Fins l’any passat formava part de l’equip del programa Tria 33 de TVC i dirigia la programació artística de Mercè Música
El Festival Altaveu de Sant Boi de Llobregat ha fet oficial el nomenament del seu nou director artístic, Jordi Turtós, amb una llarga trajectòria professional com a periodista i programador musical. El festival celebrarà la seva 29a edició entre el 8 i el 10 de setembre. Fins a l’any passat, Turtós formava part de l’equip del programa Tria 33 de TVC i dirigia la programació artística de Mercè Música dins les Festes de Barcelona. Turtós vol crear una proposta “que convidi a la curiositat i al descobriment, conjugant noms consagrats al costat de més emergents i fugint dels excessos d’un mercat cada dia més homogeneïtzat i gris‘ i, en aquesta línia, la seva idea és fer que l’Altaveu ‘tingui personalitat pròpia davant d’una saturació de festivals que comença a ser preocupant’.
Segons Turtós, el camí passa per “apostar per la creació, la novetat, l’emergència i els nous discursos, més enllà del grau de comercialitat o de l’estil de cada proposta artística‘. El nou director ja havia format part dels inicis del festival com a assessor i membre del jurat.
Des de la primera edició de 1989, l’Altaveu ha evolucionat de la cançó d’autor cap a un terreny més obert. En aquest sentit, Turtós avança que l’edició d’aquest 2017 comptarà amb una presència més destacada d’artistes internacionals que en altres d’anteriors. “És una voluntat d’obrir-se al món perquè hi passen moltes coses‘, tot i que puntualitza que “mai deixaran de tenir un pes molt important els artistes catalans més interessants‘. ‘L’any que ve potser tots els artistes del cartell seran del país perquè sí que tinc la sensació que les propostes artístiques de casa nostra estan canviant i cada vegada són millors, obrint-se a nous discursos’, ha precisat.
Davant d’un context actual de ràpida erupció d’artistes des d’internet i les plataformes socials, fora dels circuits tradicionals de la indústria musical, Turtós creu que el director artístic ‘ha de tenir les orelles i la curiositat més obertes que mai’.
Llicenciat en Ciències de la Informació per la Universitat Autònoma de Barcelona, Turtós és un periodista musical amb una llarga trajectòria col·laborant amb mitjans com Rockdelux, Efe Eme, ‘La Vanguardia’, ‘ABC‘, ‘Diari de Barcelona’, RNE, Ona Catalana, COM Ràdio o M-80. Des del 1990 i fins a l’any passat, va treballar a Televisió de Catalunya en els programes ‘Tria 33’, ‘Ànima’, ‘Sputnik‘, ‘Autògrafs’, ‘De Prop’, ‘Flamenc-o’ i ‘Via Lliure’. És cofundador de Ràdio Ciutat de Badalona.
Ha realitzat diversos documentals musicals, és coautor del llibre ‘Cantautores en España‘ (1998) i coordinador de l”Enciclopèdia de la música moderna’ (2004). Com a programador musical, ha gestionat la direcció artística de Mercè Música (Barcelona, 2010-2016), Blues i Ritmes (Badalona, 1999-2004), FIMPT (Vilanova i la Geltrú, 2000-2008), Mercat de Música Viva, (Vic, 2001-2003) i Fòrum de les Cultures (Barcelona, 2004). Actualment presenta el programa de ràdio ‘Perifèries’ a Betevé.
Recta final de l’Altaveu Frontera
El festival encara la recta final de l’Altaveu Frontera, un concurs de grups revelació del panorama musical català que es du a terme des de 1989. Grups com Sidonie, Manos de Topo, Love of Lesbian o D’Callaos, van ser els escollits per actuar dins del marc del Festival Altaveu quan iniciaven els seus projectes.
Amb més de 100 artistes inscrits, el jurat independent Frontera ha dut a terme una difícil selecció de 15 bandes que passen a la fase de votació popular, que són Bastante, Blackswans, Dexist, EIRA, El Amante Virgen, Hexed Crows, Jugando con Kurt, KUBIAK, Linqae, Marta Knight, Model Slaves, ROOMS, Six To Fix, STIFF CATS i Zelig. Ara, el públic escollirà quins seran els quatre grups que finalment formaran part del cartell de l’Altaveu 2017.
Font: ACN