L’ex-conseller Jordi Turull ha visitat avui el Baix Llobregat, primer passejant per Molins i després dinant a Sant Vicenç dels Horts en un acte públic. I des d’allà, després del rebombori creat per la condemna del TSJC sobre la Generalitat per impagaments en relació a l’escola dels 0 a 3 anys als ens municipals, ha aprofitat per espolsar responsabilitats. El candidat número 4 de Barcelona per Junts Per Catalunya, en declaracions a elBaix.cat, ha xutat pilotes fora tot dient que “es va fer un acord amb les diputacions per a que elles es fessin càrrec d’aquestes dotacions”. Un cas, recordem, que ha donat la raó a l’Ajuntament de Cornellà, entre d’altres, que ara ha de rebre 2,3 milions d’euros per compensació.
En clau electoral, Turull ha reivindicat la seva opció de govern més enllà de les referències a la repressió estatal dels darrers mesos recordant que volen “continuar totes aquelles polítiques iniciades i que estaven en ple desplegament”. En concret, es referia a la Renda Garantida de Ciutadania, la Llei de Comerç, serveis i fires – que mentre parlàvem el Tribunal Constitucional la suspenia cautelarment – o el decret contra l’intrusisme al món del taxi.
Unes mesures que van quedar “pendents”, segons ha lamentat l’ex-conseller, després que “un govern ens fes fora pel simple fet de no agradar-li”. I ha negat de manera taxativa les acusacions d’altres partits, com feia Inés Arrimadas el passat dilluns a Cornellà, d’haver treballat únicament pel “monotema”. Per contradir-ho, Turull ha destacat que s’han aprovat més lleis al Parlament de Catalunya que al Congrés dels Diputats i ha deixat un encàrrec: “Xerren molt però de lleis en fan poques”.
Tot i això, el representant del JxCat ha esclarit que aquestes eleccions no van relacionades a una o altra política concreta, sinó als principals fonaments democràtics. En les seves paraules, “és com si a una família algú li tira un plat pel cap a un altre i acaben discutint si de primer menjaran pollastre o conill” en una referència velada a l’aplicació de l’article 155, per acabar concloent que “primer s’ha de posar ordre a la família perquè sinó, ni pollastre, ni conill”.
En clau social, però, ha assegurat que el seu partit té “tota la credibilitat del món” perquè l’Estat del Benestar a Catalunya “va ser implementat, embrionàriament, per Convergència”. I ha justificat les retallades amb el simplisme de “les finances en situació de ruïna” que es van trobar. En aquest sentit, ha cridat a la comprensió dels baixllobregatins “que segur que entenen, com passa en una família, que quan tens menys ingressos, no pots gastar el mateix que abans”. I a mode de conclusió, ha matisat que ells van haver d’escollir i van “prioritzar la reactivació econòmica i l’estabilització de les finances catalanes”.
Ara bé, Turull no ha desaprofitat la possibilitat de treure els draps bruts d’altres formacions, especialment les del PSC. Quan encara es referia a polítiques econòmiques, el que era Conseller de Presidència ha destacat que “la pitjor política social que existeix és arruïnar les finances de la Generalitat, que és el que va passar quan els socialistes tenien el control de la cartera d’Economia”.
En canvi, s’ha blindat a l’hora de respondre sobre la divisió de vots entre les diferents forces sobiranistes, recordant que no farà cap retret “a aquells que defensen la independencia de Catalunya” tot i formar part de llistes separades. Turull ho té clar: “Puigdemont, president; Junqueras, vicepresident”. I cap d’ells hi és a Catalunya.