Twitter ja fa temps que és el nou Congrés dels Diputats, el nou Parlament, la nova Sala de Plens municipals. I a major terratrèmol polític, major activitat tuitaire. És per això que, des de l’activació de l’article 155, hem considerat essencial fer un retrat del que piulen les alcaldesses i alcaldes del Baix Llobregat

En primer lloc, s’ha destacar que, per norma general, les alcaldies de la comarca s’alimenten del retuit. Els hi encanta. Però, com sempre, les excepcions i la veu pròpia afloren amb força. Pilar Díaz (PSC) d’Esplugues, María Miranda (PSC) de Castelldefels o Joan Ramon Casals (PDeCAT) de Molins de Rei són alguns dels que més piulen el seu parer. I el cas de Molins és especialment rellevant, ja que en una de les piulades l’alcalde sentenciava “En les properes hores prendré decisions oportunes per a que l’Ajuntament s’oposi fermament a l’aplicació del 155”. I tenint en compte que governa amb el PSC, la fractura es fa més que possible. 

D’altra banda, amb el debat caigut del cel sobre la possible divisió al Partit Socialista Català, les reaccions de la majoria d’alcaldies baixllobregatines havien aixecat molta expectació. I es poden extreure dues conclusions. La primera, que hi ha un front comú socialista que secunda la idea “ni DUI ni 155” i que defensa la convocatòria d’eleccions. Ho van dir la mateixa Miranda, Rosa Boladeras (Corbera), Díaz, Raquel Sánchez (Gavà), Enric Llorca (Sant Andreu de la Barca), Carles Ruiz (Viladecans), Eva Martínez (Vallirana), Lluïsa Moret (Sant Boi), Antoni Poveda (Sant Joan Despí) i Josep Perpinyà (Sant Just Desvern). 

Però les eleccions que demanen no les demanen a l’aire. Un dels tuits més repetits és el que reprodueix el manifest del Socialistes a Catalunya respecte el 155. Un escrit que condemna les mesures de l’Estat, però que assenyala a un principal responsable, Carles Puigdemont i el seu govern. I li demanen que sigui ell qui convoqui eleccions per aturar la suspensió autonòmica. De fet, un dels tuits més compartits (Llorca, Boladeras, Miranda) és el de l’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Martín, que es dirigeix al President i li demana “responsabilitat històrica” per “salvar l’autogovern”.

Una idea rebatuda per altres alcaldies d’ideologia oposada, com Miquel Solà (ERC) de Collbató o Isidre Sierra (PDeCAT) de Sant Climent, que aprofitaven per retuitar una piulada de Vicent Partal : “Que el PSC demani a Puigdemont convocar eleccions per lliurar-nos del 155 que ells han pactat amb Rajoy és d’una baixesa moral insuperable”.

I la segona conclusió extreta de les reaccions tuitaires del bloc socialista és que hi ha dues corrents. Una reprodueix més les declaracions del líder del PSOE, Pedro Sánchez, i assenyala al govern català amb més insistència (Díaz, Llorca, Ruiz). I una altra més relativitzadora, més indignada amb l’aplicació de la mesura constitucional restrictiva. És el cas de Moret o, en especial, d’Eduard Rivas (PSC) d’Esparraguera. Tant és així, que Rivas, citant un tuit del Diari Ara on es reprodueix l’escrit dels quatre alcaldes socialistes que, en contra del 155, van decidir abandonar l’executiva del PSOE, fa sospitar una nova fuga. El seu tuit diu “Si es consolida la votació del Senat, hauré de reflexionar molt”. 

En la línia socialista, també crida l’atenció la referència al sentiment de “tristesa”, que escriuen a la xarxa social tant María Miranda com Pilar Díaz.

Del sector sobiranista amb governs a la comarca se’n desprèn un tarannà radicalment oposat. No hi ha punt intermig. Les missives passen per condemnar l’aplicació de l’article i apuntar al Govern de Rajoy de manera taxativa i, de pas, accelerar el procés d’autodeterminació. És el cas de la Mercè Esteve i Pi (PDeCAT) a Begues, que ho cataloga de “colonialisme”. O el de Casals, que, en dues ocasions, no té problema en explicitar el tarannà “dictatorial” que brulla de la política central. Isidre Sierra també apuntala l’article 155 com la mostra de la “seva derrota”. I Maite Aymerich (Junts per Sant Vicenç) evoca a “l’Apartheid, la inquisició o la negació del sufragi femení” com a idees legals que van haver de trencar-se per aconseguir “guanys”.

En un to més auster, l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa (PDeCAT) s’ha limitat a animar a la defensa de les institucions catalanes.

També és interessant veure quins mitjans o periodistes retuitegen els polítics de les localitats del Baix. En el cas dels socialistes, abunden les referències a El País, El periódico o La Vanguardia. En canvi, de la banda sobiranista, se’n destaquen el director de Vilaweb o contiguts de TV3.

I al final del camí, l’alcalde de la capital de la comarca, Jordi San José (ICV-EUiA), encara recuperant-se d’un atropellament, que ha adoptat un canvi de nom a Twitter, tot remarcant “Ni DUI ni 155”. La seva activitat a la xarxa de l’ocellet es limita a retuitar a polítics de l’entorn dels comuns, com són Alberto Garzón, Joan Coscubiela o Lluïs Rabell i, en definitiva, clamant al “diàleg”.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here