Un centenar de veïns i regidors de municipis propers es concentren davant l’ajuntament per donar suport a Miquel Solà
L’alcalde de Collbató (Baix Llobregat), Miquel Solà, ha assegurat que té la “consciència molt tranquil•la” vers la querella que la fiscalia ha presentat contra ell per un delicte de desobediència per haver permès el referèndum de l’1 d’octubre del 2017 al seu poble.
“No vaig fer res que no pogués fer i a Collbató no va passar res en especial aquell dia. La gent va votar amb normalitat, de manera pacífica i amb alegria”, ha explicat Solà a l’ACN. L’alcalde ha criticat que s’ha assabentat de la querella a través de la premsa, mentre ha assegurat que confia en el seu arxivament. Aquest divendres al vespre, un centenar de veïns i regidors de municipis propers s’han concentrat davant l’ajuntament de Collbató per donar suport a Solà.
Solà (ERC) ha relatat que ha conegut la denúncia arran de les notícies de diferents mitjans de comunicació aquest divendres al migdia, moment en què el seu advocat ha demanat a la fiscalia poder veure la querella. Amb tot, l’alcalde ha lamentat que el seu lletrat només ha pogut confirmar l’existència de la denúncia, sense poder accedir als detalls ni a l’argumentari.
Segons la documentació a la que ha tingut accés l’ACN, la querella contra Solà la signa la fiscal en cap de Barcelona, que adverteix que l’alcalde hauria comès un delicte de desobediència segons l’article 410.1 del Codi Penal, que preveu multes de tres a dotze mesos i inhabilitació especial per a càrrec públic en una forquilla d’entre sis mesos i dos anys.
A la querella, la fiscalia recorda que el Tribunal Constitucional va advertir tots els alcaldes que tenien el deure d’impedir o paralitzar qualsevol iniciativa per organitzar o celebrar el referèndum i li retreu que ho desatengués “deliberadament”. El mateix argumentari l’utilitza en una denúncia similar contra l’ex alcalde de Molins de Rei, Joan Ramon Casals (PDeCAT). En el cas de l’alcalde de Collbató, la querella destaca que Miquel Solà va dictar un decret de suport a l’1-O on mostrava la seva voluntat de complir la Llei del referèndum.
Així mateix, va signar un escrit amb la resta del govern municipal posant a disposició el local municipal habitual en eleccions i en va permetre l’obertura. Solà, però, s’ha defensat en declaracions a l’ACN i ha assegurat que no va fer res “que no pogués fer”. “Ens hem quedat sorpresos”, ha afegit, “perquè a Collbató no va haver cap tipus d’incident durant l’1 d’octubre”.
A l’espera que dilluns pugui conèixer els detalls de la querella, Solà ha dit que confia en que la investigació no prosperi, ja que considera que “no té cap sentit”. En aquesta línia, ha posat com a exemple les altres investigacions obertes per la mateixa fiscalia, la majoria de les quals el propi ministeri públic les ha acabat arxivant i no han arribat als jutjats.
Concentració solidària
A l’alcalde d’aquest petit poble de 4.500 habitants al peu de Montserrat se’l va veure visiblement emocionat aquest divendres al vespre. En plena posta de sol, un centenar de veïns i representants polítics de municipis propers es van concentrar davant l’ajuntament per mostrar-li el seu suport i rebutjar la denúncia.
L’ex diputat d’Esquerra al Congrés, Joan Tardà, el president d’Esquerra al Baix Llobregat, Jordi Albert, o els alcaldes de Sant Esteve Sesrovires i el Bruc van ser alguns dels qui s van acostar a l’acte, convocat aquest divendres de forma espontània.“Si li hagués tocat a l’alcalde d’algun altre poble jo també estaria allà donant-li suport”, va apuntar Solà, tot destacant que “l’1 d’octubre és una causa col.lectiva”. “Tothom se’n sent protagonista i responsable, i suposo que els veïns també se senten tocats avui”, va concloure.
Font: ACN Imatge: @Santandreuenc