Els espais naturals del Delta del Llobregat ha rebut aquest dilluns un total de 22 tortugues de rierol, Mauremys leprosa. Es tracta d’una espècie classificada com a vulnerable a la llista vermella d’animals en perill d’extinció per la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN)
Amb aquest alliberament es busca reforçar les poblacions naturals amb tortugues joves i conservar la tortuga autòctona, segons han explicat els responsables del Zoo de Barcelona i del CRARC.
Entre elles, set han nascut al mateix zoo i 15 han estat recuperades per part del CRARC. L’alliberament d’aquest rèptil d’aigua dolça es realitza en aquestes dates per donar temps a les tortugues a aclimatar-se al nou hàbitat, abans de la hivernada. Les tortugues, a més, han estat marcades amb un codi específic i s’han pres un conjunt de mesures corporals, la qual cosa permetrà identificar-les i veure el seu creixement i adaptació al medi si són capturades en el programa de seguiment posterior.
El biòleg i conservador del Zoo de Barcelona , Manel Arester, ha destacat que el fet de criar-les en captivitat al zoo permet ficar-les a una incubadora a certa temperatura i que escollir el sexe, mascles o femelles. “Això permet fixar una ràtio de números de femelles i mascles, i normalment fem que hi hagi més femelles” perquè després pugui haver una població més alta d’aquesta espècie, segons ha indicat el biòleg.
Les cries són mantingudes en terraris separats per assegurar la seva supervivència i facilitar el seu creixement aproximadament durant dos anys, que és quan assoleixen la mida adequada per ser alliberades.Entre les tortugues alliberades hi havia tant adultes com joves. Les adultes provenen del CRARC, la majoria de les quals han estat trobades o estaven perdudes a llocs no adequats. El tècnic del CRARC, Enric de Roa i Bonel, ha explicat que la major competència de la tortuga d’aigua dolça són les espècies exòtiques, com la tortuga de Florida.
De Roa i Bonel ha indicat que aquesta espècie invasora s’ha adaptat molt bé als entorns aquàtics i té més probabilitat de sobreviure, ja que es fa “més gran, és omnívora –la de rierol és carnívora- i és més agressiva”. S’ha escollit l’espai natural del delta perquè es tracta d’una zona humida de grans dimensions (110 hectàrees) amb hàbitats aquàtics diversos (zones inundació temporal, basses, estanys, canals i el tram final del riu) i gran disponibilitat d’aliment. Els principals impactes que ha patit aquesta espècie ha estat la desaparició de masses d’aigua, la urbanització del territori i presència d’espècies exòtiques com la tortuga de Florida, entre d’altres.
Aquesta reintroducció és fruit d’un conveni signat entre el Consorci del Delta del Llobregat i el zoo de Barcelona a l’any 2012 per a la conservació de l’espècie al delta amb quatre punts bàsics: la cria de l’espècie a les instal·lacions del zoo, el retorn de les cries nascudes al seu entorn natural, l’estudi de les tortugues alliberades al medi natural, i la sensibilització dels visitants del zoo sobre els valors ambientals de l’entorn natural. Des de la signatura del conveni, les tortugues de rierol gaudeixen d’una instal·lació en un lloc cèntric del zoo on una atractiva retolació informa el visitant de la riquesa biològica del Delta del Llobregat i dels plans de conservació que s’hi estan realitzant.
El Consorci dels Espais Naturals del Delta del Llobregat és un organisme públic creat el maig del 2005 per garantir la gestió i la protecció dels espais naturals del delta del Llobregat. El formen la Generalitat de Catalunya i els ajuntaments del Prat de Llobregat, Viladecans, Gavà i Sant Boi de Llobregat. Aquesta institució, que té la seva seu a Masquefa, és una activa col·laboradora del Departament del Territori i Sostenibilitat en el rescat, la cura i la reintroducció dels amfibis i rèptils. Concretament i amb el suport de les institucions públiques, privades i el cos d’Agents Rurals, des del 2001 han proporcionat 1.300 exemplars de tortugues de rierol recuperats o criats al centre per ser alliberats a més d’una desena de sistemes aquàtics arreu de Catalunya.
Font: ACN