La sala de la Façana del monestir de Montserrat va acollir aquest divendres al migdia l’acte de constitució del Parc Rural del Montserrat, un projecte promogut per la Diputació de Barcelona conjuntament amb 16 municipis dels entorns de la Muntanya de Montserrat, per desenvolupar l’activitat productiva econòmica agrícola, ramadera i forestal en aquest territori
L’acte va anar a càrrec de la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, juntament amb l’abat de Montserrat, Josep Maria Soler, i el president executiu del Patronat de la Muntanya de Montserrat, Joan Rigol, i va comptar amb la participació del vicepresident primer de la Diputació, Dionís Guiteras i els alcaldes i alcaldesses dels 16 municipis.
L’alcaldessa d’Olesa de Montserrat, Pilar Puimedon, va intervenir a l’acte com a alcaldessa d’un del quatre municipis impulsors del projecte, juntament amb l’alcalde de Collbató, Miquel Solà; el d’Esparreguera, Eduard Rivas, i el del Bruc, Enric Canela.
Els municipis que integren el Parc Rural són: Abrera, el Bruc, Castellbell i el Vilar, Castellgalí, Castellolí, Collbató, Esparreguera, Marganell, Monistrol de Montserrat, Rellinars, Sant Salvador de Guardiola, Sant Vicenç de Castellet, Vacarisses, Viladecavalls, Ullastrell i Olesa de Montserrat.
El pare Abat de Montserrat, Josep Maria Soler, va ser l’encarregat d’obrir l’acte de constitució del Parc Rural del Montserrat valorant molt positivament el projecte per la seva aposta per recuperar l’activitat agrícola a la zona de l’entorn de Montserrat. El pare Abat també va mostrar el desig que la Moreneta “estengui la seva protecció” als municipis que conformen el Parc Rural i també damunt Catalunya “en aquest moment particular de la nostra història”.
Després de la benvinguda de l’alcalde de Monistrol, Joan Miquel, el president executiu del Patronat de la Muntanya de Montserrat, Joan Rigol, va voler tenir un record per al president Carles Puigdemoment, qui considera hauria d’haver pogut presidir l’acte.
Per la seva banda, el vicepresident primer de la Diputació, Dionís Guiteras, va destacar que aquest projecte ha estat possible gràcies a les ganes de sumar i col·laborar dels alcaldes i alcaldesses dels municipis del territori, un territori que, segons Guiteras, cal mirar “com un tot”, apostant per una bona gestió forestal però també aprofitant totes les capacitats i oportunitats que dona l’activitat agrària. Per a Guiteras, “cal generar oportunitats a partir de la visió estratègica” i un parc rural, ha afirmat, “és un espai per generar oportunitats”. En aquest cas, el parc Rural del Montserrat “explicita aquestes grans oportunitats que té aquest territori”.
Per tant, la voluntat del Parc Rural del Montserrat és precisament recuperar aquesta activitat agrària amb l’objectiu de donar oportunitats a noves generacions de poder viure en els seus municipis. Segons Dionís Guiteras, des de la Diputació de Barcelona es volen dotar de les eines necessàries per donar oportunitats de futur als joves perquè puguin viure de la terra. En aquest sentit, Guiteras va remarcar que el Parc Rural és excepcional perquè no només és l’espai del parc natural, sinó que abraça un conjunt de territori molt més ampli, a través del qual es volen aconseguir sinèrgies i oportunitats per a petits emprenedors i nous llocs de treball en el sector agrari.
El vicepresident primer de la Diputació també va anunciar que serà l’ens provincial qui dotarà econòmicament de possibilitats el Parc Rural gràcies al projecte “Barcelona Smart rural”, dotat amb cinc milions d’euros, dels quals, 700.000 euros van destinats a temes agraris. Tot plegat per fer possible un Parc rural que és l’únic de caire supramunicipal que hi ha no només a l’Estat espanyol sinó també a tot Europa.
El parc Rural de Montserrat és un projecte que ja es va intentar tirar endavant l’any 2005, impulsat pels Ajuntaments de Collbató, Olesa, Esparreguera i el Bruc. Precisament per aquesta raó els quatre alcaldes i alcaldesses d’aquests municipis també han participat en l’acte de constitució del Parc Rural celebrat aquest divendres al migdia a Montserrat.
L’alcaldesa d’Olesa, Pilar Puimedon, precisament va voler destacar que el que va semblar aleshores un petit “fracàs”, el no poder tirar endavant el parc Rural, ha esdevingut ara una realitat gràcies a la insistència dels ajuntaments, que hi ha cregut en el projecte. Puimedon va posar en valor els productes de la zona, com és el cas de l’oli a Olesa, i va destacar que, per donar impuls a l’activitat agrícola a la zona, “cal la complicitat de tothom”. En aquest sentit, va agrair la complicitat i aposta feta per la Diputació de Barcelona, a qui va demanar que segueixi al costat dels ajuntaments per fer d’aquest un projecte sostenible econòmicament.
