Aquest guardó s’afegeix als prestigiosos Premis Altaveu pel reconeixement dels artistes, entitats i iniciatives que d’una manera destacada han enriquit la música produïda a Catalunya durant l’últim any
- La celebració de la 30ª edició, del 7 al 9 de setembre a Sant Boi, comptarà amb la culminació d’un documental produït per In-Edit i dirigit per Tots Sants, que ret homenatge a un dels festivals més important de la història de la música catalana.
- El programa a més comptarà amb una exposició retrospectiva amb els cartells de les trenta edicions del festival, en la qual es podrà admirar l’evolució del disseny gràfic aplicat al cartell de festivals musicals en els últims 30 anys.
El festival Altaveu de Sant Boi continua desvetllant novetats coincidint amb la 30a edició de l’esdeveniment musical degà de Catalunya, enguany amb La Veu com a cap de cartell simbòlica del seu programa. L’Altaveu convertirà Sant Boi en el punt de trobada de la cultura musical del 7 al 9 de setembre de 2018.
El dijous 6 de setembre a les 20. 30 hores, a Can Massallera (Sant Boi), com a avantsala del festival, tindrà lloc la cerimònia de lliurament dels Premis Altaveu 2018. L’objectiu d’aquestes ja històriques distincions és el reconeixement d’artistes, entitats i iniciatives que d’una manera destacada han enriquit la música produïda a Catalunya durant els últims dotze mesos. Aquesta edició compta amb una novetat especial, la incorporació del Premi “Alça la veu” com reivindicació de la cultura amb l’objectiu de posar en valor la lluita per la llibertat d’expressió al món cultural. El Jurat dels Premis Altaveu 2018 estarà compost per: Jordi Bianciotto, Consol Sáenz, Jordi Beltran, Marta Salicrú i Helena M. Alegret.
Una hora i mitja abans (19 h.) I com a novetat, tindrà lloc en el mateix espai, i servint d’aperitiu al lliurament de premis, la conversa “Els Festivals Públics, una reivindicació”, a càrrec del director artístic del Festival Altaveu, Jordi Turtós. Aquesta no serà l’única conversa inclosa en el programa. Des de fa algunes edicions el festival santboià ha apostat per activitats complementàries al seu catàleg principal d’actuacions musicals. Aquest any també tindrà lloc la conversa “Dives, Rebels i transgressores”, a càrrec del periodista musical Toni Castarnado i que girarà al voltant de la figura femenina com a imprescindible element de combustió en processos de transgressió i rebel·lia fonamentals dins de l’esdevenir musical, no només del rock, sinó també del jazz, el soul, el folk, etc.
La celebració de tres dècades del festival Altaveu compta amb el rodatge d’un documental especial, produït per In-Edit i dirigit per Tots Sants i que s’estrenarà en l’edició d’enguany del festival In-Edit de cinema i documental musical. L’inici de la seva filmació va ser durant la edició de l’any passat, afegint material recopilat durant la passada primavera amb motiu del primer “Altaveu Presenta: Primavera als Barris”, que va oferir una oferta musical, que va tenir com a objectiu apropar la música a tots els racons de la localitat de Sant Boi, i donar a conèixer nous talents i impulsar la riquesa musical de la ciutat, més enllà dels dies que se celebra l’esdeveniment mare. La filmació s’acabarà després de l’edició d’aquest any, que serà justament la 30ª. Amb aquesta peça es vol donar reconeixement a un dels festivals més importants de tot el país, amb una mirada humana i al mateix temps amb una direcció artística marca de la casa de la productora Tots Sants. Teaser aquí.
No podem oblidar l’apartat musical, amb Morgan Ji, d’una banda, sorprenent cantant francesa originària de la Illa de La Reunió. La seva veu es pot descriure com una barreja de textures sensuals i salvatges; Vieux Farka Touré, per una altra, fill del millor representant del blues africà, Ali Farka Touré, que presentarà el seu primer disc en directe, “Samba” on podem trobar el sempre càlid i ballable rock del desert, amb bases de reggae, funk elèctric amb obsessius grooves i pulsacions acústiques de blues amb tocs de bella malenconia; i finalment la menorquina Anna Ferrer, que presenta “Tel·lúria”, el seu primer disc, que vol ser en música el que Anna pretén ser a la vida. Passa per la profunditat, la connexió amb la Terra, la celebració, la reflexió, l’espiritualitat, el joc, l’amor i la sensualitat. El programa musical es completarà amb El Petit de Cal Eril, Brighton 64, Trau, BOYTOY, Ferran Palau, The Zephyr Bones.
A més dels concerts, el programa presenta “Alça la veu”, una producció multidisciplinar dissenyada exclusivament per al Festival Altaveu 2018 on el tret distintiu més important és la participació de músics creadors locals i forans que treballaran en un projecte comú de posada en valor de la Veu. Amb Dolo Beltran com a mestra de cerimònia i cantant principal en l’espectacle aportarà el punt de fil conductor amb els artistes locals i els artistes convidats per a l’ocasió com Maria Arnal & Marcel Bagés, Quimi Portert, Enric Montefusco, Rupert Ordorika, Roger Mas, Maria Marti, i Paula Valls.
L’Altaveu és un festival que connecta el subsòl amb la superfície, o el que és el mateix, artistes que acaben d’iniciar la seva aventura amb músics consolidats o amb un pòsit experiencial acumulat important. Un exemple clar és Sant Boi Urban Dance un projecte local de creació comunitària al voltant de les danses urbanes, que compta amb la participació de, ni més ni menys, que FREENETIKS, un dels grups de hip hop freestyle de parla hispana més reconeguts internacionalment. A més, els quatre grups guanyadors de l’Altaveu Frontera seran Let-Co *, FAR, Ominira i Últim Cavall, tots tindran l’oportunitat de tocar a l’Altaveu al costat de grans noms destacats del panorama musical actual. I dins de l’Altaveu en Família la proposta creativa ‘De Vilaboi a Federico’ coordinada pel músic i productor santboià Ángel Dorao, amb els textos de Lorca i els alumnes de les diferents escoles de música de Sant Boi com a protagonistes.
Sota el nom d’Altaveu +, a més de les projeccions de documentals musicals, la fira discogràfica i del llibre musical i les exposicions, cal destacar la programació per al públic familiar. Hi haurà tot un seguit d’activitats programades pel col·lectiu Karxofetes, com Bassal Rock, a càrrec de Ambauka o Reggae Camp Circus.
La programació musical de l’Altaveu tindrà lloc del 7 al 9 de setembre a la Plaça de l’ Ajuntament, Cal Ninyo, i Can Massallera. Ja es poden se aconseguir entrades a través del web de Ticketea.