La Festa Major de Sant Just Desvern va de centenaris enguany. El Club de Futbol Sant Just fa 100 anys. Però també els fa l’Ateneu. I els encarregats de pregonar l’inici del batibull fester van ser aquests últims, ahir, a la plaça de Jacint Verdaguer
L’oportunitat era immillorable per reunir grans i petits. Una escena de pregó on l’Ateneu barrejava edats i situacions: Un cant coral de nenes per aquí, una disputa entre senyors grans per allà, i l’anunci de l’inici de la festa com a eix vertebrador des del balcó de l’Ajuntament.
La gresca ja s’havia apropiat dels carrers estona enrere. La disbauxa, soterrada d’agost a agost, començava a brollar entre samarretes grogues i blaves. I és que aquest és el gran al·licient, la disputa fratricida, veïnal i juganera entre els blaus i els grocs. Colors del municipi. Colors de competició.
I com va sorgir això de dividir el poble en dos i fer-lo competir de l’1 al 6 d’agost?
“Ve de Granollers. Quan ens vam repensar la festa major de Sant Just, que estava morta, vam haver de rumiar molt i prendre idees de fora. Una va ser aquesta, i vam veure que els Blancs i Blaus funcionaven de meravella a Granollers, així que vàrem decidir incorporar-ho. I des del principi, un èxit total”. Ens ho explica l’Aitor López, de la Comissió de Festes El Nucli.
I és que això d’El Nucli és, ras i curt, la salvació de la festa santjustenca d’un temps ençà. Un grup de joves que va carregar-se la festa a les esquenes i de manera voluntària, especialment des del 2012, van reinventar la festa per dotar-la de diversió i frescor.
Així, aquest any es posa especial èmfasi en dos aspectes: La barreja entre les diferents franges d’edat i la negativa fervorosa a qualsevol tipus d’abús sexual. Hi haurà cinema a la fresca variat, activitats en remull, culte a la història de Sant Just i, per suposat, la gran figura de tota gresca popular: El corrrebars, on s’estima la venda d’unss 400 tiquets, en total.
En definitiva, molta emoció per part de tothom de cara a aquesta celebració. Especialment per part de l’alcalde, Josep Perpinyà, quan ha fet entrega a l’Ateneu de Sant Just d’un document històric del 1917, on consten els noms i cognoms dels primers que van col·laborar econòmicament per fer possible la Festa Major d’aquell any. Irònicament, avui hauria de dur el nom de tots aquests voluntaris d’El Nucli que han hagut d’avançar diners de la seva butxaca perquè les aportacions municipals no arriben.