Sant Feliu en Comú Podem decideix per un 94% dels vots de la seva assemblea, pactar govern amb Esquerra Republicana de Sant Feliu. ERC ja havia fet un comunicat previ de la seva assemblea, en el que quedava clar que només contemplava aquesta opció de govern
Els resultats de les eleccions municipals a Sant Feliu van deixar un consistori format per sis de les nou forces polítiques que optaven a tenir representació. Amb un augment de 7,95% punts respecte les anteriors municipals i amb un canvi de correlació de forces, doncs el Partit Socialista (PSC) va resultar la força més votada, aconseguint 6 escons.
Amb 5 escons però trepitjant-los els talons en nombre de vots, Sant Feliu en Comú Podem (SFECP) -que els darrers comicis locals havia estat la força més votada-, i Esquerra Republicana (ERC), que va pujar de 3 a 5 regidors, un resultat històric per a la formació independentista.
Davant la impossibilitat d’un tripartit a 16 a causa de les discrepàncies irreconciliables entre PSC i ERC, Sant Feliu en Comú Podem es va trobar amb dos escenaris de pacte possibles, que depenien de la decisió de l’assemblea de la pròpia formació, que es va celebrar ahir.
Amb 61 vots positius de 65, l’assemblea dels comuns va decidir pactar el govern del mandat 2019-2023 amb Esquerra Republicana de Sant Feliu.
En un comunicat fet públic per la formació, SFECP explica que el mandat de la seva assemblea del passat 29 de maig, davant la poca diferència de vots entre les diverses forces polítiques d’esquerres de la ciutat, i davant la constatació que les diferències irreconciliables entre PSC i ERC impossibilitaven un pacte a tres; va ser el d’assumir la responsabilitat de parlar amb les dues forces restants per tal de considerar quina seria la millor opció de govern per a Sant Feliu, en el proper mandat.
“Quatre anys crucials per el futur de la ciutat” assenyalen, en que l’assemblea de Sant Feliu en Comú Podem va considerar que s’havia de prioritzar, en un possible pacte de govern, la consecució del programa amb el que els comuns es van presentar a les eleccions.
Per donar compliment a aquest mandat de l’assemblea, aquestes setmanes SFECP ha mantingut contactes amb PSC i ERC, així com amb la resta de forces polítiques que han obtingut representació al consistori.
Sant Feliu en Comú Podem explica en el comunicat, que “ha valorat a fons la proposta de formar un govern amb PSC, formació amb la que s’ha valorat positivament el balanç de govern de l’anterior legislatura”. “També s’ha valorat la proposta de formar govern amb ERC, amb qui s’ha constatat en les converses, una alta coincidència a nivell programàtic i de visió del futur funcionament de l’Ajuntament, així com una lògica estrictament en clau municipal”, expliquen.
Un cop realitzades les trobades pertinents, Sant Feliu en Comú Podem, com amb anterioritat havia fet ICV-EUiA en els mandats previs; va posar de nou en mans de la seva assemblea aquesta important decisió, exposant quina havia estat l’evolució de les converses amb els diversos partits, i les possibilitats que s’havien configurat.
Reunida l’assemblea dels comuns aquest divendres 7 de juny, l’Assemblea va votar de manera àmpliament majoritària, establir un pacte de govern amb ERC, doncs va considerar que aquesta decisió s’adecua més a la “defensa d’un model de ciutat cohesionat, amb un projecte transformador, que lluiti de manera ferma contra el canvi climàtic i contra les desigualtats, i que serà el motor de la futura acció de govern”.
Sant Feliu en Comú també aposta per continuar treballant des de la institució, en la construcció d’amplis consensos en la gestió de la política municipal, amb tota la resta de les formacions presents al consistori.
Serà un govern en minoria (5+5 i la majoria és 11) i, per tant, caldrà almenys un vot a la investidura per donar suport al nou govern. Tot i que de moment no ha trascendit qui hi donarà suport, tot sembla indicar pels comunicats de SFECP i ERC, que la viabilitat de l’investidura està assegurada.
Per tant, durant aquesta setmana que manca fins al ple d’investidura de dissabte 15 de juny a les 12h, s’hauran de desvetllar moltes incògnites.