El certamen presenta artistes internacionals i d’aquí, de gran nivell, i aposta pel talent i la música locals

Del 8 al 10 de setembre tindrà lloc la 29a edició del Festival Altaveu . Amb Jordi Turtós com a nou director artístic, el certamen es presenta més creatiu que mai. Formacions consolidades i de culte com Los Enemigos i The Flaming’ Groovies actuaran amb artistes actuals i emergents. Enguany el festival recupera l’apartat dedicat a la producció pròpia amb l’espectacle Regira!, que compta amb 70 artistes i creadors, tots i totes de Sant Boi.

La programació ens convida a atrevisrnos amb les propostes més creatives. El programa de mà reuneix bandes i solistes disposats a trencar barreres que no posen límits a la seva capacitat de crear.

A banda dels grups consolidats, l’Altaveu 2017 compta amb un cartell farcit de noms internacionals actuals: la cantant britànica Alani Charal, convertida en nova diva del jazz sota el nom artístic Ala.ni , la californiana Kadhja Bonet , creadora d’un pont únic entre passat i futur a través de la seva veu, The Limiñanas , un dels duos de rock més sofisticats i carismàtics de França que l’any passat van fer sold-out a la Sala Apolo de Barcelona, i el primer concert a Catalunya dels americans OMNI , nou grup amb regust a post-punk arty, fitxat pel prestigiós segell Trouble In Mind i amb membres de Deerhunter i Warehouse.

No obstant això, l’escena més propera i interessant sempre ha estat ben representada a l’Altaveu. Aquest és l’any del duet Maria Arnal i Marcel Bagés , en estat de gràcia amb el seu recent disc “45 Cerebros y 1 Corazón”, i que no podien faltar al festival de Sant Boi. També hi tindrà cabuda el projecte Joana Gomila Folk Souvenir i el seu disc “Folk Souvenir”, un dels llançaments més sorprenents de l’any passat, en què es renova la música tradicional mallorquina. Alhora, cal mencionar la cantaora Mariola Membrives i la seva particular visió d'”Omega” (obra mestra del flamenc creada pel cantaor Enrique Morente i el grup de rock Lagartija Nick, amb poesies de Lorca i Leonard Cohen), i l’espectacle musical “Els somnis de Ravel” del premiat pianista Marco Mezquida , armat en format de trio de jazz.

Premis Altaveu

El dijous dia 7 de setembre el festival s’obrirà amb l’entrega dels Premis Altaveu, guardons que reconeixen els artistes, les entitats i les iniciatives que d’una manera destacada han enriquit la música produïda a Catalunya durant els darrers dotze mesos. Els premiats d’enguany són els músics Maria Arnal i Marcel Bagés, el cantant Sisa, el Festival Clownia de Sant Joan de les Abadesses, la cantant Maria del Mar Bonet, el grup Zoo i el pianista i compositor Jordi Sabatés.

Altaveu+ i Altaveu en família

La música forma part de Sant Boi, de fet és un element clau de la identitat de la ciutat. I ho és durant tot l’any. L’Altaveu exerceix d’aparador i durant els tres dies que dura el festival la música ho abasta tot i es converteix en el fil conductor d’altres disciplines com ara el cinema, el món del llibre, les arts o les activitats familiars.

Exposicions

Fa 40 anys, dos fets geogràficament equidistants marcaven la història de la música. D’una banda, la mort del primer revulsiu del rock, Elvis Presley, i de l’altra, el naixement del punk. En base a aquests fets, i al gran arrelament històric que ha tingut, i té, la música a Sant Boi, l’Altaveu+ ha ideat una programació especial: l’exposició Elvis has left the building! 40 anys sense el Rei , reunint, entre d’altres elements, fotografies cedides pel fotògraf de l’artista, Ed Bonja, i Tocant al poble , un recull de 40 imatges de grups, principalment santboians, captades en diferents espais de la ciutat pel fotògraf local Antonio Benítez.

Converses

Sant Boi Rocks! és el títol del debat moderat pel director artístic del festival, Jordi Turtós, amb destacats músics de Sant Boi, i El punk, anihilador cultural ens convida a la reflexió del periodista Jaime Gonzalo sobre el discurs del moviment punk dels setanta.

Documentals

Des del seu inici, 2016, l’Altaveu+ té també una faceta cinematogràfica amb la programació d’un mini-cicle de documentals musicals en col·laboració amb el festival In-Edit, als cinemes Can Castellet de Sant Boi. Les dues peces seleccionades enguany són: “We like it like that”. “The story of Latin Boogaloo” (EUA, 2014), sobre l’auge del boogaloo i la identitat que va crear a Nova York els anys 60; i “I Am Thor ” (EUA, 2015), un fals documental sobre Thor, una mena de Schwarzenegger del hard rock i alhora un cant a continuar endavant malgrat les trompades del destí.

Fira i School of Rock

La programació paral·lela es completa amb dues novetats: una fira de discos i llibres , que reunirà per primer cop els millors expositors especialitzats d’arreu del país, i School of rock , una divertida sessió per a tota la família sobre el món de la música popular del segle XX a través d’actuacions musicals en directe, DJ’s i diversos tallers.

Altaveu Frontera, la veu dels grups emergents

Juntament amb els grups principals, el públic tindrà l’ocasió de veure en directe els finalistes de l’Altaveu Frontera, la secció competitiva de grups emergents que, any rere any, sorprenen al públic del festival, i que enguany comptarà amb les actuacions de Bastante , Blackswans , Linqae i Zelig . Des de 1989, l’Altaveu Frontera ha esdevingut una plataforma per a donar a conèixer artistes revelació, i noms com Love of Lesbian, Sidonie, Manos de Topo o D’Callaos van ser els escollits per actuar dins del marc del festival quan iniciaven els seus projectes.I com cada any, el Festival es completarà amb una edició més dels prestigiosos

Espais

La programació de l’Altaveu tindrà lloc del 8 al 10 de setembre a la plaça de l’Ajuntament, Cal Ninyo i els Jardins de l’Ateneu Santboià.

Font: Ajuntament de Sant Boi 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here