauració de la masia. Hi va haver un tast de vins i d’olis i un dinar popular.
El diumenge 28 de maig va ser el torn del centre d’educació ambiental Can Coll, del Parc Natural de Collserola, on van convidar a passejar per la vinya, escoltar poesía, menjar pa amb vi i sucre i també col·laborar en embotellar el vi de l’anyada 2014; per acabar amb un tast de vins amb noms d’ocells.
Properament, el 4 de juny a El Papiol podeu participar en un taller d’estampació de bosses de roba amb motius vitivinícoles, que després us les podeu emportar i a Can Ginestar, de Sant Just Desvern, han organitzat tot un seguit d’activitats sobre històries de vinyes, premses i vi, seran els dies 7, 9 i 11 de juny. Bons veïns del poble ens explicaran els seus records i experiències.
A Montcada i Reixac, el 2 de juliol, en motiu de la Festa Major de Reixac, es podrà visitar una mostra d’eines agrícoles que anomenen Montcada entre vinyes i camins. Els restauradors del poble oferiran un tast de vi.
El 22 de juliol serà el torn d’Esplugues de Llobregat, que ofereix un complert programa a la Masoveria del Museu de Can Tinturé, on es recordarà el negoci de producció de “xampany Marguery” que va obrir la família Brillas, es parlarà del llibre Masies i vida rural a Collserola i s’acabarà amb una classe, amb demostració inclosa, sobre el tast de vins.
El 12 d’agost serà Sant Cugat del Vallès qui convida a participar en un taller familiar sobre els animals del món rural. Serà al Celler Modernista, que es podrà aprofitar per visitar i admirar. I durant tots aquests mesos des de Molins de Rei, animen a realitzar un parell d’itineraris a peu fins l’Àrea de Lleure de Castellciuró i fins l’ermita de Sant Pere de Romaní tot buscant les restes de cabanes de vinya i murs de pedra seca que parlen de la intensa agricultura de muntanya que allà s’hi practicava.
Tal com es va començar a fer en la passada edició, a tots els llocs citats es trobarà la targeta de fidelitat, que premiarà amb un obsequi l’assistència a una tercera part dels actes programats. Els premis s’entregaran a Can Coll a partir del primer diumenge de setembre.