Sònia Callau, cap de la Unitat de Suport als Espais Agraris, es va encarregar de fer l’explicació tècnica del conveni del parc rural. Aquest territori té com a conreu destacat l’olivera, que juntament amb els conreus herbacis, la vinya, els fruiters i el bosc, configuren un paisatge típicament mediterrani on l’activitat ramadera esdevé, a més d’una activitat econòmica i una eina per a la gestió silvopastoril, sense oblidar productes com la mel o l’horta, així com productes artesanals com el mató, el formatge, l’oli i el vi, entre d’altres.
El Parc Rural del Montserrat té com a principals línies d’actuació la recuperació de terrenys agrícoles, la consolidació i augment de la producció agrària, l’elaboració de productes de qualitat, el foment de l’agricultura ecològica, el foment d’infraestructures de reg de suport al cultiu de secà, la venda de productes sota la marca “Montserrat”, la creació d’un banc de terres i la prevenció d’incendis forestals en aquest territori.
En la presentació del projecte es va posar de manifest la pèrdua de terreny agrícola destinat en el conjunt dels municipis, que ha passat de les 10.846 ha l’any 1956 a les 4.308 ha l’any 1917, el que suposa una disminució del 60%. Davant d’aquesta situació, els alcaldes impulsors del Parc Rural del Montserrat han remarcat que porten 15 anys treballant en aquest projecte, amb l’objectiu clar de potenciar l’activitat agrícola i ramadera, amb l’ambiciós objectiu de promocionar productes sota la marca “Montserrat”.
Ara que s’ha signat el conveni per engegar el Parc rural del Montserrat, des de la Diputació de Barcelona es treballarà en l’elaboració d’una diagnosi del territori que servirà per elaborar el document de gestió del parc, que recollirà les línies mestres a seguir i els projectes concrets. L’objectiu és tenir enllestit aquest document el mes de juny.
Després que tots els alcaldes i alcaldesses rubriquessin el conveni, la presidenta de la Diputació, Mercè Conesa, va cloure l’acte agraint els esforços de tots els municipis i del patronat de la Muntanya de Montserrat, així com la feina feta pel departament de Territori i sostenibilitat de l’ens provincial. Segons Conesa, la Diputació vol que tots els municipis tinguin oportunitats, i per això es volen potenciar les fortaleses del territori, per tal que sigui productiu i una font de negoci per als seus habitants. Tot plegat preservant i incentivant l’activitat agrícola, una tasca en la qual ja té experiència la Diputació, amb projectes com el Life Montserrat o Barcelona Smart rural.
Mercè Conesa va remarcar que des de la Diputació de Barcelona s’havia volgut “donar el màxim rang a aquesta signatura, acompanyant als municipis en la seva constitució, compartint el compromís de treball i respectant les competències del Patronat de la Muntanya de Montserrat per aquest territori, ja que el que aporta el Parc Rural és fer de cinturó agrícola de consolidació de la muntanya”.
Conesa també va assenyalar que la Diputació amb les universitats està estudiant les tendències de població per als propers 20 anys en el territori i la tendència és una concentració en àrees metropolitanes en detriment de l’àmbit rural. Aquest fet preocupa l’ens provincial, i tot i que és una tendència a nivell mundial, segons Conesa, cal donar fortalesa al territori, especialment a les petites poblacions, per assegurar-los qualitat de vida. La tasca de la Diputació, va afegir Conesa, “és precisament l’equilibri territorial, matisant les desigualtats existents en el territori, amb l’objectiu de que tots els habitants tinguin les mateixes oportunitats”. La presidenta va acabar la seva intervenció assenyalant que “tenir cura del territori és donar-li oportunitats de futur, i no ens podem permetre que el país perdi cap d’aquestes oportunitats”.
El territori que configura el que és el primer Parc Rural de Catalunya i Espanya, és un espai configurat per un paisatge de mosaic on des de fa anys s’hi desenvolupa una activitat productiva econòmica de tipus agrícola, ramadera i forestal. L’objectiu és que el Parc Rural esdevingui un eix per potenciar i revaloritzar activitats complementàries al voltant de l’artesania alimentària, de l’agroturisme, la restauració i també de l’activitat cultural i lúdica, i impulsar la seva personalitat rural tot reconnectant-se amb l’àmbit urbà.
Font: Ajuntament d’Olesa de Montserrat