La matinada de dissabte a diumenge, a les tres, els rellotges s’endarrereixen una hora (passen a ser les dues). Aquest gest, que té com a finalitat reduir el consum d’energia fent coincidir el començament de la jornada laboral amb les hores de llum, es fa d’acord amb la Directiva Comunitària del Canvi d’Hora, i té lloc l’últim diumenge d’octubre a tota Europa. La normativa és d’obligat compliment, encara que això podria canviar abans de 2020, ja que la Comissió Europea ha proposat eliminar-ho i el Govern s’ha mostrat “bastant d’acord”.

Concretament, la Comissió Europea ha deixat la decisió en mans dels governs i els ha demanat “celeritat en la presa de decisió per aconseguir que l’últim canvi d’hora en el bloc comunitari es faci al 2019 i tingui lloc sense ocasionar problemes com a conseqüència de la falta de coordinació entre les capitals”.

Segons el calendari plantejat per la Comissió Europea, l’últim canvi d’hora obligatori tindrà lloc el 31 de març de 2019 i els Estats membres que desitgin tornar a l’hora d’hivern realitzaran una última modificació el 27 d’octubre. A partir d’aquesta data no es podran fer més canvis. Per a això, l’Eurocambra i el Consell de la UE –la institució en la qual estan representats els països– han d’acordar i aprovar la normativa com a més tard al març de 2019.

Segons estimacions de l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE), el potencial d’estalvi en il·luminació podria estar entorn els 300 milions d’euros, l’equivalent al 5 per cent del total. D’aquesta quantitat, 90 milions correspon al potencial de les llars espanyoles, la qual cosa suposa un estalvi de 6 euros per llar i 210 milions restants s’estalviarien als edificis del terciari i en la indústria.

Aquest costum de canviar l’hora va començar al 1974 per poder aprofitar millor la llum del sol (i consumir menys electricitat) després de la primera crisi del petroli.

D’aquesta manera, a partir del proper diumenge Espanya recuperar la seva hora oficial, que és la d’anar una hora per davant del temps que marca el meridià de Greenwich (Greenwich Pixen Estafi GMT).

El canvi d’hora es realitza en uns 70 països a tot el món, encara que Japó és l’únic país industrialitzat que no s’ha adaptat encara a aquesta normativa. En concret, s’aplica en tots els països d’Europa, Amèrica del Sud, Àfrica i en algunes zones d’Estats Units i Canadà.

Font: Ajuntament de Gavà (elBruguers)

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here