– Divendres 14 de setembre per primera vegada el Cementiri Comarcal Parc de Roques Blanques acollirà una nova edició d’aquesta proposta de divulgació científica.
– Es tracta d’una activitat adreçada al públic familiar que té per objectiu donar a conèixer aquests petits mamífers i el seu important rol ecològic.
– Des de l’any 2003 especialistes del Museu de Granollers realitzen el seguiment científic de la població de ratpenats a Collserola. Un dels punts de seguiment està situat a la finca del Cementiri Comarcal de Roques Blanques.
Divendres 14 de setembre el Cementiri Comarcal Parc de Roques Blanques, situat al municipi del Papiol, acollirà una nova edició de la Nit dels Ratpenats al Parc Natural de Collserola. Es tracta d’una una iniciativa de divulgació científica impulsada a nivell català pel Museu de Ciències de Granollers i que es realitza durant tot l’estiu a diferents municipis del principat.
L’activitat comptarà amb una xerrada dels especialistes del Museu sobre les peculiaritats d’aquest grup de mamífers, la seva importància com a indicadors naturals de la qualitat dels sistemes naturals i les metodologies que s’utilitzen per estudiar-los. Tot seguit es realitzarà un itinerari de descoberta per la finca, un espai imbricat en el bosc del Parc Natural de Collserola.
Serà una bona oportunitat per a conèixer més aspectes sobre la importància d’aquests mamífers voladors, tant desconeguts per a la majoria de la població pels seus hàbits nocturns i per a la dificultat que suposa detectar-los.
L’activitat és gratuïta i adreçada a majors de 12 anys. Per participar-hi cal inscriure’s prèviament trucant al telèfon del centre d’informació del Parc, 93.280.35.52.
Anualment al Parc Natural de Collserola es realitza, des de l’any 2009, aquesta proposta. Com a novetat d’enguany, s’ha programat aquesta sessió a un espai singular, un cementiri. Per les seves característiques, Roques Blanques resulta un espai idoni per dur a terme aquesta activitat. Des de la posada en funcionament, l’any 1984, el cementiri s’ha caracteritzat per la ferma aposta per la sostenibilitat i la defensa del medi ambient a través de diverses iniciatives de sepultures ecològiques pioneres a l’Estat –Bosc de la calma, Camí del Bosc, Arbres familiars- i de l’impuls d’accions per potenciar la flora i la fauna autòctones de Collserola en les més de 50 hectàrees de què disposa, en ple parc natural. De titularitat pública –és propietat del Consell Comarcal del Baix Llobregat- i gestionat per Àltima, va ser el primer cementiri espanyol a obtenir la certificació ambiental europea EMAS.
El Museu de Granollers va impulsar l’any 2004 la primera Nit Catalana dels Ratpenats. Any rere any, el treball en xarxa amb diferents entitats, parc naturals, ajuntaments,… fa que cada edició s’incrementin el nombre d’activitats i de participants. Enguany s’han programant 31 sessions per tot el territori.
La Nit Catalana dels Ratpenats forma part d’una iniciativa molt més àmplia, la International Bat Night, una celebració que es du a terme des de l’any 1997 a més de trenta països d’arreu del món durant l’època estival.