El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha anunciat aquest dimecres que la comissió liquidadora de la Generalitat farà una tercera proposta de liquidació del contracte d’Acciona com a concessionària d’Aigües Ter-Llobregat

Calvet ha negat que això sigui “una correcció” a les primeres propostes de liquidació: una primera que fixava un saldo a favor del Govern de 38 MEUR, i una segona que en fixava una altra a favor d’Acciona de 53,8 milions d’euros. La nova proposta es farà després de les al·legacions de l’empresa concessionària, presentades fa unes setmanes.

Per la seva banda, el vicepresident del Govern i conseller d’Economia, Pere Aragonès, ha explicat en la mateixa comissió que si l’empresa no entrega les instal·lacions demanarà “l’autorització judicial corresponent”. Les dues parts celebraran una vista sobre les mesures cautelars per la sortida d’Acciona el proper 5 de febrer.

El passat 16 de gener Acciona va presentar les al·legacions en relació al procés de desnonament administratiu, al qual s’oposa, i ara s’ha fixat la vista al Tribunal Superior de Justícia per al 5 de febrer. Per Aragonès, “el més prudent des del punt de vista procedimental” és esperar la resolució de la vista abans de continuar el procés de desnonament instal·lacions, que demanarà si l’empresa es continua resistint a l’entrega de la gestió.

Així mateix, l’empresa també va recórrer la segona proposta de liquidació del Govern, que considerava incorrecta, ja que la companyia creu que s’han de pagar més diners.

El conseller de Territori i Sostenibilitat també s’ha referit als 1.000 milions d’euros que reclama l’empresa Acciona, unes demandes que “difereixen diametralment” a les propostes de la comissió de la liquidació. “Els 1.000 milions d’euros són absolutament desproporcionats i ATLL concessionària es permet justifica en base a beneficis del 2018 el lucre cessant de 44 anys”, ha afegit.

Calvet ha explicat que la tercera proposta de liquidació s’efectuarà un cop es disposi de la documentació “oficial i acreditativa” dels serveis que Acciona ha prestat fins el 31 de desembre d’aquest any. Segons ha dit, aquesta quantitat es podrà calcular en base a “bases reals i no estimades” i inclourà els imports de les obres executades per la concessionària. Fins ara, s’havia fet en base les dades del 2017, auditades i ja aprovades, i en base, entre d’altres, als costos de licitació de l’import de transmissions d’AJD, la totalitat de les despeses financeres de la concessionària com a conseqüència dels préstecs amb entitats financeres o amb societats del seu grup, l’impost de societats o l’activitat durant el període de transició entre l’abril del 2018 i el 31 de desembre, quan Acciona havia de cessar la seva activitat.

Calvet ha defensat que la proposta de liquidació definitiva provisional s’ha fet de manera “escrupolosa en defensa de l’erari públic”. “No es paga res que no s’hagi de pagar a l’hora de calcular les restitucions recíproques però tampoc se’ls nega a l’empresa concessionària que hagin prestat un servei i per això se’ls reconeix una compensació del 10% sobre els costos d’explotació”, ha explicat el conseller, que ha criticat Acciona per voler “confondre” a l’opinió pública i als tribunals quan parlen de “voluntat confiscatòria”, un extrem que Aragonès també ha negat.

En la seva intervenció, el conseller d’Economia ha recordat que el procés de privatització d’ATLL es va dur a terme en un “moment excepcional” i quan “les finances estaven molt deteriorades” i per la “necessitat de complir amb els objectius de dèficit”. Per a la gestió, Acciona va abonar un cànon inicial d’uns 298 milions d’euros que va permetre a la Generalitat obtenir liquiditat per abonar l’import de les nòmines.

En el torn de les intervencions de l’oposició, la diputada de Ciutadans Marian Bravo, ha criticat la gestió “lamentable” en aquest cas i ha criticat que al 2012 es tragués a concurs la “joia de la corona” per “motius exclusivament econòmics”. “Es podria haver fet per millorar l’eficiència o els serveis, però no per tapar forats”, ha dit Bravo, que ha lamentat que ATLL “es licites amb presses i ara es liquidi amb presses”.

Per la seva banda, el diputat del PSC Jordi Terrades ha criticat que no hi hagi hagut cap “autocrítica” i que “ningú hagi assumit cap responsabilitat”. Així mateix, ha comentat que no comparteix l’estratègia justícia de la Generalitat i ha lamentat que “vagi donant xifres diferents”, i ha preguntat si els pressupostos preveuen alguna partida per assumir els costos de liquidació d’ATLL.

Pel que fa el diputat de Catalunya En Comú Podem, Lucas Silvano ha titllat el cas d’ATLL com una “vergonya nacional i un desastre del pitjor govern dels millors” i ha afirmat sentir “vergonya” quan des de la Generalitat es va justificar la licitació per motius econòmics. “Sigueu valents i no permeteu que una empresa privada us xulegi a la cara”, ha etzibat als consellers, a qui també ha qüestionat que si calia no s’enviessin els Mossos d’Esquadra per recuperar les instal·lacions.

Font: ACN

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here