El preu mitjà d’oferta a Barcelona es va situar en els 1.443 euros (-3%) mentre que el de la demanda va ser 908 euros (-1%)

Un estudi elaborat conjuntament per l’Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona (OH-B) i els portals Fotocasa i Habitaclia pronostica que el preu del lloguer en els municipis més cars està tocant sostre en els municipis més cars. El document, que porta per títol ‘L’oferta i la demanda de lloguers a l’àrea metropolitana de Barcelona 2018’ i ha comparat el comportament entre el segon trimestre del 2017 i el mateix període del 2018, determina per exemple que el preu mitjà d’oferta en el segon trimestre de l’any passat es va situar en 1.443 euros al mes a Barcelona, xifra que suposa un descens del 3%, mentre que el de la demanda va ser un 1% inferior, fins als 908 euros.

Pel que fa a la resta de poblacions de l’àrea metropolitana, el d’oferta es va situar en els 1.019 euros al mes (+9%) i el de la demanda en 715 euros (+3%).

Trilla ha explicat que el descens del 3% a Barcelona indica que hi ha una moderació en l’oferta i que els ciutadans que busquen pis demanen un 1% del preu per sota l’any anterior. A la resta de municipis de l’àrea metropolitana, en canvi, han pujat un 9%, però en molts d’ells la variació ha estat menor, com per exemple a Sant Cugat del Vallès, Viladecans, El Prat de Llobregat, Sant Just Desvern o Castelldefels, tots per sota el 3%.

La presidenta de l’Observatori ha avisat que el propietari que opta per posar preus més alts s’exposa a trigar més “en col·locar el producte”. “Apretar amb els preus pot comportar tenir el pis buit i quan el lloguis a tenir més risc d’impagament”, ha manifestat.

Respecte el preus més demandats, en el segon trimestre de l’any passat es van situar en els 908 euros al mes a Barcelona i en 715 euros a la resta de municipis de l’àrea metropolitana, el què suposa un descens de l’1% i un augment del 3%, respectivament. A la capital, un 74% de la demanda se situa per sota els 1.000 euros al mes i només el 32% es troba en aquest rang. En canvi, a les ciutats de l’àrea metropolitana el 92% de la demanda es troba per sota els 1.000 euros mensuals i l’oferta puja fins al 70%.

Un altre dels aspectes que ressalta l’estudi, que s’ha presentat aquest dijous en el marc del BBConstrumat, és que els preus de la demanda acaben coincidint “quasi matemàticament” amb els preus mitjos dels contractes s’ingressen a l’Incasol –concretament 916 euros al mes a Barcelona i 723 euros al mes a la resta dels municipis metropolitans-. “D’alguna manera l’oferta ha d’acabar ajustant-se al què la demanda pot pagar”, ha destacat Trilla, que també ha subratllat que “el fet que no estiguem assistint a una pressió de creixement continu com el dels dos últims anys potser dona alleugeriment al mercat”.

D’altra banda, Trilla també ha matisat que l’especulació en el mercat de lloguer no existeix com en la compra perquè al final s’acaba ajustant a una llei d’oferta i demanda. En aquest sentit, ha comentat que al voltant d’un 90% és demanda interna i que el preu acaba determinant pels ingressos de les famílies i en última instància és el propietari qui pot regular el preu.Comportament lògic després d’anys en màximsLa directora d’estudis de Fotocasa, Beatriz Toribio, també ha indicat que la moderació de preus a Barcelona “té una lògica perquè el lloguer té un sostre”. En aquest sentit, Toribio ha comentat que el preu d’oferta d’habitatge de lloguer està un 10% per sobre els màxims assolits el 2008 i que es van igualar el gener del 2017.

D’altra banda, també ha destacat que quan l’oferta encaixa dins de la demanda, l’habitatge es lloga en menys d’una setmana i, en el cas de Barcelona, un 30% en només un dia. A nivell estatal, un 32% dels particulars arreu de l’Estat aconseguien llogar en menys d’un mes. Segons Toribio, és normal que en ciutats “tan dinàmiques com Barcelona” el percentatge sigui “molt superior”.

Font: ACN

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here